Ajax icoon Bennie Muller overleden

Voormalig Ajax-speler Bennie Muller is overleden. De middenvelder, die tussen 1958 en 1970 liefst 426 wedstrijden voor Ajax speelde, werd 85 jaar. Ajax heeft niet bekendgemaakt waaraan Muller is overleden. “Ajax ontving woensdag het droevige nieuws over het overlijden van Bennie Muller”, schrijft Ajax op de clubsite. “Ajax verliest met hem een clubicoon.”

Muller maakte in 1958 in de uitwedstrijd tegen MVV (0-3-verlies) zijn debuut voor Ajax. Hij groeide in de jaren daarna uit tot een van de belangrijkste spelers en won in 1962 de Intertoto-beker, de eerste Europese prijs van Ajax. Muller was klein van stuk, maar technisch begaafd en in het bezit van een hard schot.

Na de komst van Rinus Michels en de doorbraak van Johan Cruijff groeide Ajax met Muller uit tot een van de grootste clubs van Nederland. De middenvelder werd vijf keer landskampioen en won drie keer de KNVB-beker. Muller debuteerde in 1960 voor Oranje en bleef ruim acht jaar basisspeler van het Nederlands elftal. Tussen 1960 en 1968 speelde hij 43 interlands. Daarin scoorde hij twee keer en was hij zes keer aanvoerder.

Muller, die ook eigenaar van een sigarenzaak in de Haarlemmerstraat was, verruilde Ajax in 1970 na een conflict met trainer Michels voor Holland Sport. Daarna speelde hij nog korte tijd voor Blauw-Wit, waar hij zijn loopbaan in 1972 afsloot.

“Bennie Muller won met zijn club weliswaar niet de belangrijkste Europa Cup, maar hij zal worden herinnerd als een van de pijlers onder het grote succes van het Gouden Ajax”, aldus Ajax op de clubsite. “Bennie Muller bezet met zijn 426 officiële duels de eervolle zevende plek in Ajax’ Club van 100. Hij was een echte Ajacied.”

De familie heeft Ajax laten weten dat de begrafenis in besloten kring plaatsvindt. Komend weekend wordt er in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk op passende wijze stilgestaan bij het overlijden van Muller.

Related posts