Wie moet de opvolger van Schreuder worden? Diverse namen op een rij

Het 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam werd Alfred Schreuder donderdagavond fataal bij Ajax. John Heitinga neemt voorlopig de honneurs waar in de Johan Cruijff ArenA, maar dat lijkt geen oplossing te zijn voor de lange termijn. De grote vraag is dan ook: wie volgt Schreuder definitief op bij Ajax? Diverse namen doen direct de ronde. Van Van Gaal tot Wim Jonk.

Peter Bosz is momenteel clubloos. Hij was in het seizoen 2016/17 al werkzaam bij Ajax en haalde toen gelijk de finale van de Europa League. Bosz wilde onlangs bij ESPN niet al te diep ingaan op een mogelijke terugkeer bij Ajax. “Stel dat ik nu naar de tv zit te kijken, naar een collega. Alfred is voor mij meer dan een collega, dus nee, die vraag moet je absoluut niet aan mij stellen”, klonk het bij Goedemorgen Eredivisie. “Ik ben niet achterlijk, ik snap de vraag wel, maar ik vind het niet netjes om daar iets over te zeggen. Dat ga ik niet doen.” Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman, met wie hij niet meer wilde samenwerken, zijn weg bij Ajax, Edwin van der Sar nog niet.

Een pikantere optie zou Arne Slot zijn. Slot is momenteel trainer van Feyenoord. Slot beschikt over een clausule in zijn tot medio 2025 lopende contract, waardoor hij kan vertrekken als er een mooie kans voorbijkomt. Algemeen directeur Dennis te Kloese zei in november bij ESPN nog dat Ajax ‘zeker niet’ hoeft aan te kloppen voor de coach. De vraag is ook of Slot, nu Feyenoord zo lekker draait, een overstap naar rivaal Ajax wel ziet zitten.

Maar wellicht gaat Ajax voor een buitenlandse trainer. Louis Enrique bijvoorbeeld. De 52-jarige Spanjaard is per direct beschikbaar na het voor Spanje teleurstellend verlopen WK in Qatar, met de achtste finale als eindstation. De Spanjaard heeft bij onder meer Barcelona en de nationale ploeg van Spanje laten zien dat hij een liefhebber is van aanvallend en dominant voetbal. In dat kader zou Luis Enrique goed passen bij de filosofie van Ajax, mocht het bestuur voor een buitenlandse trainer willen gaan dan lijkt Enrique de meest logische optie. Het is de vraag of de Spaanse keuzeheer trek heeft in een avontuur in de Eredivisie.

Louis van Gaal lijkt geen optie, hoe graag Ajax eventueel ook zou willen. VAn Gaal heeft al meermaals gezegd dat hij alleen het coachen van een land nog interessant vindt. Frank de Boer zit ook zonder club. De Boer loodste Ajax naar vier kampioenschappen (2011 t/m 2014) en was in mei 2016 op weg naar de vijfde titel. Op de slotdag van het Eredivisie-seizoen ging het toen echter helemaal mis tegen De Graafschap. Frank zal zelf waarschijnlijk wel willen als Ajax hem belt. het is de kans om zijn trainersloopbaan uit het slop te halen na mislukte avonturen bij Crystal Palace, Internazionale, Atlanta United en het Nederlands elftal.

John Heitinga is nu tijdelijk doorgeschoven door de clubleiding. De gewezen voorstopper zit zondag voor het eerst op de bank tijdens de uitwedstrijd van Ajax tegen Excelsior. Misschien als de chemie goed is dat Ajax de optie Heitinga toch nader gaat bekijken.

Wim Jonk vertrok als toenmalige hoofd opleidingen bij Ajax. Qua spelstijl en opvattingen zou Jonk goed bij Ajax passen. Wellicht is de huidige coach van Volendam de kandidaat die bovenaan het lijstje staat van algemeen directeur Edwin van der Sar. Een ding is zeker; Ajax heeft haast in het vinden van een opvolger van Schreuder en de verwachting is dan ook dat de club binnen een week een nieuwe trainer zal presenteren.

Related posts