Ingezonden: ‘De fluwelen revolutie’

Dat ik een voorstander ben van de lijn die Johan Cruijff heeft ingezet mag duidelijk zijn. En dan met name dat zijn idee dat mensen met een voetbal verleden en ervaring in de voetbal wereld het voor het zeggen moeten hebben binnen de club.

Dus geen gesjeesde hockeyballen zoals we die sinds de ArenA al teveel gehad hebben. Zonder enige kennis van zaken smeten deze bestuurders geld over de balk en kochten de ene na de andere, te dure, mislukkeling. Het zelden behalen van sportieve successen was het overduidelijke bewijs van het mismanagement. Johan Cruijff zag dit vanaf de zijlijn met lede ogen aan, totdat hij het verval van zijn club niet langer aan kon zien. De fluwelen revolutie deed zijn intrede en de rest is geschiedenis.

Maar wat heeft deze ”revolutie” ons nu eigenlijk gebracht? Natuurlijk, we zijn 3 jaar op rij met hangen en wurgen kampioen geworden. Maar is dit te danken aan de nieuwe lijn binnen AJAX, of is het een combinatie van enorm veel geluk en een trainer die gewoon eens een duidelijke speelwijze hanteerde ? Ook is het aantal miskopen behoorlijk terug gebracht, ook een positief iets. De spelers die we zo links en rechts toch hebben moeten kopen, waren ook tegen nette transferprijzen. Mocht er onverhoopt eentje niet aan de verwachtingen voldoen ( Boerrigter bijvoorbeeld ), dan is er geen paniek.

Aan de andere kant kunnen we ook stellen dat het elftal de afgelopen 3 jaren steeds zwakker en zwakker is geworden. Er nog steeds te weinig talent dat vanuit de jeugdopleiding doorstroomt en we Europees gezien een absolute dwerg zijn. Ook nu zijn we weer twee bepalende spelers kwijt geraakt en ik hou mijn hart dan ook vast voor de aankomende CL wedstrijden. En hier komt nu precies hetgeen mij zo tegen de borst stuit. Het transferbeleid en hoe ons technisch hart hier mee omgaat. Twee dragende spelers waarvan al een jaar bekend is dat ze weggaan moeten op het allerlaatste moment vervangen worden door….. eeeh, ja door wie eigenlijk? Onvoorstelbaar dat een club als AJAX met zoveel ervaring en kennis binnen de gelederen niet verder komt dan een Duarte en Labyad. Overmars lag er blijkbaar niet zo wakker van, want hij was de rust zelve tijdens de CL loting. In zijn plaats had ik daar met het zweet op mijn rug en schaamrood op de kaken gezeten.

Ondertussen heeft de NV een mooi saldo op de rekening staan, dus de bonus voor de heren bestuurders is veilig gesteld. De prijzen voor de passe partouts zijn weer historisch hoog en de supporter heeft het nakijken.

Niels

Related posts