Ajax incasseert dreun van AZ en is aansluiting top 4 volledig kwijt

Ajax is de beste vier ploegen van de Eredivisie uit het oog verloren. De club verloor ook de uitwedstrijd bij AZ (2-0) en zal na een serie van vier competitieduels met slechts 2 punten de komende weken vooral de vijfde plaats op de ranglijst moeten verdedigen. Go Ahead Eagles heeft slechts 2 punten minder dan de recordkampioen van Nederland.

Trainer John van ’t Schip starttte in Alkmaar met een nieuw systeem met vijf verdedigers. Brian Brobbey was een vraagteken, maar was op tijd hersteld voor een basisplek. Kenneth Taylor keerde terug in de basis, terwijl Steven Berghuis ontbrak en Jordan Henderson op de bank zat.

De extra verdediger bood Ajax weinig extra stabiliteit. Al in de achtste minuut kwam AZ op voorsprong. Vangelis Pavlidis won aan de zijlijn heel simpel het duel van Anton Gaaei en lanceerde met een steekbal Van Bommel, die dreigend op het doel van Ajax afstormde. De linksbuiten dribbelde handig om Jorrel Hato heen naar binnen en drukte beheerst af: 1-0.

AZ was ook daarna overwegend de betere ploeg. Na een half uur spelen werd Van Bommel opnieuw in kansrijke positie aangespeeld door Pavlidis. De buitenspeler van AZ zocht ditmaal in vrijheid de andere hoek, maar schoot centimeters naast.

Kort daarna dook Ajax voor het eerst gevaarlijk op voor het doel van AZ. Gaaei bereikte met een lage voorzet Taylor, die voorlangs tikte. Het was nagenoeg de enige goede pass van Gaaei in de wedstrijd. De rechtsback leed in de 34ste minuut zeer gevaarlijk balverlies na een hoekschop van Ajax. Door de fout van Gaaei stormde AZ met drie-tegen-een naar het doel van Ajax. Kenneth Taylor kon de counter er met een sliding nog net uithalen en barstte in woede uit. Van ’t Schip had daarmee genoeg gezien en haalde Gaaei naar de kant. De rechtsback dook op de bank weg in zijn jas. Ahmetcan Kaplan maakte als invaller zijn officiële debuut.

AZ verdubbelde in de 67ste minuut zijn voorsprong via wederom Van Bommel. De linksbuiten kon mede dankzij het wegglijden van Devyne Rensch een lage voorzet aannemen van invaller Mayckel Lahdo, die minder dan een minuut op het veld stond. Van Bommel schoot opnieuw in alle rust binnen: 2-0.

Een minuut voor tijd leek Ajax terug te komen dankzij Brobbey. De spits stond aan het eind van een mooie aanval. Brobbey kapte eerst Bruno Martins Indi in het strafschopgebied uit en schoot de bal langs de uitgekomen doelman Mathew Ryan. Het doelpunt werd echter afgekeurd vanwege nipt buitenspel van Brobbey.

AZ- Ajax 2-0 (1-0)
7. Ruben van Bommel 1-0
67. Ruben van Bommel 2-0

Opstelling AZ:
Ryan; Sugawara, Goes (90+3′ Penetra), Bazoer (84. Martins Indi), Moller Wolfe; Clasie, Belic (67. Lahdo), D. de Wit; Mijnans (84. Van Brederode), Pavlidis, Van Bommel (84. Poku).

Opstelling Ajax:
Ramaj; Gaaei (36. Kaplan), Rensch, Šutalo, Hato, Sosa; Van den Boomen (80. Mannsverk), Tahirovic (64. Akpom), Taylor; Hlynsson (80. Rijkhoff), Brobbey.

Related posts