Onsamenhangend Ajax hard onderuit tegen Twente: 3-1

Ajax heeft opnieuw een competitiewedstrijd in de eredivisie niet kunnen winnen. Na gelijke spelen tegen Excelsior en Fortuna Sittard werd er in Enschede verloren van FC Twente.  Het werd 3-1, maar meer nog dan de uitslag was de wijze waarop Ajax in Enschede verloor van FC Twente ontluisterend te noemen. Grote delen van de wedstrijd opereerde het team van trainer Maurice Steijn als los zand en het was aan de gebrekkige afronding van FC Twente te danken, dat het nog lang een wedstrijd bleef. Ajax toonde wel veerkracht en bleef na rust verwoed jagen op een punt, maar de gelijkmaker zat er niet meer in. Daardoor blijft Ajax op een elfde plaats staan met slechts vijf punten uit vier duels.

Het is een historisch slechte competitiestart voor Ajax. Alleen in het seizoen 1958/1959 en 1964/1965 (vier punten na vier duels) kwam Ajax  slechter uit de startblokken. En dan heeft Ajax nog een zware week voor de boeg met Olympique Marseille als tegenstander in de ArenA voor de Europa League en zondag de Klassieker in eigen huis tegen Feyenoord.

Steijn had twee debutanten aan de aftrap gezet: de Noorse middenvelder Sivert Mannsverk, die net voor het sluiten van de transfermarkt voor 6 miljoen euro werd overgenomen van Molde, en Borna Sosa, de linksback, die op de laatste dag van de window voor 8 miljoen euro werd overgenomen van VfB Stuttgart. Steijn had zijn elftal in vergelijking met de laatste wedstrijd voor de interlandbreak – het 0-0 gelijkspel tegen Fortuna Sittard – op vijf posities gewisseld. Naast de twee nieuwelingen kregen ditmaal ook Chuba Akpom, als nummer tien, Steven Bergwijn en Steven Berghuis basisplaatsen. Voor Berghuis betekende dat zijn eerste competitie-optreden na de schorsing die hij eind vorig seizoen had opgelopen in Enschede, toen hij na de wedstrijd bij de spelersbus een klap uitdeelde aan een supporter, die zich respectloos uitte.

Het was vanaf de aftrap alarmfase één voor Ajax. Het gemak waarmee FC Twente de bal kon rondspelen was ontluisterend. Steeds was er een vrije man te vinden voor de thuisploeg. Het stond organisatorisch helemaal niet goed bij Ajax. De jonge Mannsverk verzoop totaal in de organisatorische chaos bij Ajax. De Noor reeg het balverlies aaneen en probeerde zich met het maken van overtredingen staande te houden. Het was logisch dat Steijn hem in de rust uit zijn lijden verloste. Sosa maakte een betere indruk en stond aan de basis van de enige goal van Ajax.

Al in de zevende minuut opende Daan Rots de score voor FC Twente, nadat Ajax-doelman Jay Gorter tot een halve redding was gekomen op een inzet van Michel Vlap. Al snel stond het 2-0 en uitgerekend Sem Steijn, de zoon van Ajax-trainer Maurice Steijn, deed zijn vader pijn door de bal na een voorzet van Manfred Ugalde in te tikken.

Ajax dreigde in deze fase van de wedstrijd compleet onder de voet te worden gelopen, maar FC Twente ging slordig om met de kansen. Zo volleerde Steijn op de lat en ging een kopbal van de Haagse middenvelder net over. Ajax kwam nauwelijks tot doelgevaar, maar wist tien minuten voor rust toch de aansluitingstreffer te maken. Na een goede pass van Jorrel Hato gaf de opgekomen Sosa voor en tipte de meest dreigende Ajacied Brian Brobbey de bal slim in.

Ook bij de start van de tweede helft was FC Twente de bovenliggende partij met een schietkans voor Vlap, grote kansen voor Rots en Ugalde en een kopkans voor Robin Pröpper, maar omdat FC Twente niet doorbeet, bleef het een wedstrijd. Ajax toonde veerkracht en bleef strijden voor de gelijkmaker, maar meer dan een enkel dreigend moment van Brobbey zat er niet in. Het was uiteindelijk Ajax-huurling Naci Ünüvar, die als invaller voor FC Twente de wedstrijd in het slot gooide. Het zorgde voor uitzinnige vreugdetaferelen op de tribunes van de Grolsch Veste en vergroot de druk op Ajax-trainer Maurice Steijn, die na alle personele wisselingen van deze zomer nog geen winnend elftal heeft weten te smeden.

De eerste basisplaats voor Akpom

Sutalo had een totale off-day

En hij was niet de enige, ziet ook Steijn

Tja Sven; Dit zijn jouw aankopen

Brobbey was een van de beste en vocht zich een slag in het rond

Uitgerekend Unuvar geeft Ajax de genadeklap: 3-1

En de trein dendert door: donderdag komt Olympique Marseille op bezoek, zondag Feyenoord

FC Twente – Ajax 3-1 (2-1)
1-0 Daan Rots (7′)
2-0 Sem Steijn (11′)
2-1 Brian Brobbey (36′)
3-1 Naci Ünüvar (79′)

Opstelling FC Twente:
Unnerstall; Regeer, Hilgers (83. Van Hoorenbeeck), Pröpper, Sampsted; Sadilek, Kjolo (72. Eiting); D. Rots, Steijn (62. Van Bergen), Vlap (72. Ünüvar); Ugalde (62. Van Wolfswinkel).

Opstelling Ajax:
Gorter; Rensch (46. Gaaei), Šutalo, Hato, Sosa; Tahirović (75. Van den Boomen), Berghuis (75. Forbs), Mannsverk (46. Taylor); Akpom (64. Mikautadze), Brobbey, Bergwijn.

Related posts