Ajax opent nieuwe seizoen met ruime zege op Heracles

Ajax is het nieuwe Eredivisie-seizoen met een verdiende, maar laat tot stand gekomen zege op Heracles Almelo begonnen (4-1). Mohammed Kudus zorgde een kwartier voor tijd voor grote opluchting bij de ploeg van Maurice Steijn (2-1), waarna aanvoerder Steven Bergwijn met twee treffers het krachtsverschil beter tot uitdrukking bracht (4-1).

Tante Es (108), al een eeuw lang fan van Ajax en daarvoor in het zonnetje gezet, zag dat de thuisclub zich in het eerste Dusan Tadic-loze Eredivisie-duel sinds 8 mei 2018 voor rust tekort deed. De Amsterdammers speelden fris en waren via een vrije trap van Branco van den Boomen dichtbij de vroege 1-0. Uit een door Jorrel Hato verlengde corner van diezelfde Van den Boomen had Brian Brobbey moéten scoren, maar de spits probeerde bal met links in plaats van simpel met rechts binnen te werken en schoot van dichtbij naast.

Het wachten was – ook na de pogingen van Kenneth Taylor (zijnet), Van den Boomen (pegel gekeerd) en Jakov Medic (kopbal naast) – op de uit Ajax perspectief bevrijdende openingstreffer. Het venijn zat in de staart van deondanks alle onderbrekingen vermakelijke eerste helft. In de elf minuten durende(!) extra tijd (mede als gevolg van de blessure van Ajax-doelman Geronimo Rulli) nam Heracles onverwachts de leiding. Anass Salah-Eddine verdedigde onbeholpen uit en via Hato kwam de bal voor de voeten van Mario Engels, die in minuut 45+4 de wedstrijd op zijn kop zette. Jay Gorter was kansloos (0-1). Maar nog voor rust was het (in minuut 45+8) gelijk. De van Sankt Pauli gekochte Medic, die een goede indruk maakte, besloot zijn geluk van afstand te beproeven en joeg de bal tot opluchting van alles wat Ajax was tegen de touwen (1-1). Salah-Eddine dacht twee minuten later hetzelfde te doen, maar bij zijn poging suisde de bal net naast.

Ook na de hervatting jaagde Ajax op de winnende treffer, maar nadat Brobbey (tot twee keer aan toe), Kudus en aanvoerder Stevie Bergwijn goede mogelijkheden om zeep hielpen, begon Steijn hem toch te knijpen. Een prachtige bal van Benjamin Tahirovic op Kudus leidde alsnog de Ajax zege in. Kudus werkte bekeken binnen. Hetzelfde gold zeven minuten later voor Bergwijn (3-1). Meer nog dan de driepunter zal Steijn tevreden zijn met het prima debuut van Tahirovic, Van den Boomen en Medic. Al is Heracles Almelo wat dat betreft natuurlijk nog geen echte graadmeter.

Rulli moet er al in de eerste helft geblesseerd af. Zijn vervanger is Gorter

Na de 0-1 zorgt Medic met een geweldige afstandsknal voor de gelijkmaker

Medic kan het zelf amper geloven

Opluchting als Kudus de 2-1 binnen schiet

Vervolgens maakt Bergwijn het karwei af met nog twee treffers

Ajax – Heracles 4-1 (1-1)
45+5 Mario Engels 0-1
45+8 Jakov Medić 1-1
75. Mohammed Kudus 2-1
85. Steven Bergwijn 3-1
90+6 Steven Bergwijn 4-1 (pen.)

Opstelling Ajax:
Rulli (32.Gorter); Rensch, Medić, Hato, Salah-Eddine (88.Wijndal); Van den Boomen, Tahirović, Taylor (61.Klaassen); Kudus, Brobbey (88.Forbs), Bergwijn.

Opstelling Heracles Almelo:
Brouwer; Bakboord, Sonnenberg, Hoogma, Willems (69.Roosken); De Keersmaecker, Ouahim (69.Vejinovic), Engels; Nankishi (68.Limbombe), Hornkamp (45+1Bruns), Hansson (89.Scheperman).

Related posts