Van Praag: ‘Kroes keert niet terug als algemeen directeur: ‘Het is geen speeltuin’

Alex Kroes keert niet meer terug in functie als algemeen directeur van Ajax, zo vertelt Michael van Praag in gesprek met AT5. Zelfs wanneer de Autoriteit Financiële Markten (AFM) oordeelt dat het vermeende handelen met voorkennis wel meevalt, lijkt er na zijn schorsing geen weg meer terug. ‘Dan kan hij zeggen dat hij onterecht ontslagen is, een procedure starten en geld vragen, maar het is geen speeltuin’, aldus Van Praag. ‘Het duurt een halfjaar tot een jaar, misschien wel anderhalf jaar voordat de AFM er iets mee kan. Zolang kunnen we ook gewoon niet wachten, want dan zit er inmiddels alweer een andere algemeen directeur. Ik had gehoopt dat dit niet zou gebeuren, maar de hoofdverantwoordelijke is toch echt Alex Kroes zelf.’

Ajax moet binnen dertig dagen een nieuwe algemeen directeur aanstellen, zo schrijven de licentie-eisen van de KNVB voor. Een ‘externe interim-directeur’ is een optie, zo geeft Michael van Praag tegenover onder andere Voetbal International aan.

Overigens kan de AFM niet bemiddelen tussen Ajax en Kroes om alsnog tot een passende oplossing te komen, aldus Van Praag. ‘Er is heel erg over nagedacht en Alex heeft het vrijdag zelf nog voorgesteld, maar dat is niet de taak van de AFM. Het is nog nooit in het bestaan van de AFM gebeurd dat je dan met z’n tweeën naar de AFM gaat en zegt: kun je arbitreren, wat vind je ervan? Dat doet de AFM niet.’

Wanneer een nieuwe CEO aan de slag gaat bij een beursgenoteerde onderneming is het gebruikelijk dat er een zogeheten onboarding plaatsvindt. Van Praag benadrukt dat iets dergelijks ook wel degelijk heeft plaatsgevonden. ‘Er is natuurlijk zeker gevraagd of hij aandelen heeft, alleen er is ook vertrouwen. Er is dus niet gevraagd wanneer ze zijn gekocht. Dat gaan we vanaf nu natuurlijk wel vragen. In principe is dat ook niet aan ons om dat te doen.’

‘Het doet heel erg veel met mij, want ik ben ook Ajacied. Ik ben hier gekomen om te helpen en rust te brengen, dat hebben we gedaan. Nu hebben we weer onrust door het buitengebeuren. Dat vind ik heel vervelend’, vertelt de bestuurder verder. ‘Ik ben wel een type dat zijn schouders eronder zet, wij allemaal trouwens. Dat hebben we vanochtend ook afgesproken.’

Related posts