Ajax verspeelt in blessuretijd winst op Go Ahead Eagles (Incl foto’s)

Dat bij Ajax kennelijk de gifbeker helemaal leeg moet en de bodem nog niet in zicht lijkt werd maar weer eens pijnlijk duidelijk. Tegen Go Ahead Eagles was het hoogtepunt een verwoestende knal van Anton Gaaei. De Deense verdediger van Ajax opende in het duel met de Deventenaren uit een voorzet van Mika Godts op schitterende de score. En dat gunden velen hem – na zijn vroege wissels tegen Feyenoord en AZ, alle haat die hij op de sociale media over zich heen kreeg en zijn beslissing zijn Instagram-account te verwijderen – van harte. Maar dat het hem niet was gegund om matchwinnaar te worden, bevestigde maar weer eens dat Ajax al maanden in de hoek zit waar de klappen vallen: 1-1.

Ajax startte met een piepjong elftal, want tot overmaat van ramp haakte Chuba Akpom – zondag met twee treffers nog de plaaggeest van PEC Zwolle – af met een enkelblessure. Daardoor stuurde Van ’t Schip een elftal met zeven 21-jarigen, één 20-jarige en twee 18-jarigen het veld in. Aanvoerder Steven Bergwijn was met zijn 26 jaar verreweg de oudste speler. Dat zorgde zichtbaar voor een verantwoordelijkheidsgevoel bij de gelegenheidsspits die onvermoeibaar leek, vaak aanspeelbaar én dreigend was.

In het systeem met de wingbacks Gaaei en Kenneth Taylor en Benjamin Tahirovic en Sivert Mannsverk als controlerende middenvelders had Ajax zijn zaken veel beter voor elkaar dan het uitduel op 14 januari. De Amsterdammers wonnen in Deventer weliswaar (2-3), maar dat was gezien de 24 doelpogingen van de thuisclub een wonder.

Aan de hand van de uitblinkende Ahmetcan Kaplan, zijn sterke secondanten Devyne Rensch en Jorrel Hato, aanvoerder Bergwijn en de kwikzilverachtige aanvaller Godts had Ajax in het eerste bedrijf eigenlijk voortdurend controle. Het enige dat de thuisclub zichzelf moest aanrekenen, was dat het verschil halverwege slechts één was. Bergwijn kreeg na een afgemeten voorzet van Gaaei de eerste grote kans, maar schoot rakelings naast. Het was bijna een misser met grote gevolgen, want Diant Ramaj moest er een minuut later met een geweldige save aan te pas komen om Oliver Edvardsen van scoren af te houden.

Bergwijn (schot met lastige stuit gestopt door Jeffrey de Lange), Taylor (wild over), Gaaei (kruising tussen een voorzet en een schot) en Godts (buitenkant paal) hadden de 2-0 op hun schoen. Omdat Ajax al een heel seizoen lang de ene na de andere mokerslag incasseert, was het in de tweede helft wachten op de 1-1. Ramaj maakte een schot van ex-Ajacied Bas Kuipers onschadelijk, maar in de slotfase scoorde de captain alsnog Ramaj grabbelde bij een voorzet en de door Ajax opgeleide verdediger plaatse de bal in het net. En dat zorgde in de Johan Cruijff ArenA in de aanloop naar Feyenoord-uit voor een gigantische domper.

Hlynsson

Kaplan en Mannsverk

Fitz-Jim mocht invallen

Tahirovic

Gaaei na afloop over zijn geweldige doelpunt

Ajax – Goa Ahead Eagles 1-1 (1-0)
24,  Anton Gaaei 1-0
90+2. Bas Kuipers 1-1

Opstelling Ajax:
Ramaj; Gaaei, Rensch, Kaplan, Hato, Taylor; Tahirović, Mannsverk (77.Vos), Hlynsson (77.Forbs); Godts (59.Fitz-Jim), Bergwijn (77.Rijkhoff)

Opstelling Go Ahead Eagles:
De Lange; Deijl, Nauber (69.Amofa), Kramer, Kuipers; Linthorst (69.Tengstedt), Llansana (69.Stokkers); Adekanye, Willumsson, O. Edvardsen; Baeten (82.Breum)

Related posts