Degelijk Ajax brengt Utrecht eerste nederlaag in vijf maanden toe: 2-0

Ajax heeft een einde gemaakt aan de indrukwekkende reeks van FC Utrecht (2-0) dat tot het treffen in de Johan Cruijff ArenA vijftien duels op rij ongeslagen was. Na een tumultueuze week gaf Brian Brobbey, al wekenlang een klasse apart, de eerste aanzet tot de verdiende driepunter, maar Ahmetcan Kaplan, Jordan Henderson, Sivert Mannsverk en de maker van de 2-0, Kenneth Taylor, maakten eveneens een goede indruk.

Na de nederlaag bij AZ zei Ajax-trainer John van ’t Schip dat het experiment met vijf verdedigers wat hem betreft voor herhaling vatbaar was. De dagen na de uitwedstrijd in Alkmaar ging het echter nauwelijks over de tactiek, maar bijna alleen over de drie vrije dagen die Van ’t Schip zijn spelers gaf en de reactie van dertien spelers die wel wilden trainen. „Ze hadden twee weken bijna geen vrije dag gehad en als er één iemand een beetje inzicht heeft hoe ze er voor staan, dan ben ik het wel met mijn technische staf”, aldus Van ’t Schip voorafgaand aahet duel met FC Utrecht voor de camera van ESPN. Dat hij negen spelers die vrijdag op hun vrije dag wél het veld op gingen, plus Brobbey, die medisch werd behandeld en de in de sportschool trainende Devyne Rensch, was volgens hem toeval.

Tegen het in blakende vorm verkerende FC Utrecht koos Van ’t Schip ervoor Kaplan zijn eerste basisplaats in Ajax-dienst te geven. De Turkse verdediger werd in augustus 2022 al voor 9,5 miljoen euro aangetrokken, maar kampte tot twee keer toe met zwaar knieblessureleed. Inmiddels lijkt de oud-speler van Trabzonspor alsnog op weg zijn meerwaarde te bewijzen.

Kaplan, maar ook Mannsverk en aanjager Henderson zorgden ervoor dat Ajax meer aan voetballen toekwam dan de afgelopen weken, waarin Ajax vier Eredivisie-duels op rij niet won. Door de 5-4-1-formatie had de thuisclub de bal echter vooral op de eigen helft of rond de middenlijn.

Bij Vandaag Inside deed René van der Gijp Ajax de suggestie na dit seizoen Ron Jans aan te stellen als trainer. De oefenmeester van FC Utrecht reageerde daar (daarnaar gevraagd) op door te zeggen dat Ajax niet hoeft te bellen, omdat hij een man van zijn woord is en dat aan FC Utrecht heeft gegeven. Met alle respect voor de vakman Jans liet hij met zijn spelopvatting tegen het dolende Ajax zien inderdaad geen Ajax-trainer te zijn. Alleen de eerste minuten leek hij met hoog druk zetten de thuisclub bij de keel te willen grijpen.

Ajax kreeg door de verder passieve houding van FC Utrecht de kans met de minuut wat meer vertrouwen te tanken. Na een schotje van Henderson (naast), Kenneth Taylor en Brobbey (beide in de handen van Matthijs Branderhorst) volgde de beloning voor het degelijke spel na 39 minuten. Na een dieptepass van Kaplan bezorgde Borna Sosa de bal met de punt van zijn schoen bij Brobbey, die resoluut zijn vijftiende treffer van het seizoen aantekende (1-0). Sam Lammers had die voorsprong nog vóór rust teniet kunnen doen, maar de FC Utrecht-spits schoot in kansrijke positie over.

De tweede helft moest Ajax het zichzelf aanrekenen dat het duel niet snel in het slot werd gegooid. FC Utrecht-speler Nick Viergever werkte de bal na een fraaie Amsterdamse aanval hard over zijn eigen doel en uit de corner die volgde had Brobbey 2-0 moéten maken. De spits schoot de bal in het zijnet. Utrecht ging daarna met drie wissels alsnog wat risico nemen. Oscar Fraulo was de eerste FC Utrecht-speler die dicht bij de gelijkmaker was, maar de Deen schoot over.

Niet veel later leek het duel beslist. Brobbey bezorgde de bal bij Taylor, die koelbloedig binnen werkte (2-0). Door de assist die Brobbey achter zijn naam kreeg, is hij nu bij vijftig Eredivisie-treffers betrokken: 38 doelpunten en 12 assists. Omdat Rensch (te) hard inging op Lammers en VAR Rob Dieperink de door scheidsrechter Sander van der Eijk gegeven gele kaart omzette in rood, mocht FC Utrecht alsnog hopen op een wederopstanding.

Maar met Jakov Medic op de plaats van Kristian Hlynsson hield het Amsterdamse tiental stand. Met de zege op de Utrechters, het nieuwe systeem én het spel kan Van ’t Schip verder. Al geeft de overwinning op FC Utrecht geen enkele garantie op succes aanstaande donderdag in de Conference League tegen Aston Villa-thuis.

Ajax – FC Utrecht 2-0 (1-0)
39. Brian Brobbey 1-0
77. Kenneth Taylor 2-0
Rode kaart: 83.Devyne Rensch

Opstelling Ajax:
Ramaj; Gooijer, Rensch, Kaplan, Hato, Sosa; Henderson, Mannsverk (78.van den Boomen), Taylor (90.Tahirović), Hlynsson (84.Medić); Brobbey (90.Akpom).

Opstelling FC Utrecht:
Branderhorst; Ter Avest (66.Bozdogan), van der Hoorn, Viergever, El Karouani (66.Iqbal); Toornstra (66.Jensen), Flamingo, Fraulo; Azarkan (46.Okkels), Lammers, Boussaid (84.van de Haar).

Related posts