‘De bestuurlijke chaos bij Ajax verlamt de club’

amsterdam_arena

Vier jaar na de invoering van de ‘fluwelen revolutie’ bij Ajax is het tijd om de balans eens op te maken en blijkt dat er van de voorgenomen plannen nog maar bar weinig over is. Sterker nog, de club glijd af naar een bedenkelijk niveau door met name interne problemen, zo laat onder andere Keje Molenaar weten tegenover de NOS.

Keje Molenaar, Mark Geestman en Rob Been junior waren in november 2011 betrokken bij de door Cruijff geïnitieerde fluwelen revolutie, waarbij oud-spelers Ajax weer een herkenbaar gezicht moesten geven en de club terug moesten brengen aan de Europese top. Vier jaar later is duidelijk dat het bij Ajax absoluut niet loopt zoals men had verwacht. Er zijn interne strubbelingen en ook Europees is Ajax niet bepaald succesvol. ‘Dit suddert al meer dan een half jaar en staat verdere ontwikkeling in de weg. Ze zullen het eens moeten worden over het technisch beleid, want dat is de kern van Ajax. Als daar een groot conflict heerst, moet er keihard worden ingegrepen. Dan moeten er koppen rollen’, aldus Molenaar.

Rob Been junior denkt er hetzelfde over en wijt de problemen voor een deel aan het ontbreken van Europees succes. Als je een keer niet presteert bij een club als Ajax en je ziet in Europa geen stijgende lijn, borrelt de onvrede op.  Het probleem is dat Johan Cruijff de baas is. Maar hij is er nooit. Vervolgens is er dus geen baas en is iedereen een beetje de baas’.

De vraag is hoe nu verder en wie is de aangewezen persoon om de onrust op te lossen. De RvC is al maanden op zoek naar een opvolger voor de vertrokken directeur Michael Kinsbergen en lijkt daar maar niet in te slagen. Molenaar is vooral teleurgesteld in Hans Wijers, de voorzitter van de raad van commissarissen. ‘Ik had hem hoog zitten. Ik dacht hij dit conflict snel uit de wereld zou helpen, maar dat lukt hem blijkbaar ook niet. Bij de keuze die de RvC vervolgens maakte, zet ik ook mijn vraagtekens’, verwijst Molenaar naar de ingestelde strategische commissie met twee leden van de raad van commissarissen die de voortgang van het plan van Cruijff moet onderzoeken. Tevens had ik absoluut niet voor Tscheu La Ling gekozen die nu de organisatie moet doorlichten. Hij geeft aan dat delen van het rapport al klaar zijn, maar dat het een proces is dat maanden kan duren is nu al duidelijk.  Als ik het goed heb begrepen, staat er een mooi advies in dat Ling zelf de man is die het kan oplossen. De categorie ‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’

Mark Geestman laat weten dat Johan Cruijff niet langer aan de zijlijn kan blijven staan en nu moet ingrijpen. Cruijff heeft onlangs gezegd dat er een analytisch, pragmatisch en slim persoon nodig om dit probleem op te lossen. Nou dan denk ik dat hij zichzelf omschrijft en hij beter zes maanden op de stoel van Ling kan gaan zitten, maar dat zal wel weer niet gebeuren’. De RvC laat ondertussen weten niet te willen reageren op de uitspraken van Molenaar, Been en Geestman en pas met commentaar naar buiten komt als de commissie klaar is met het onderzoek.

Bron: NOS

Related posts

86 Comments

 1. LeroyT

  Haal iemand uit Barcelona en iemand Munchen. En ik geef Ajax 3 jaar en ze kunnen mee in de top van Europa. Ze moeten alleen even geholpen worden door de juiste mensen op de juiste plaats te zetten.

    1. Widi

     Die loopt alweer vrij rond. Die kan wel wat inderdaad. Maar hij heeft een Bayern hart. Wij hebben iemand nodig met een Ajax hart. En die tijd heeft en tijd wil maken.

   1. AFCA my World

    Het staat er al duidelijk in, de grote Cruijff die er eigenlijk nooit is zou voor langere tijd zitting in het bestuur (directeur) moeten nemen !!!

  1. Kneks

   Wat een bullshit man. Hoezo hebben wij iemand uit Munchen en Barcelona nodig? Dat zijn juist clubs die onze visie deels hebben overgenomen.

   1. Widi

    Ik vind het geen onzin. Ze doen het heel goed. Door goed beleid. En ook doordat ze in grote competities spelen. We kunnen zeker wat van ze leren, zeker van de Duitsers. Maar we kunnen daar niet de echte toppers weghalen. Die hebben een clubhart.

    1. Kneks

     Wat leren dan? Noem dan feiten? Is appels met peren vergelijken. Begroting is 20 keer zoveel, niet raar dat ze meer succes hebben.

     1. Widi

      Ik denk dat je er dingen kunt oppikken. Bij Bayern. Zeker op commercieel gebied. Ze hebben gewoon een management dat professioneler is. Ik zeg niet dat ons management niks kan, maar het kan beter.

     2. Rene1964

      Bayern heeft een ENORME achterban, WIDI. Vele malen groter dan wij hier in NL. Plus veel meer inkomsten uit tv gelden en sponsoring. Dat is hier onmogelijk, of er moet SHELL op het shirtje komen te staan.

     3. Zlatan

      Kneks wil je zeggen dat we net zo goed spelen als Barcelona ? Hoe bedoel je , noem de feiten ? Ha ha

  2. Rene1964

   LEROYT: Alsof een Hoenes of Sammer hier willen komen ‘werken’ om onze club naar de Europese top te leiden. Wat wel zou kunnen, is dat je een samenwerkingsverband met een grote club aangaat. Maar dan krijg je waarschijnlijk derderangs spelers te leven of talentjes te huur of van blessures herstellende spelers bij je team. Dus laat maar, zou ik zeggen.

   1. FdB=Ajax

    Precies. Dat Nederlandse clubs niet meer meedraaien in Europa heeft vooral met geld te maken. Het beleid dat bij Ajax gevoerd wordt is zo gek nog niet.

  3. De Ajacied

   Wat een onzin verhaal over Hoenes, ze zullen toch wel verstandig genoeg zijn mag ik hopen!!!!!
   Hoop dat bestuur tot inkeer komt en het allemaal goed gaat doen

  4. AjaxKat

   Heb het gisteren gezien bij Nieuwsuur. Echt bizar voor Ajax-fans om te beseffen dat plan Cruijff op deze wijze niet werkt. JC moet zelf (tijdelijk) op de troon zitten. Dat kwam pijnlijk naar voren. Het ergste vond ik eigenlijk het conflict tussen Jonk en met name Bergkamp. Die staan echt lijnrecht tegenover elkaar. Voor de rest vind ik dat Molenaar iets te makkelijk en te snel tegen de pers praat. Eerst intern oplossen lijkt me.

 2. Toppertje

  Alle uitspraken hierover helpen in ieder geval ook niet. Voor of tegen Cruijff/Ling laten we nou eerst zijn rapport afwachten.

  1. Widi

   Ik had heel veel vertrouwen in JC. Maar ik maak me er zorgen over dat hij Ling zo blijft pushen. Ling is niet ok. En Ling is zeker niet de zakenman die sommigen in hem zien.

   1. Toppertje

    De zorgen over Cruijff zitten bij mij inderdaad ook over de opdracht en de persoon Ling. Volgens mij moeten er meer zijn die deze opdracht kunnen uitvoeren. Tegelijkertijd moet je voorzichtig zijn met uitspraken over Ling. Het is maar welke bron je gebruikt. En helaas is het zo dat iedere bron een bepaalde richting binnen Ajax vertegenwoordigt (Telegraaf vs Volkskrant)

     1. Toppertje

      Telegraaf en Volkskrant zijn slechts voorbeelden naast (NOS/Arno Vermeulen, VI, etc). Maar zoals gezegd ik deel je gevoel over Ling.

     2. Rene1964

      Anderzijds WIDI, weten wij zelf te weinig over Ling om daar een oordeel over te vellen. Al heb ook ik datzelfde ‘onderbuik’ gevoel!

 3. SPHAFCA

  Ik heb maar bestolen me hier niet meer druk over te maken. Bestuurlijk gaat het bijna nooit goed bij ons. Als het op het veld maar goed gaat ben ik blij.

 4. Geroldkohlen

  hier kunnen we dagen over discussieren, maar dat er iets moet gebeuren wisten we allemaal toch al!

 5. PvL020

  Pffff wat een gezeik en dit gaat toch nooit ophouden, JC of geen JC, want dan komt er wel weer een ander die denkt dat hij het allemaal weet. Het zal wel, ik hou het bij het voetbal, daar zag ik zondag een stijgende lijn! Ik maak me meer zorgen over de opkomst in de arena want dat was zondag niet best, zo steun je je club zeker niet door weg te blijven!!!

 6. VAK410THEBEST

  we moeten gewoon binnen 5 jaar heel ver komen in de CL. nu hebben we er de talenten voor, nu is de kans. in het eerste komeb er ve talenten aan. de A1 van vorig jaar was super, zeker die spelers die naar jong zijn gegaan. de overige A1 spelers die nog wat jonger zijn hebben ook zat talent in huis. we hebben veel potentiele toppers. die jongens moet je goed salaris geven zodat ze langer blijven! We komen er wel! WZAWZDB!!

  1. nannie1971

   Zo mag ik het horen 410 achter je club staan. Flink door sparen op naar de 300 miljoen en jong talent aanvullen met ervaren gasten. We zijn goed bezig alles heeft tijd nodig.

 7. BobbyHaarms

  Alles komt goed, gezeik en upps en downs lopen als een rode draad door onze club heen en is van alle tijden. Zie de toekomst zonnig tegemoet

 8. Ram88

  Owww er kan niemand meer zeiken over het voetbalspel op het veld dus gaan we de financiële kant er maar bij halen om onrust te veroorzaken bij de mooiste club van Nederland gewoon niet lezen en de club voor 100 % steunen daar hebben de jongens op het veld wat aan!!!!!!!!!!!!!!

 9. giorgio76

  Stijgende lijn houden en kampioen worden en ieder moet gewoon meer dan z’n best doen met zijn taken(op en naast het veld)heel Ajax gewoon!!!!WZAWZDB!!!!anders blijven we hier hangen en dat kost kwaliteit in alle factoren,met name op het veld waar het om gaat

 10. Toom61

  Ik zal mezelluf maar eens gaan aanmelden. Ff de bezem erdoor, schop onder de kont van iedereen incl. spelers, bonusje opstrijken, wedstrijdje vanuit de skybox, peptalk in de kleedkamer. Moet je opletten, cuppie met de grote oortjes is al bijna binnen.

 11. Bert62

  Als Johan, echt ballen heeft dan maakt hij hier een eind aan en komt met zijn luie reet uit Barcelona naar Amsterdam.

 12. Moosie

  Allereerst is dit weer een stuk uit de hoge hoed van vermeulen en ik wordt echt kotsmisselijk van die gast.Maar op de tweede plaats is het gewoon een feit dat de manier waarop er nu met de talenten wordt om gegaan zoals Nouri je grote vraagtekens kunt zetten bij een aankoop als Sinkgraven.Als je kijkt dat het Jonk wel lukt om de A1 vorig jaar goed aanvallend te laten spelen en het De Boer niet lukt omdat er in de RVC niet beslissingen kunnen worden genomen dan vraag ik me zo onderhand wel af waar van Duivenbode nou helemaal mee bezig is en dat geldt ook voor Wijers.Als Cruijff zelf aangeeft dat er op bepaalde momenten gewoon dik boven het salarisplafon gezeten wordt dit moet kunnen en je komt niet verder dan Heitinga of die gast van vorig jaar dan heb ik het idee dat er weer op geniepige wijze aan de stoelpoten van johan wordt gezaagd.Er zitten dus nu ook mensen die van Boxtel naar voren wilden schuiven en er blijft maar gezeikt worden over Ling die zelfs als hij niets zegt al aangevallen wordt van binnen en van buiten de club.Dit alles is van zo een bedenkelijk nivo dat je wel misselijk moet worden.Als het eerste niet wil samenwerken met de opleiding moet er bij het eerste al doet dit me pijn aan mij hart gewoon ingegrepen worden.Het is toch ongelooflijk dat Johan op zijn leeftijd als een politieagent elke dag op de club moet vertoeven omdat er anders allerlei dingen achter zijn rug bekonkeld worden.Waar staat die bestuursraad nou echt voor en waarom moet ik nu dit gezeik via de focking nos horen.Echt om gallisch van de worden.De twee Overmars en van de Sar in het bestuur en van Duivenbode in de RVC moeten handelen.Jonk heeft wekelijks contact met Cruijff en dat hoor ik niet uit de mond van de Boer dus godverdomme alle neuzen de zelfde kant op en anders opsodemieteren.Als Cruijff Ling iets laat uitzoeken heeft hij daar hele goede redenen voor want vrienden zijn het niet maar respect hebben ze wel dus mot de rest zich hier dus ook achter scharen en niet op slinkse wijze steeds maar proberen hun eigen haggie te redden want al die gasten van Been tot en met Geestman zitten er al jaren en toen gingen we bijna failliet. Nu zijn de financiën goed dus geen smoesjes meer ,geen gekonkel maar doen.En dan gewoon wat Johan zegt want al die anderen mogen in zijn schaduw staan of oprotten.

   1. Moosie

    Ja soms is het moeilijk om 300 woorden te lezen voor sommige mensen maar niet moeilijk om jezelf te profileren met popi jopi opmerkingen het zij zo gap

    1. Velibor

     Ik denk dat Moosie gelijk heeft en dat er gewoon spijkers met koppen geslagen moeten worden ,komt ook nog bij volgens mij dat er weer eens( waar niet tegenwoordig ) veel te veel natte vingers in de suikerpot zitten te roeren met alle gevolgen lees onrust en geniep van dien.

  1. SPHAFCA

   Heb het wel helemaal gelezen haha en je zegt zeker een paar hele goede dingen, maar misschien volgende keer met alinea’s werken als je zoveel typt? Dat leest een stuk makkelijker ipv alles zo op elkaar haha ?

   1. Moosie

    ja sorry daarvoor is de boosheid ik heb wel de scheldwoorden ingeslikt

    Maar zal er volgende keer aan

    denken…..

  2. Rene1964

   Sorry Moos. Ik was in een lollige bui. Maar met wat leestekens erbij leest het een stuk prettiger. Verders kan ik alleen maar zeggen: maak je niet te druk. Nogmaals excuses.

 13. Ajax nr 1

  Hehe eindelijk gaat er iemand praten hoe het daar nu gaat in het bestuur. Heb handjes uit de mouwtjes voor de goede mensen die er niet voor zichzelf zitten en opzouten voor diegene die er alleen maar voor de centjes en status zitten. Bestuur en RVC doe wat jullie doen moeten en geef AJAX zijn gezicht terug ook in europa. Moeten er koppen rollen jammer dan voor jullie beter voor AJAX.

 14. Rene1964

  Laat ik mezelf voorstellen: Ik ben een analytisch en pragmatische persoon met een aangeboren Ajax hart. Verder zoeken mag, maar is niet nodig. Hier ben ik dan. Uw hulp, uw oplossing in deze roerige en chaotische tijd. De oplossing is nabij. U hoeft slechts te luisteren naar het woord van … de verlosser, de Messias. Lui, c’est mois!

 15. Rene1964

  Overigens heb ik met dhr. Molenaar een jaar of drie geleden nog een mailwisseling over het reilen en zeilen binnen de club gehad. (Ja, serieus). Één van de dingen die ik opperde (als een soort van aanbeveling) werd in ieder geval in no time overgenomen, namelijk dat de centrale verdedigers een minimale lengte moesten hebben van 1.85 m. Nou zit Veltman daar 1 cm onder, maar goed. Blijkbaar wordt er af en toe toch wel naar ons geluisterd.

  1. SPHAFCA

   Vertel de volgende transfer periode dat er naast riedewald iemand anders moet staan. En laat ze Huntelaar proberen terug te halen, of Haller erbij. Milik is het denk ik toch net niet. Ben wel fan van hem

 16. lezerG

  Één ding is zeker: binnen Ajax is het altijd onrustig (geweest). Het is allemaal niks nieuws. Vergelijk nu eens met de jaren ’80 met Harmsen, of de periode na het vertrek van Michels en Cruyff in de jaren ’70. Pfff. Of voordat Van Gaal kwam. Of de periode rond het eeuwfeest. Kennelijk hoort het bij onze club dat het intern onrustig is. Ik denk dat er maar één oplossing is en dat is goede resultaten op het veld halen. Laat ze dan bestuurlijk maar lullen.

 17. Mijn Club

  A. Mijn naam is Johan Cruijff
  B. Mijn naam is Johan Cruijff
  C. Mijn naam is Johan Cruijf

  Wil de echte Johan Cruijff nu opstaan?

 18. -buitenkantje rechts-

  Respect voor FbB die gewoon onverstoorbaar zijn werk blijft doen.. Nooit een onvertogen woord naar wie dan ook..
  Dat straalt ook af op de spelers.. Cillessen die gewoon blijft.. Klaassen die niet verkocht wil worden.. Milik die graag bij Ajax wil blijven..
  Ik heb toch echt het gevoel dat we de goede kant op gaan.. Jonge talenten die prima presteren.. Andere talenten die in de eredivisie ervaring opdoen bij andere clubs en hopen na een jaar weer terug te kunnen keren naar Ajax.. Natuurlijk.. Het niet spelen van CL zorgt bij een topclub als Ajax altijd voor onrust, maar laten we nou eerst eens het rapport afwachten voordat we al allerlei conclusies gaan trekken. Misschien zijn er straks heel wat mensen die hun woorden weer moeten inslikken..

  1. Rene1964

   Mogelijk ja. Je hebt altijd voor- en tegenstanders in een beleid. Maar daar hebben wij te weinig zicht op.

 19. Arnold711

  Ik denk dat er een aantal zaken spelen bij Ajax. Ten eerste hebben zij zich verkeken op de de beursgang en alles wat daarbij hoort. Hierdoor heb je een verantwoordelijkheid tegenover je aandeelhouders. Vandaar de die cashflow binnen Ajax. Ten tweede zijn er nu zoveel voetbal haantjes binnen de gelederen van Ajax dat het onwerkbaar wordt. Want de egotrip van ieder haantje komt iedere keer naar buiten. Ten derde mist Ajax een duidelijke bestuurlijke leider, wat ook weer voorkomt uit de beursgang. RVC is leuk voor een grote bank of verzekeraar maar niet bij een BVO. Mijn persoonlijke oplossing zou zijn aandelen opkopen, van de beurs afgaan, ontbinden bestuur, een nieuwe voorzitter kiezen die ervaring heeft met crisismanagement. Binnen een jaar is de rust terug, iedereen weet zijn plek weer. Mensen en een goede sfeer zorgen voor kwaliteit en kwantiteit. Of te wel het plezier moet op het veld terugkomen en de resultaten komen dan van zelf weer. Excuus voor de vijfde cologne, als je echt van Ajax houd, laat het dan los.

   1. Arnold711

    #Rene1964, de poppen dansen al dat is het probleem. En dat merken we ook als we kijken op de bank van Ajax. Is Dennis Bergkamp nog blij te krijgen? Moet Frank altijd zo zuur kijken? En zo kan ik alles opnoemen wat ik zie. Ik zou graag in de keuken kijken bij Ajax en denk dat binnen 14 dagen een advies daar kan liggen. Als professioneel wilt zijn kan dat ook snel.

 20. Rene1964

  Mee eens, al zijn er toch ook voldoende kopzorgen. Met name het slechte aankoopbeleid! Spelers haal je niet binnen om de breedte (bank) mee te vullen. Dus ook Urby niet. Sanogo? Leuke naam, maar kan m.i. echt niet meekomen. Een vd Hoorn staat ook alweer twee jaar stil in zijn ontwikkeling. Verhuurbeleid is perfect natuurlijk.

 21. toon61

  Vermeulen heeft 100% gelijk , er moet iets heel scheef zitten binnen onze club , niks als ruzie en trammelant .
  En het ergste is johan doet er geen reet aan , hij blijft in zijn ivoren toren zitten , en komt er niet uit .

 22. Rene1964

  Zo vaak praat Keje niet met de pers of in het openbaar over Ajax. Ik heb hem wel hoog zitten. Pientere man met charisma. Hij weet altijd wel waarover hij praat.

 23. Rene1964

  Blijkbaar is er idd al een probleem, maar een crisismanager (extern), die krijgt binnen 14 dgn of een maandje echt geen goed beeld van wat er nu aan de hand is. We hebben hier te maken met allemaal AJACIEDEN aan de top, mensen met ervaring. Hoe moeilijk kan het dan zijn, om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het zijn volwassen mensen nota bene. Probleem Is dat er geen echte leider aanwezig is en dat mag JC zich dan wel aantrekken. (Vind ik)

 24. Velibor

  Er moet gewoon weer een echte Big Boss opstaan maar dat is niet gewenst want dan gaan er een hoop leuke baantjes verloren en vooral van kneusjes die nu een beetje aanzien genieten ,het is net politiek Den Haag in het klein.

 25. Zlatan

  K bouter ! Hier ben ik het helemaal mee eens ! Cruyf wordt tegengewerkt , hij adviseerde , maar gaat niet beslissen !

 26. Zlatan

  O ja Cruyff blijft niet in Barcelona zitten , maar reist de hele wereld over , om zich in te zetten voor GOED voetbal , heeft niet zoveel vrije tijd !

 27. Velibor

  Het is allemaal mooi bedacht dat er ex topajacieden bij Ajax komen zitten maar zeg nou eerlijk wat moet vd sar nou eigenlijk op die plek waar hij nu zit? Die is zen leven lang keeper geweest en gaat nou directeur spelen? Op basis van wat ?

Comments are closed.