Ajax accepteert schikkingsvoorstel: Eerstvolgende uitduel in beker zonder supporters

De aanklager Betaald Voetbal heeft Ajax een schikkingsvoorstel gedaan. De aanklager vindt na onderzoek dat Ajax verantwoordelijk is voor het afsteken en gooien van vuurwerk op 20 april door de eigen aanhang. Toch vindt de aanklager dat de verwijtbaarheid begrensd is, omdat de KNVB, Ajax en PEC Zwolle gezamenlijk verantwoordelijk waren voor de wedstrijdorganisatie.Bij de eerstvolgende uitwedstrijd van Ajax voor de KNVB beker mag de Amsterdamse club geen publiek meenemen.

Er zijn 32 mensen geïdentificeerd die vuurwerk gooiden. Zij hebben mede dankzij een actieve rol van Ajax een landelijk stadionverbod gekregen. In totaal kregen 74 mensen na de bekerfinale een stadionverbod. Het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie had voorrang. De looptijd van het strafrechtelijk onderzoek heeft daarom invloed gehad op het moment dat de aanklager betaald voetbal een uitspraak kon doen.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen :”Ik zie de gebeurtenissen in de eerste vijf minuten van de wedstrijd als zeer teleurstellend. Dit staat haaks op onze eerdere ervaringen in het bekertoernooi. De bekerfinale moet juist een voetbalfeest zijn. We zijn er de afgelopen jaren in geslaagd een aantal fantastische bekerfinales neer te zetten. We gaan er samen met de clubs alles aan doen de daders op te sporen en te bestraffen. Deze mensen horen niet in een voetbalstadion thuis.”

Ajax heeft tot en met 1 oktober de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel.

[UPDATE 13:40uur]
Het schikkingsvoorstel is door Ajax geaccepteerd, zo meldt de club op de officiële website.

Bron: Elfvoetbal

Related posts