Ajax schiet uit startblokken tegen Sporting in Champions League; Haller scoort vier(!) goals

Ajax is uit de startblokken geschoten bij de start van het nieuwe Champions League-seizoen. Uit in Lissabon werd korte metten gemaakt met Sporting Portugal: 5-1. Spits Sébastien Haller maakte vier(!) goals bij zijn debuut in het miljardenbal.

Erik ten Hag kon in Lissabon niet beschikken over de geblesseerde Davy Klaassen. Ook Maarten Stekelenburg bleek uiteindelijk toch niet fit genoeg om te starten. Remko Pasveer was zijn vervanger. Ajax schoot letterlijk uit de startblokken. Na 1 minuut spelen was het al 0-1. Antony schoot vanaf rechts – via een Portugees been – nog op de paal, maar Haller was er als de kippen bij om de rebound binnen te koppen: 0-1.

Vier minuten later had de Ivoriaanse spits een kleine mogelijkheid om zelfs de 0-2 aan te tekenen, maar hij kon er net niet bij. Het duurde echter niet lang voordat Ajax de score alsnog verdubbelde. Een lange bal van achteruit schatte linksback Ruben Vinagre echt compleet verkeerd in, Antony pikte de bal op en zag Haller vrijstaan voor open doel: 0-2 binnen 8 minuten!

Sporting probeerde het daarna wel, maar een echte vuist kon men niet maken. Maar Ajax sneed zichzelf in de vingers. Paulinho werd diep gestuurd en uit een moeilijke hoek met Lisandro Martinez in zijn nek besloot hij te schieten. Pasveer blunderde; greep ongelukkig mis, en zag de bal onder hem vandaan in het doel rollen: 1-2 in de 33e minuut.

Maar gelukkig wist Berghuis exact wanneer hij zijn eerste goal voor Ajax moest maken. De vervanger op ’10’ van Klaassen kreeg de bal via Antony en Ryan Gravenberch en schoot knap raak in de korte hoek: 1-3. Vlak voor rust was Zouhair Feddal toch nog vlak blij de 2-3, maar zijn kopbal vloog nét over. Direct na de theepauze leek Paulinho met een fraaie kopbal de stand alsnog op 2-3 te zetten, maar de VAR greep in: buitenspel. Opluchting bij Ajax.

Gelukkig voor Ajax was men dit jaar Haller niet vergeten in te schrijven. De Ivoriaanse international scoorde zijn derde treffer. Weer was uitblinker Antony de voorbereider, met buitenkant links deze keer. Haller liep er met links tegenaan: 1-4. Haller wist daarna nogmaals de trekker over te halen, nu op aangeven van ’Nous’ Mazraoui. 5-1. De vier goals van Ajax-spits Haller. Haller evenaarde niemand minder dan Marco van Basten met zijn vier goals bij zijn debuut.

In de slotfase geloofden beide ploegen het wel. De Portugezen probeerden de schade nog verder te beperken, terwijl de Ajacieden ook niet meer met volle overtuiging naar de 6-1 op zoek gingen. Wat overbleef: een klinkende zege voor Ten Hag en de zijnen en een uitstekend begin van de Champions League-campagne!

Sporting Portugal – Ajax 1-5 (1-3)
2. Sébastien Haller 0-1
9. Sébastien Haller 0-2
33. Paulinho 1-2
39. Steven Berghuis 1-3
51. Sébastien Haller 1-4
63. Sébastien Haller 1-5

Opstelling Sporting Portugal:
Adán; Neto, Inacio (20.Esgaio), Feddal; Porro, Palhinha, Luiz, Vinagre (45.Reis); Cabral (45.Sarabia), Santos (60.Tomás), Paulinho (78.Bragança).

Opstelling Ajax:
Pasveer; Mazraoui (71.Rensch), Timber, Martínez, Blind (80.Schuurs); Álvarez, Gravenberch, Berghuis (77.Taylor); Antony (70.Neres), Haller, Tadić.

Related posts