De Jong: ‘Grappen over deze prijs? Néé, we willen winnen’

De Johan Cruijff Schaal won hij nog nooit. Dus als het aan aanvoerder Siem de Jong ligt heeft Ajax morgen maar één doel in de seizoensouverture tegen AZ: winnen. ,,Grappen over deze prijs? Nee. Zelfs al was het een oefenduel. Dan nog willen we winnen.’’

De Jong sprak deze woorden op de traditionele persconferentie daags voor de seizoensopener. In het hoofdkwartier van de KNVB zaten verder aan de tafel: Gertjan Verbeek, Nick Viergever, trainer en aanvoerder van AZ, plus Frank de Boer en Siem de Jong, die namens Ajax waren afgereisd naar de bossen van Zeist.

Verbeek stelde daar dat Ajax favoriet is zaterdagavond in de Amsterdam ArenA, waar 46 duizend toeschouwers het affiche tussen de bekerwinnaar en landskampioen zullen bijwonen. ,,Als je kampioen bent geworden en al je spelers hebt behouden, ben je favoriet. Simpel.’’

Zijn collega Frank de Boer liet zich daar niet over uit. Wel eist hij van zijn spelers dat ze er vol voor gaan, nadat Ajax de Johan Cruijff Schaal sinds 2007 niet meer heeft gewonnen. Voor hen en hemzelf is het duel een ideaal meetmoment, weet hij. ,,Je moet deze wedstrijd aangrijpen om te kijken hoe ver je bent. Tot nu toe gaat de voorbereiding goed.’’ Op de vraag welke verandering hij wil zien ten opzichte van vorig seizoen, antwoordde De Boer: ,,Dat we vanaf dag één een hoog niveau halen en niet zoals de afgelopen seizoenen een inhaalslag moeten maken.’’

Volgens de trainer is dat goed mogelijk, omdat Ajax tot dusverre nog geen belangrijke spelers is kwijtgeraakt. In tegenstelling tot opponent AZ, dat ervaren krachten als Maher en Altidore heeft zien vertrekken. ,,Ik heb het idee dat we al dicht bij hoge niveau van vorig seizoen zitten. We zitten op zo’n tachtig á negentig procent daarvan.’’

Tekst: Ajax.nl

Related posts