Ajax-talent Mink naar Real: ‘Niet voor het geld’

Geld was niet de drijfveer van Mink Peeters om de jeugdopleiding van Ajax te verlaten voor die van Real Madrid. Tal van Europese topclubs zaten op het vinkentouw voor het 16-jarige talent.

“Het was voor Mink – die uiteindelijk het laatste woord had – geen makkelijke keuze”, zegt de vader van Mink tegenover Ajax Showtime. “Hij heeft de afgelopen jaren met buitengewoon veel plezier bij Ajax gespeeld, heeft er veel geleerd en heeft het er al die tijd, ook buiten het veld, prima naar zijn zin gehad.” Een contractaanbieding bleef echter uit. “Eigenlijk was het helemaal geen keuze. De leiding van Ajax kiest ervoor om hun Nederlandse jeugdspelers pas een eventueel contract aan te bieden als ze zeventien jaar zijn. Dat is hun goed recht en die beslissing hebben wij te respecteren. Het idee achter dat besluit zal zijn dat jeugdvoetballers die eenmaal bij Ajax spelen, daar ook niet uit zichzelf weg willen en zullen gaan.” Immers: bijna iedereen wil voor Ajax, Feyenoord of PSV spelen.

“Dat is inderdaad bijna het hoogste wat je als voetballer kunt bereiken, maar in dat ‘bijna’ zit het hem. Als zich immers teams uit de absolute top van het internationale voetbal – FC Barcelona, Real Madrid, FC Bayern München – melden, dan weet je weliswaar vooraf niet of je de juiste keuze maakt om daarvoor te gaan, maar je weet dan in ieder geval wel zeker dat je er spijt van krijgt als je het niet hebt geprobeerd. Zeg nou zelf: bij Ajax spelen zónder contract, of bij Real Madrid mét contract. Wat zou jij doen?”, vervolgt de vader van het talent zijn relaas tegenover het supportersmedium.

Marc Overmars beweerde onlangs dat het vertrek van Peeters naar De Koninklijke een geldkwestie was. “Minks beslissing om voor Real Madrid te kiezen, heeft niets met geld te maken. De schrijvende forumleden, die dat valselijk beweren en afkeuren, kunnen we eigenlijk niets kwalijk nemen, maar de technisch directeur van Ajax, die zou toch moeten weten wat een jeugdcontract inhoudt. Als ouders hebben wij Mink ook niet gepusht. Anders dan velen menen te weten, hebben wij er zelf geen enkel belang bij en levert het ons zelf geen voordeel op, financieel noch anderszins.”

Ook richt de vader van Mink zich tot Johan Cruijff, die onlangs uithaalde over de talenten die op jonge leeftijd naar het buitenland vertrekken. “Hij vindt kennelijk dat jeugdspelers eerst moeten aantonen ‘een Ajax-hart’ te hebben, door eerst een tijdje gratis en voor niets voor Ajax te spelen. Dat is een mooie, idealistische gedachte, maar niet meer van deze tijd. In deze harde, genadeloze voetbalwereld waar internationale topclubs maar al te graag gebruik maken van fouten en zwakke punten in het beleid van clubs met een fantastische, succesvolle jeugdopleiding. Clubs die alleen vergeten om hun eigen spelers tijdig een contract aan te bieden om zo die grotere, kapitaalkrachtigere clubs voor te zijn. Op deze manier leidt Ajax spelers op voor de internationale topclubs, zonder er zelf beter van te worden.”

“We nemen het Cruijff – onze allergrootste voetbalheld; nog steeds – niet kwalijk dat hij idealistisch denkt. Hij heeft immers het beste met Ajax voor. Uiteraard zal hij ook gefrustreerd zijn dat zijn plannetje niet werkt en zelfs averechts uitpakt. Daarom reageert hij zich op ons af. Maar ook hij heeft zich daarbij laten leiden door een verkeerde voorstelling van de gang van zaken, zonder zich van tevoren af te vragen hoe het precies zit. Dat vinden we wel kwalijk.”

Tekst: Elfvoetbal

Related posts