Ajax naar bekerfinale na overtuigende winst op Heerenveen

De finale van de KNVB Beker gaat tussen Vitesse en Ajax. Ajax plaatste zich in het Abe Lenstra bijna probleemloos voor de eindstrijd van het bekertoernooi. SC Heerenveen werd met 0-3 verslagen.

Hoewel Heerenveen vooraf aangegeven had er een vechtwedstrijd van te maken, kwam het amper aan de bal in de eerste minuten. De eerste kans was dan ook voor Ajax. Dusan Tadic lobde de bal mooi naar Sébastien Haller, die vervolgens in een keer over volleerde. Bij de tweede kans was het wel raak. Antony legde de bal perfect op het hoofd van Davy Klaassen die de bal in de verre hoek knikte: 0-1.

Ajax ging door. Antony krulde zijn schot maar net langs de verkeerde kant van de paal. Even later mikte Klaassen vanaf de rand van het strafschopgebied net over. De middenvelder dacht even later de 0-2 te maken met een intikkertje, maar Tadic bleek in aanloop naar de goal hands gemaakt te hebben.

Na precies 45 minuten was er voor het eerst een doelpoging van Heerenveen. Siem de Jong probeerde met een lobvolley Maarten Stekelenburg te verrassen, maar de bal plofte op het dak van het doel. Enige domper voor Ajax was dat Daley Blind geblesseerd raakte, hij werd in de rust vervangen door Sean Klaiber.

Ondanks dat door die wissel de achterhoede van Ajax op drie plekken werd gewijzigd, veranderde het spelbeeld na de theepauze niet direct. Na uitkomen van Erwin Mulder kreeg Klaassen de mogelijkheid uit te halen, maar zijn poging viel ruim naast het lege doel. De middenvelder haakte even later ook geblesseerd af toen hij zich op het knollenveld van Heerenveen verstapte en zijn enkel omsloeg. Zijn vervanger Mohammed Kudus kreeg al na enkele minuten een strafschop mee na een overtreding van Pawel Bochniewicz. Tadic schoot de bal overtuigend richting de kruising: 0-2.

Een minuut later was daar dan de eerste grote kans voor Heerenveen. Mitchel van Bergen ontsnapte aan de aandacht van Edson Alvarez, maar de vleugelaanvaller kreeg de bal niet langs Stekelenburg. Aan de andere kant schoot ook Haller op Erwin Mulder. Het bleef daarna Ajax dat dominant was en een kwartier voor tijd werd het ook 0-3. Haller verlengde op invaller David Neres, die de bal onder de keeper door binnenschoot: 0-3

Ajax kon de wedstrijd vervolgens rustig uitspelen. Erik ten Hag besloot ook enkele spelers rust te gunnen met het oog op de het volle programma de komende weken en zo kregen Idrissi en Ekkelenkamp nog speelminuten. Zondag wacht FC Groningen in de Eredivisie.

Aankomst van de Ajax-bus bij het stadion in Heerenveen

Halve finale beker in een leeg stadion

Quinten Timber net als zondag tegen PSV op de bank

Tweelingbroer Jurien in de basis

Klaassen zet Ajax op 0-1

Oud-Ajacied Siem de Jong in duel met Dusan Tadic

Lasse en Klaiber

Tadic scoort via een penalty de 0-2

Haller speelde een dramatische wedstrijd

Idrissi mocht ook nog een kwartiertje invallen

Als Neres de 0-3 binnen schiet is de wedstrijd gespeeld en staat Ajax in de finale

 

Halve finale KNVB beker
sc Heerenveen – Ajax 0-3 (0-1)
19.  Davy Klaassen 0-1
63.  Dusan Tadić (pen.) 0-2
77.  David Neres 0-3

Opstelling sc Heerenveen:
Mulder; Van Hecke, Dresevic, Boschniewicz, Kaib; Schöne, Halilovic, J. Veerman, De Jong; H. Veerman, Van Bergen.

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; J. Timber, Schuurs, Blind (46. Klaiber), Martínez; Álvarez, Gravenberch (81. Ekkelenkamp), Klaassen (58. Kudus); Antony (74. Neres), Haller, Tadić (74. Idrissi).

Related posts