Slordig Ajax wint in Zwolle: 1-3

Ajax heeft de uitwedstrijd in Zwolle weten te winnen. Daarmee is ook alles wel gezegd. Mede natuurlijk door een waslijst van afwezigen was het rommelig en slordig. Kristian Hlynsson en Chuba Akpom (2) maakten het verschil tegen Zwolle dat ook zijn kansen kreeg, maar minder scherp was dan Ajax en kon uiteindelijk alleen via invaller Filip Krastev iets terugdoen.

Voor Van ’t Schip was het door de schorsing van Ahmetcan Kaplan in de defensie puzzelen geblazen. Uiteindelijk koos de coach ervoor om met drie verdedigers te spelen waarbij Sivert Mannsverk als middelste centrale verdediger tussen Devyne Rensch en Jorrel Hato speelde. Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic moesten voor de balans op het middenveld zorgen en Kenneth Taylor en Hlynsson waren de creatievelingen op het middenveld. Bij afwezigheid van Brian Brobbey bestond de ’gelegenheidsvoorhoede’ uit aanvoerder Steven Bergwijn, Chuba Akpom en Mika Godts.

In de wetenschap dat NEC van PSV had gewonnen en Go Ahead Eagles ook had gewonnen (van Excelsior) stond de vijfde plaats serieus op het spel. Na twaalf minuten zette Tahirovic Hlynsson vrij voor de keeper. De IJslander haalde met links doeltreffend uit: 0-1. Negen minuten voor rust waren een korte versnelling van Akpom en een slimme steekpass van Godts voldoende voor de tweede treffer: 0-2. Vlak voor rust kwam Ajax een paar keer goed weg en het was meer geluk dan wijsheid dat de rust met een 0-2 voorsprong werd gehaald.

De tweede helft bleef Zwolle aandringen.  Van ’t Schip bracht Anton Gaaei voor Mika Godts waardoor Ajax ook nog haar meest creatieve speler kwijt raakte. de aansluitingstreffer hing in de lucht en die kwam er ook. Krastev kreeg alle tijd en ruimte om aan te leggen en liet Diant Ramaj kansloos: 1-2. Het was het twaalfde uitduel op rij waarin Ajax niet de nul wist te houden en dat was in het seizoen 1984/’85 voor het laatst voorgekomen. Ajax ontsnapte aan de 2-2, nadat invaller Silvester van der Water in buitenspelpositie de gelijkmaker aantekende. Na een prima loopactie en voorzet van invaller Anton Gaaei gooide Akpom het duel alsnog in het slot: 1-3. Van Polen leek de spanning nog even terug te brengen, maar ook de goal van de captain van Zwolle werd wegens buitenspel geannuleerd.

PEC Zwolle – Ajax 1-3 (0-2)
0-1 Kristian Hlynsson (12′)
0-2 Chuba Akpom (25′)
1-2 Filip Krastev (72′)
1-3 Chuba Akpom (84′)

Opstelling PEC Zwolle:
Schendelaar; van Polen, Kersten, Lam, McNulty; El Azzouzi (Krastev 67′), van den Berg; Namli, Velanas (van der Water 67′), Reijnders (Vellios 67′); Thy.

Opstelling Ajax:
Ramaj; Rensch, Mannsverk, Hato; Hlynsson, van den Boomen (Vos 81′), Tahirović, Taylor; Godts (Gaaei 65′), Akpom (Rijkhoff 86′), Bergwijn (Sosa 81′).

Related posts