Naast handelen met voorkennis ging Kroes bij AZ en Go Ahead al in de fout volgens KNVB regels: Bond legt zaak voor aan licentiecommissie

Alex Kroes heeft niet alleen gehandeld met voorkennis maar ook de regels van de KNVB overtreden door aandelen van Ajax te kopen op het moment dat hij nog werkzaam was bij Go Ahead en later bij AZ. Om die reden zal de KNVB de zaak voorleggen aan de licentiecommissie, zo laat de bond weten tegenover De Volkskrant.

De licentiecommissie betaald voetbal, die toezicht dient te houden op het naleven van de licentieregelgeving, gaat zich over de zaak buigen. AZ zal ook opheldering moeten geven, omdat de club uit Alkmaar in de reglementen is aangemerkt als licentiehouder en Kroes heeft verklaart 42.500 aandelen Ajax te hebben gekocht in een periode die liep van 6 april 2022 tot en met 26 juli 2023. Dit betekent dat Kroes dit deed in zijn tijd dat hij werkzaam was als directeur International Football Strategy bij AZ.. De Alkmaarders zijn inmiddels geïnformeerd door de KNVB.

De richtlijn waarborgen onafhankelijkheid en continuïteit. De licentiehouder moet ervoor zorgen dat een bestuurder van een voetbalclub niet direct dan wel indirect aandelen mag bezitten van een andere club uit het betaald voetbal. Op precies dezelfde manier kunnen ze ook niet als bestuurder of commissaris werkzaam zijn bij een andere club, aldus de KNVB.

Ajax maakte dinsdagochtend bekend dat Kroes, twee weken nadat hij was begonnen als algemeen directeur van de club, geschorst is. Volgens de Raad van Commissarissen heeft Kroes zich schuldig gemaakt aan handel met voorkennis. Kroes kocht, vlak voor zijn benoeming, 17.000 aandelen. Kroes zei met de aankoop juist de club en de supporters te willen steunen.

Related posts