Grote schoonmaak Ajax aanstaande: ‘Er gaan minimaal drie koppen van de RvC op zeer korte termijn rollen’

De chaos bij Ajax is compleet. Na het Mislintat drama en het afserveren van Alex Kroes door de RvC van de club deed Michael van Praag zelf ook een flinke duit in het zakje door ook vergeten te zijn zijn aandeeltjes te registreren. Dinsdag serveerde Van Praag Kroes nog volledig af voor eenzelfde feit. Hoe hypocriet kun je zijn? Er gaan op korte termijn nog meer koppen rollen bij Ajax, zo voorspelt Mike Verweij. De journalist van De Telegraaf verwacht dat de dagen van drie commissarissen bijna zijn geteld. Tegelijkertijd behoort een terugkeer van algemeen directeur Alex Kroes tot de mogelijkheden want de Bestuursraad van Ajax schaart zich zo goed als volledig achter, en pleit voor een terugkeer van Kroes, aldus Verweij op X.

“Het lijkt erop dat de bestuursraad Kroes uiteindelijk toch terug wil. Er gaat een heleboel gebeuren de komende week. De drie commissarissen gaan op heel korte termijn wel sneuvelen. Dat zijn Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen” aldus Verweij in de podcast Kick-Of.

Volgens Verweij is er een machtsspel gaande. “Als zoiets gebeurt, is het de vraag: hoe graag wil je iemand behouden? Bij Ajax was het duidelijk dat Michael van Praag en zijn medecommissarissen Kroes niet wilden behouden. Kroes kwam binnen en denderde als een olifant door de porseleinkast. Er zouden tachtig tot honderd FTE verdwijnen. Kroes heeft intern ook veel vragen aan financieel directeur Susan Lenderink gesteld, waar geen antwoord op is gekomen. Onder alle zomerse transfers staat de handtekening van Lenderink. Kroes heeft tegen veel heilige huisjes geschopt en het lijkt erop dat veel mensen hem dat niet in dank afnemen. Het blijft vooropstaan dat Kroes oliedom is geweest en ze een stok heeft gegeven om mee te slaan”, aldus Verweij.

In de bestuursraad van Ajax, die namens de vereniging Ajax met 73 procent van de aandelen optreedt als grootaandeelhouder, lijkt zich een (ruime) meerderheid echter af te tekenen voor de terugkeer van Alex Kroes als algemeen directeur, zo meldt De Telegraaf. Daarmee komen de bestuursraadsleden nog meer op ramkoers te liggen met de raad van commissarissen, die de mogelijke handel in Ajax-aandelen met voorkennis door Kroes onvergeeflijk vindt. Het wegsturen van de commissarissen wordt nu serieus overwogen.

De bestuursraad sluit niet uit dat Kroes zijn (beurs)boekje te buiten is gegaan, maar is van mening dat de straf buitenproportioneel is. „Alsof hij de doodstraf krijgt voor door rood licht fietsen”, zegt een betrokkene, die tevens aangeeft dat de 15 maart in dienst getreden en dinsdag geschorste directeur Kroes van het machtigste orgaan binnen Ajax mogelijk een tweede kans krijgt.

Als Georgette Schlick, Cees van Oevelen, Annette Mosman en later Michael van Praag en Leo van Wijk aan Kroes tijdig de meest simpele vraag van allemaal hadden gesteld, wanneer Kroes zijn Ajax-aandelen had gekocht, had de RvC hem kunnen sommeren zijn 42.500 aandelen te verkopen, voordat dat bezit bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moest worden aangemeld. Die scherpte wordt van een – inmiddels bij Ajax betaalde – commissaris van een beursgenoteerde onderneming verwacht, vindt de bestuursraad. En dan was Kroes in hun ogen nu nog gewoon algemeen directeur geweest.

En bij die controlerende taak wringt de schoen. Naast het feit dat Mosman verantwoordelijk was voor de komst van NOC*NSF-bekende Maurits Hendriks, de Chief Sports Officer die gehaat was op De Toekomst, de komst van de falende directeur voetbalzaken Sven Mislintat er doorheen drukte en inmiddels alweer weg is, vindt in elk geval een deel van de bestuursraad dat de RvC heeft gefaald in het toezicht op de transfers van Mislintat. Van Mosman, Schlick en Van Oevelen willen de bestuursraadsleden op korte termijn sowieso af. Nu Van Praag en Van Wijk zich achter hun collega-commissarissen lijken te scharen, wordt ook niet uitgesloten dat vijf van de zes RvC-leden de wacht wordt aangezegd. Alleen Danny Blind zou in dat geval kunnen blijven zitten.

Related posts