Ajax verrast iedereen en doet zichzelf met doelpuntloos gelijkspel zelfs tekort tegen Aston Villa

Iedereen wist het eigenlijk zeker; Ajax zou geen schijn van kans hebben tegen Aston Villa. het was alleen nog de vraag hoe hoog de nederlaag zou uitvallen. Maar in de sfeervolle Johan Cruijff ArenA liet het elftal van John van ’t Schip zich van zijn beste kant zien. Op het doelpuntloze gelijkspel was niks af te dingen (0-0). Sterker nog, als één club aanspraak op de overwinning mocht maken, dan was het Ajax.

Ajax heeft, sinds het duel met AZ, achterin de poort niet meer open staan met vijf verdedigers zo bleek in competitieverband al tegen FC Utrecht. Het is Van ’t Schip met deze gemankeerde selectie niet kwalijk te nemen dat de ploeg niet vol op de aanval speelt. Aston Villa staat in eigen land op de felbegeerde vierde plek die voor volgend seizoen recht geeft op de groepsfase van de Champions League. Wat Villa in de Johan Cruijff ArenA voor rust liet zien, was beschamend. De tijdrekkende en in de opbouw wandelende Engelsen, die met een minimale inspanning een maximaal resultaat wilden meenemen, werden geregeld tot snelheid gemaand door scheidsrechter. Enea Jorgji, eenAlbanees die zulke rare beslissingen nam dat het grappig werd.

Overigens zou Ajax tekort worden gedaan als het overwicht alleen werd toegeschreven aan de plichtmatigheid van Aston Villa. Aangespoord door fans die vanaf de eerste minuut voor een geweldige sfeer zorgden, ging Ajax voluit in de persoonlijke duels met de Engelsen. Gecombineerd met het ingetogen, beheerste en geconcentreerde spel zorgde het ervoor dat Ajax onder aanvoering van de ijzersterke Ahmetcan Kaplan een prima partij op de mat legden.

De eerste kans was voor Aston Villa (een slap schot van de volledig vrijstaande Moussa Diaby), maar daarna had de thuisclub zichzelf moéten belonen. Een bekeken pass van de (achttien)jarige Jorrel Hato verleende de loeisterke Brian Brobbey een vrije doortocht naar keeper Emiliano Martinez, maar omdat de spits de bal in eerste instantie niet lekker mee kreeg, kwam hij net niet goed uit. Zijn schot met links eindigde in het zijnet.

Ook na rust leek de Van ’t Schip-brigade op voorsprong te komen. Maar doelman Martinez wist de voorzet van Kenneth Taylor nét onschadelijk te maken, voordat Kristian Hlynsson de bal kon binnenglijden. Een mooie aanval via Jordan Henderson, Borna Sosa en weer Taylor had eveneens de 1-0 kunnen opleveren, maar Martinez redde knap op het venijnige schot van Taylor.

Met de ooit door Ajax begeerde Leon Bailey voor Morgan Rogers en met John McGinn in plaats van Diaby werd Aston Villa dreigender. Ezri Konsa pakte in de 83e minuut nog zijn tweede gele kaart en dus rood, waardoor Ajax in de slotfase met een man meer kwam te staan. Dat duurde overigens niet lang, want drie minuten later zag ook Tristan Gooijer zijn tweede gele prent na een onnodige overtreding: rood en dus weer tien tegen tien. Maar Ajax pakte een meer dan verdiend punt en zorgde er in elk geval voor dat het uitduel donderdag zeker nog ergens over gaat.

Ajax – Aston Villa 0-0 (0-0)