Feiten & Weetjes feyenoord – Ajax

Ajax neemt het zondagmiddag vanaf 14:30 uur op tegen feyenoord. In aanloop naar het competitieduel in De Kuip zette Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en feyenoord op een rij.

* feyenoord – Ajax is tot nu toe 57 keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won negentien van die eerder gespeelde ontmoetingen. feyenoord was 18 keer de sterkste. Twintig keer bleef feyenoord – Ajax onbeslist.

* Het doelsaldo na 57 Klassiekers in De Kuip is nipt in het voordeel van feyenoord: 110-108.

* feyenoord – Ajax eindigde in de historie van de Eredivisie nog nooit in 0-0.

* Ajax heeft al 21 Eredivisie-uitduels op rij gescoord in De Kuip. De laatste keer dat feyenoord thuis een clean sheet haalde was op 17 november 1991 (2-0).

* Vorig seizoen eindigde feyenoord – Ajax in een gelijkspel: 2-2. De Ajax-treffers kwamen van Christian Eriksen en Siem de Jong. feyenoord won in zeven Eredivisie-ontmoetingen met Ajax slechts een keer voor eigen publiek. Op 29 januari 2012 werd het 4-2.

* Ajax en feyenoord ontmoetten elkaar eerder dit seizoen op 18 augustus 2013. Ajax won in de ArenA met 2-1. Sigthórsson scoorde 2 keer. In januari schakelde Ajax feyenoord uit in het KNVB Bekertoernooi: 3-1. Fischer, Bojan en Serero scoorden.

* Het meest doelpuntrijke duel in de historie van de Eredivisie was een Klassieker. Op 28 augustus 1960 eindigde feyenoord – Ajax in 9-5. Het duel is de boeken ingegaan als de ‘feyemoord’.

* Mister Ajax Sjaak Swart is met 18 doelpunten de all-time topscorer in de Klassieker. Siem de Jong heeft nog een doelpunt nodig voor een plek in de top 10 van all-time doelpuntenmakers in de Klassieker. Als de Ajacied zijn achtste maakt komt hij onder meer naast Klaas Jan Huntelaar.

* Frank de Boer speelde zijn eerste Klassieker op 13 november 1988. In De Kuip wonnen de Amsterdammers met 1-2. Als speler verloor De Boer slechts 2 van de 19 Eredivisie-duels met feyenoord. De Boer droeg vijftien keer bij aan een zege op feyenoord.

*Als coach won De Boer 3 van de 6 Eredivisie-duels van feyenoord. Met De Boer aan het roer verloor Ajax slechts 1 keer van de rotterdammers.

* Er zijn veel spelers die zowel het shirt van Ajax als het tenue van feyenoord hebben gedragen. Enkele bekende voorbeelden zijn: Johan Cruijff, Henk Groot, Theo van Duivenbode, Ronald Koeman, Rob Witschge, en Denny Landzaat.


De tien mooiste Ajax-doelpunten uit tegen feyenoord:


Tekst: Ajax.nl

Related posts