There are no ads, please add some


Swart kiest niet voor Marcel Keizer: ‘Er wordt wel eens meer niet geluisterd bij Ajax’

Als het aan Sjaak Swart ligt dan is Marcel Keizer binnenkort niet de nieuwe hoofdtrainer van Ajax maar ziet hij wel een andere rol voor de trainer van Jong Ajax bij het eerste elftal. Volgens Swart moet de leiding van Ajax kiezen voor een trainer die een reputatie heeft gehad bij Ajax en weet hoe het spel is.

‘Keizer moeten ze aanstellen als veldtrainer want hij heeft met die jonge gasten gewerkt en het is een goede trainer, maar hij moet iemand naast zich hebben die een reputatie heeft gehad met Ajax. Seedorf, Arveladze, Morten Olsen en Laudrup zijn namen de ik in gedachten heb. Maar ze zullen mijn advies waarschijnlijk niet opvolgen want er wordt wel meer niet geluisterd bij Ajax. Laat Van der Sar, Overmars en Bergkamp maar beslissen maar het blijft jammer dat Bosz weg is, zeker voor die jonge gasten en voor Huntelaar die weer terug is’.

Bron: De Telegraaf


Gerelateerde posts

62 reacties

 1. koote207

  Daar is wel wat voor te zeggen, misschien als assistent maar niet als hoofdcoach

 2. KBouter

  Talenten worden ook voor de leeuwen gegooid als ze goed genoeg geacht worden.

  Ook trainers worden opgeleid bij Ajax, dus gewoon voor de groep zetten.

  1. Litmanen

   Eens, De Boer kwam ook zo voor het eerste te staan. Keizer heeft ook al eerder er haring gehad met een eerste selectie, dus het is geen groentje. En namen zeggen niets in het huidige voetbal. Seedorf heeft vijf wedstrijden bij Milan op de bank gezeten. Dat was geen succes.

   Eerlijk gezegd denk ik dat als Keizer wil hij morgen trainer van het eerste is.

    1. BobbyHaarms

     Het water liep me eerlijk gezegd al uit de mond. De Hollandse Nieuwe komt eraan 😄

  2. Basisspeler

   Complete onzin! Zoals je binnen het elftal een mix van ervaring en jeugd nodig hebt zo moet er voor de groep een gelouterde trainer staan. Als Ajax potten wil breken in de CL kan dat niet met een Keizer die Cambuur en jong Ajax op zijn palmares heeft staan.

   1. KBouter

    En datzelfde zei je ook over FdB, die alleen maar een jeugdelftal achter zijn naam had en v Gaal die assistent was!

 3. Dagrump

  Hoop echt gewoon dat we deze lijn doortrekken en eigenlijk nog een stapje hoger !! Met welke trainer dan ook !! Als ie maar mooi en leuk winnend voetbal laat zien!!!

 4. Ajax1958

  “Maar ze zullen mijn advies waarschijnlijk niet opvolgen want er wordt wel meer niet geluisterd bij Ajax. Laat Van der Sar, Overmars en Bergkamp maar beslissen maar het blijft jammer dat Bosz weg is, zeker voor die jonge gasten en voor Huntelaar die weer terug is” zei de enige echte mister Ajax, die WEL dichtbij het vuur zit.

  1. KBouter

   Dat het jammer is, is zeker….maar als ik nu na een paar dagen de berichten en interviews heb gezien, krijgvik toch wel een beetje een andere smaak in mijn mond.

   Dat Bergkamp een moeilijke jongen is, staat buiten kijf, hij was betrokken bij het ontslag van Jonk en hij en Spijkerman konden niet tegen het fanatieke van Trustfull dus Trustfull moes ook wijken, tot ergenis van FdB. FdB en Bergkamp waren na die affaire ook ineens geen al te beste maatjes meer.

   Maar Bosz is toch wel een ander verhaal vermoed ik…jaren geleden is er met nadruk gezegt dat een trainer van Ajax een passant is en nooit meer al te grote invloeden mag hebben..zoals vBasten en Jol wel hadden. ( wat ik ook toejuich)

   Bosz kreeg te horen dat Dortmund interesse had en heeft volgens mij de onenigheid met zijn assistenten groots aangegrepen om weg te komen bij Ajax.

   Het eisen van het wegsturen van 4 vaste assistenten betekend nogal wat, dat betekend dat je de trainer weer alle macht geeft en dat was nou net niet de filosofie van Ajax. Ik vermoed dat Bergkamp hier wel eens een belangrijke zet gedaan heeft, en ik had trouwens ook wel eens willen zien als het bestuur er mee ingestemd had. Was Bosz en Kruzen gebleven en hadden ze die miljoenen laten lopen of toch weer een ander conflict gezocht?

   Nogmaals..Bergkamp is niet de makkelijkste, maar zal hij in deze niet een keer een klein beetje gelijk hebben?

   1. Litmanen

    Ik denk het niet. Toen Dortmund bij vdSar kwam had hij meteen nee moeten zeggen. Bosz heeft steeds gezegd en Dortmund ook dat er dan geen gesprekken waren gekomen.
    Bosz heeft net een duur huis in Amsterdam gekocht. Totdat Borussia kwam ging hij er gewoon van uit dat hij door zou gaan. Spijkerman zou sowieso al van de bank gaan.

    1. Basisspeler

     Speculatie en giswerk opgeschreven als waarheid. Straks ga je er (van)zelf in geloven.

 5. Ajax1958

  @ KBouter. Mee eens met de stelling dat een passant nooit meer al te grote invloeden mag hebben. Waarom geeft Bosz niet toe dat het om geld gaat? Laten we eerlijk zijn, een keer of 4a5 keer meer verdienen, dan hoef je je daarvoor toch niet te schamen? Enik heb het al eerder vermeld: als Bosz geeist heeft dat 4 man weg moesten wezen, zou vdSar dat ” een vervelende, maar niet onwerkzame situatie” genoemd hebben? ( zie toppic hieronder) Nee, er was meer aan de hand, lees commentaar van Mister Ajax maar.

  1. KBouter

   Als de spelers het er het fijne niet van weten, weet onze Mister Ajax dat ook zeker niet.

   Ik weet wel, mocht het zijn zoals ik vermoed, dan heb ik mij ff smerig vergist in Bosz.

   Dat hij zó n positie verbetering niet wil laten lopen, niet alleen voor geld naar ook de ambiance kan ik goed begrijpen. Zó n treintje komt maar éénmaal langs. Maar speel het dan niet over de ruggen van je collega’s en wees eerlijk.

  2. De Nees

   Als je de ruzie gaat voorstellen als een geld kwestie en Bosz alleen de schuldige is, dan stap met een reuze stap over het voortraject en ga je voorbij aan wat eerder is voorgevallen. En daarmee beloon je slecht gedrag van in dit geval Bergkamp en deels vd Sar. Iedereen moet je aanspreken op zijn functioneren, ongeacht zijn status en functie.

 6. De Nees

  De macht mag niet meer bij 1 man liggen daarom is het TH in het leven geroepen, dit klopt en was op voorspraak van Cruijff. Alleen vraag ik me af of het TH zelf wel goed heeft begrepen hoe dit uit te voeren. Ajax stelt nml een hoofdtrainer aan volgens een vooraf vastgesteld profiel, in grote lijnen dus o.a. attractief voetbal, jeugddoorstroming, pressing en wrs nog een paar punten op persoonlijke vlak (ken het profiel niet in detail maar dit lijken me logische punten). Dit is de hoofdtaak van het TH, hierop toezien, want gaat de hoofdtrainer een andere weg in (lees: Dick Jol) dan is daar het moment om in te grijpen door het TH en niet eerder. (Dit is wat Cruijff bedoelde met die machtsbeperking mijns inziens, hij begon destijds ook zijn revolutie met een gepeperde column in de Telegraaf aan Jol na de afstraffing door Real Madrid in nov 2010, de maat was vol voor ‘m). Als je dus weloverwegen Bosz hebt aangetrokken dan moet je hem de speelruimte geven. Maar kan me indenken dat vooral Bergkamp te ver is doorgeschoten met machtspelletjes, denkend dat ie de trainers als een marionetpop moet bespelen, als een soort chaperonne over de schouders moet meekijken waarbij hij zichzelf onmisbaar vindt binnen de trainersstaf. De hoofdtrainer moet, binnen de grenzen, zijn eigen team kunnen samenstellen, Bergkamp moet niet zichzelf of Spijkerman opdringen als de trainer dat niet wilt. Mss dat daar de fricties ontstonden tussen Bergkamp met Jonk, Trustfull en Bosz en zijn ze uit elkaar gegaan. Cruijff dulde toch ook niet zulke bemoeienissen tijdens zijn trainerschap? Kan me daarom niet voorstellen dat wat hij zelf niet wilde later als beleid oplegde bij een ander, zo stak hij niet in mekaar. Daarom denk ik dat de uitvoering van dit idee van Cruijff niet volgens zijn goede bedoeling gaat, maar dat het een eigen interpretatie van het TH is geworden, met alle gevolgen van dien.

  1. Jari10

   Lijkt mij een juiste analyse en dat is ook de weeffout. Een assistent trainer in het TH terwijl de eindverantwoordelijkheid ligt bij de trainer is vragen om problemen. Als je het een keer onderling niet eens bent komt het verschil van inzicht ineens op tafel bij het TH. Dat is toch vragen om problemen? Ook al
   heb je geen ruzie. Dennis moet of uit het TH of uit de technische staf lijkt me. En Sjaak heeft een punt dat er een sterke ervaren hoofdcoach moet komen. Alleen al om dit soort zaken te managen. FdB kon dat prima want die kunt de mores in het topvoetbal. Keizer moet niet te vroeg gebracht.

  2. Indojood

   Uitstekende analyse, De Nees.

   Overigens heeft Ling in 2015 al veel onduidelijkheden en tegenstrijdigheden kenbaar gemaakt over de botsende bevoegdheden van Bergkamp en het ontbreken van bijbehorende verantwoordelijkheden. Hier is zoals we weten nooit wat mee gedaan.

   De problemen die geleid hebben tot het vertrek van diverse mensen zullen blijven bestaan zolang er geen wijzigingen op dit gebied plaatsvinden.

  3. Ajax1958

   @ De Nees. Dick Jol moet Martin Jol zijn neem ik aan😂 Verder mee eens, goed verhaal👍

  4. Indojood

   Uitstekende analyse, De Nees.

   Overigens heeft Ling in 2015 al veel onduidelijkheden en tegenstrijdigheden kenbaar gemaakt over de botsende bevoegdheden van Bergkamp en het ontbreken van bijbehorende verantwoordelijkheden. Hier is zoals we weten nooit wat mee gedaan.

   De problemen die geleid hebben tot het vertrek van diverse mensen zullen blijven bestaan zolang er geen wijzigingen op dit gebied plaatsvinden.

   P.S. deze reactie heb ik voor de tweede keer geplaatst. Mijn IP wordt nog steeds geblokkeerd!

    1. Indojood

     Heb ik gedaan, gozer, incl. screenshot. Geen reactie. En blijkbaar lezen ze hier ook niet mee.

   1. De Nees

    Een toezichthoudende functie (TH) en uitvoerende functie (assistent) in 1 persoon…laat de heren eerst een cursus AO/IC volgen want dit is ondoordacht gedaan. Je hebt gelijk met dat Ling rapport Indo, dan ga je je ook afvragen waarom er niks mee is gedaan. Ik neig naar hand boven het hoofd houden en kliekjesvorming en dit zijn gevaarlijke ontwikkelingen binnen een organisatie.

    1. EugAjax

     @de nees, je schetst een beeld hoe TH moet werken en daarin de te grote rol voor Bergkamp. Dennis is hoofd betaald voetbal binnen TH en dus verantwoordelijk voor o19, Jong Ajax en Ajax 1. Dat je als assistent eerste elftal niet in TH moet willen zitten ben ik eens. Maar wat niet klopt is dat Bergkamp zich opdringt of Spijkerman opdringt. Dennis heeft nota bene aan begin seizoen aangegeven van eerste elftal weg te stappen juist hierom. Hij zit daarom niet meer op de bank bij Ajax1. Op uitdrukkelijk verzoek van Bosz zelf destijds is hij betrokken bij eerste elftal als specialisten trainer voor de spitsen. Mss had hij dit niet moeten doen, had wsl organisatorisch slimmer geweest, echter ik kan ontwikkeling Dolberg niet los zien van samenwerking met Bergkamp. Of vermoed jij dat Kruzen hem dat bijbrengt, de kneepjes van internationaal topvoetbal. Dat zou kunnen. Verder heb je goed verhaal. En er kloppen zeker paar punten. Echter ik mis hier ook de evaluatie van Bosz. Bosz heeft aanvallend en mooi voetbal gebracht. Zekers maar wel pas structureel na Feyenoord thuis. Verder geen enkele prijs. Wel een Europese finale. Er is dus sprake van een mooi seizoen. En dus geen top seizoen. Verder hoe vind jij de jeugd doorstroming? Ik vind juist tegenvallen. Bosz had vaker jeugd in kunnen passen op moment dat tussenstanden dat toelieten. Een van de Ajax pijlers. Verder kan je je vraag tekens zetten bij bepaalde topwedstrijden. Bijv PSV uit (waarom zelfde elftal als Schalke uit), en finale EL. Daar is hij taktisch door de mand gevallen. Ook de Europese uitqedstrijden tegen Schalke en Lyon werden onnodig kantje boord wedstrijden. Maar wat ik persoonlijk het vervelendst vind. Bosz heeft een 6mans staf bij eerste. En alleen eigen meegenomen Kruzen beviel volgens hem. Met de rest kon hij gedurende seizoen niet meer goed opschieten cq niet meer mee willen werken. Als manager van je staf doe je wel een heel slecht taak als 4 van de 6 mensen je niet pruimen en of moeite hebben onder je te werken. Als laatste de belachelijke eis om 4 van de 6 man weg te doen was niet goed genoeg. Omdanks dat Ajax in gesprek was met hem over zijn werkwijzen en oplosiingen te zoeken oa Spijkerman naar Jong. Neemt niet weg dat ik Bosz dankbaar ben voor vele mooie wedstrijden en bij tijd en wijlen schitterend voetbal. TH maakt ongetwijfeld ook fouten en ik ben eens als hoofdverantwoordelijk betaald voetbal zou Dennis niet meer betrokken moeten willen zijn bij eerste om geheel onafhankelijk over te komen. Toch vond ik dat wel een heel goede zet van Bosz om Dennis als specialisten trainer erbij te houden. Echter voor tweede keer merken we nu dat dit een te groot ‘conflict of interest’ geeft.

     1. AB: Wim Jonk loopt als trainer het Johan Cruijff stadion binnen.

      Toch leuk wanneer je van Eugie het commentaar krijgt van : ” er kloppen zeker een paar punten” Joepie wat fijn voor de Nees. Die slaapt nu een stuk beter. Tering Eug dat wordt nu bedoeld met hoogmoedswaanzin bij jou.

  5. -buitenkantje rechts-

   @deNees.. Denk je dat Bosz er gedurende het seizoen achter kwam dat Spijkerman op de bank zat? Dat is natuurlijk van te voren doorgesproken. Bergkamp heeft hij zelf bij Ajax1 gehaald als spitsentrainer..
   Leuk hoor.. als die versies van de “waarheid” meestal gewoon gelul in je iegen straatje om bepaalde vooroordelen van forumleden te bevestigen.

     1. AB: Wim Jonk loopt als trainer het Johan Cruijff stadion binnen.

      Komt wel aan, een 4G haha 😉

     2. Indojood

      Idd, AB, nog steeds via 4G. Dennis Bergkamp heeft nog steeds geen toestemming gegeven om mijn vaste IP te deblokkeren. 😉

     3. AB: Wim Jonk loopt als trainer het Johan Cruijff stadion binnen.

      Heb ik ook tijd gehad tot aan een update, dan is meestal alles weer vrij.

 7. ajaxpers

  Swart heeft 100% gelijk. Ajax moet groot denken en een trainer hebben met een grote reputatie en cv. Je kunt niet in de finale van EL komen met PB dan krijg je te maken met een trainer die geen idee heeft wat hem overkomt en verstijfd raakt en daardoor geen lef vertoont in de opstelling en tactiek.

  1. Basisspeler

   Eens Ajaxpers. Als Ajax potten wil breken in de CL kan dat niet met een trainer die Cambuur en jong Ajax getraind heeft.

 8. Charka53

  Met alle respect voor Sjaak maar hij roept zo vaak wat en dat wel met een Ajax hart maar of het altijd realistisch is .

 9. JohnDoe77

  Denk dat Huntelaar zich prima redt zonder PB. Niet teveel terugkijken Sjakie en Keizer, Stam of wie dan ook; als ze maar passen in de visie van het TH!

  1. -buitenkantje rechts-

   Tuurlijk.. je denkt toch niet dat Klaas Jan dan ook maar 5 min zal treuren om Bosz? Denk dat hij het inwendig prima vindt.. Klaas Jan komt niet voor een reserverol.. Let op mijn woorden.. Hij schat nu Bosz weg is zijn kansen om eerste spits te worden alleen maar hoger in.. verwacht geen treurnis van Huntelaar.

 10. De Nees

  Ik hoop dat Ajax nu inziet hoe moeilijk het is om een trainer te vinden die aan dat speciale profiel voldoet. Zo iemand moet je koesteren, maar dan zijn ze zo omgegaan met iemand die zo op de goede weg was en echt iets ging neerzetten, allemaal vanwege kleuter- en wijvengedrag over geschuif van wat assistenten. Totaal de bigger picture niet zien en bezig zijn met micro-management, stelletje amateurs. Alle kwaliteiten in huis hebben maar toch de boel weten te verneuken, daar zijn we echt meesters in.

  1. Basisspeler

   Ajax als opstap. Daar ligt denk ik meer het probleem. Zowel voor spelers als trainers.

 11. jojo123

  Ja wie is Keizer nou zullen de meesten denken? Zou hem zeker ook niet hebben gekozen: waar heeft hij gevoetbald, waar is hij bekend? Vind hem van een te laag niveau…. misschien kan hij wel als assistent aan het werk, maar niet als hoofdcoach… waar gaat het heen bij Ajax?

 12. De Nees

  @EugAjax. Weet je Eug, de voetbalwereld zit vol machtstrijd, intriganten, opnaaiers, opportunisten en wat niet meer. Ook op het veld zie je zoveel onsportiviteit, kaarten aansmeren, volwassenen met kinderkaraktertjes enz., je ziet dit in geen enkele andere sport alleen in het voetbal. Voetbal is basisbehoefte voor de mens, waardoor er miljarden, macht en corruptie in omgaan, dat maakt het wereldje zo vies. De bankenwereld, olie business, wapenhandel etc. werken ook zo, veel geld veel ratten. Het wordt daarom nooit rustig bij een club waar het om miljoenen gaat, zo ook niet bij Ajax. Daarom moet je in voetbaltechnische functies streven naar onafhankelijke beleidsbepalers met voetbalachtergrond, garanties heb je niet maar risico’s verminder je wel van status najagende businessmannen en machtgeilers. Ajax is daarin goed op weg, nu is het taak om dat te laten functioneren, dat loopt wel ’s mis vooral door onervarenheid van deze mensen, kijk maar hoe met Jonk verhaal is omgegaan, en nu met Bosz. Als Bosz achteraf allerlei eisen stelde over de staf dan zijn er geen goede afspraken gemaakt vooraf, of TH is ergens te onbuigzaam geweest wat Bosz niet wilde pruimen. Zowel TH als hoofdtrainer moeten mekaar laten leven, in consensus denken en naar het eindresultaat kijken en niet star vasthouden aan de eigen wil. Bosz maakte natuurlijk tactische fouten, maar dat maken ook grote trainers, maar het is ook de jeugdigheid van het elftal he, ik bedoel met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar europees aan de bak gaan…ja alleen in NL en vooral bij ajax zijn we zo naïef. Want we denken vooral vanuit onze sterke punten en hopen maar dat de tegenstander maf is en onze zwakheden niet ziet, dat gaat soms goed maar meestal fout. Al met al de ruzie ging over oplosbare zaken, wij als outsiders kunnen meedenken met hun gekibbel, wie heeft gelijk, welk poppetje verplaatsen, wie niet, bottom line is the bigger picture waren ze kwijt en eindigden met mekaars haren trekken als kleine meisjes. Fout van Sar en RvC, je moet je ondergeschikten managen en sturen, problemen?-pak ze in de kraag-zitten-probleem op tafel-afspreken-zo doen we het- geen gelul-aan de slag-wegwezen en deur dicht. Managen hoeft niet moeilijk te zijn.

  1. EugAjax

   De Nees, een goed onderbouwd verhaal, en in meeste opzichten zitten er rake punten in. Ik wil nog toevoegen dat wat je verwacht van TH mbt Bosz, verwacht ik van Bosz met zijn staf. Dan kan het niet zo zijn dat 4 van de 6 man je niet pruimen, wat resulteert in dat Bosz niet meer met ze wil werken en ze al paar maanden links lieten liggen. Dat heet ook management. En daar schiet ook Bosz in tekort. Aan het eind alleen maar verliezers, hoewel ik persoonlijk van mening ben dat dit voor Bosz niet geld. Hij heeft zijn zin daar ben ik van overtuigd.

 13. -buitenkantje rechts-

  Leuk hoor..al die verschillende versies van de waarheid. Waarheid is gewoon dat Bosz weg is! Komt ook niet meer terug mensen.. We gaan door.. Bosz heeft Ajax het aanvallende elan weer terug gegeven, maar een toptrainer is het niet. Daarvoor is hij te onervaren en heeft hij te veel tijd nodig een team naar zijn hand te zetten. Denk dat om die reden hij het niet gaat redden bij Dortmund. De messen worden daar veel eerder geslepen. Denk dat Bosz nog wel eens met weemoed terug zal denken aan zijn Ajaxtijd.
  Marcel Keizer is idd geen trainer met allure, maar wel de meest geschikte op dit moment voor Ajax. Zoals al eerder gezegd kan hij met deze jongens moeiteloos het stokje overnemen.
  Geef Keizer de kans!

  1. EugAjax

   BR geen speld tussen te krijgen. Laat ik dat maar doen dan. Hup Ajax pak ze aankomend seizoen 😄😄👍👍🏆🏆🏆

 14. AFCA my World

  Hij heeft wel vaker gelijk,maar ik denk dat Keizer samen met Seedorf een goede combi kan zijn maar is misschien te onervaren samen ?

 15. itsreallyme

  Dit is wel Ajax he. Daar kan je niet gewoon een of andere coach neerzetten omdat hij een lekker seizoen heeft gedraaid met Jong Ajax. Zo werkt dat niet. Maar ja we zien wel.

Reageren is niet mogelijk.