Ajax op weg naar landstitel 33 na 1-2 overwinning in Klassieker

Ajax heeft zondag voor de derde keer dit seizoen gewonnen van feyenoord en lijkt af te stevenen op de landstitel. Nadat de Ajacieden thuis al tweemaal te sterk waren voor de rotterdammers, werd ditmaal op bezoek in de kuip met 1-2 gewonnen van feyenoord.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

De meest besproken speler voorafgaand aan de Klassieker was Graziano Pellè, die zich compleet liet gaan na het gelijkspel tegen FC Twente (2-2). Op weg naar de kleedkamer sloegen de stoppen door en Pellè mocht van geluk spreken dat hij geen schorsing kreeg. In de Klassieker werd hij gedekt door Joël Veltman, of de Italiaan zocht Veltman juist op, en dat bleek dodelijk voor Ajax. Pellè was Veltman telkens de baas in de lucht en na een halfuur leidde dat tot de openingstreffer. Nu had Ajax weliswaar de pech dat Niklas Moisander zich op dat moment liet behandelen aan het hoofd, maar de manier waarop Pellè de bal tegen de touwen kopte was uitstekend.

De Kuip ontplofte en het leven in de brouwerij was ook nodig. Beide partijen maakten er maar een rommelige openingsfase van. Ballen werden zomaar ingeleverd bij de tegenstander, het ding werd over en weer door de lucht naar elkaar toegewerkt en Ajax gaf zelfs van eigen helft een hoekschop weg. De eerste kans was nog voor Ajax (vrije trap Siem de Jong in de muur), daarna nam feyenoord langzaam maar zeker het heft in handen. Lex Immers miste een reuzenkans door de bal wild over te maaien en Pellè kreeg een vrije schietkans, alvorens de Italiaan met een kopbal dus wel de score opende.

Het uitvallen van Bojan Krkic drukte een belangrijke stempel op de eerste helft. Uitgerekend de vervanger van de Spanjaard, Kolbeinn Sigthorsson, tikte vlak voor rust de gelijkmaker binnen. Dit deed de IJslandse spits op aangeven van Ricardo Kishna. De 19-jarige vleugelaanvaller kreeg voor het eerst een basisplaats van trainer Frank de Boer.

Na de rust knalde Davy Klaassen prachtig op het doel van feyenoord. Dankzij de vingertoppen van feyenoord-goalie Erwin Mulder belandde de bal op de paal in plaats van in het doel. Even later ging Jordy Clasie hard door op Christian Poulsen en kreeg terecht geel.

Veltman revancheerde zich in de tweede helft voor zijn verloren duel met Pelle bij de 1-0. De 22-jarige verdediger reageerde attent bij een klutssituatie voor het doel van feyenoord en tikte de 1-2 binnen. Daryl Janmaat gaf vlak voor de goal onnodig een corner weg. Na de hoekschop van Lerin Duarte kon Veltman toeslaan.

feyenoord werd er niet beter van. Er was zelfs nauwelijks sprake van een slotoffensief. Pellè viel nog wel in negatieve zin op door een poging te doen om Veltman met de elleboog in het gezicht te raken.

feyenoord – Ajax 1-2 (1-1)
’30 Pelle 1-0
’45 Sigthorsson 1-1
’72 Veltman 1-2

Scheidsrechter: Kuipers
Toeschouwers: 48.000
Gele kaarten: Clasie, Te Vrede (feyenoord), Veltman (Ajax)

Opstelling feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Kongolo, Martins Indi, Clasie(/78 Vormer), Immers, Vilhena; Schaken(/76 Te Vrede), Pellè, Boëtius(/86 Goossens)

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen; Ricardo Van Rhijn, Joel Veltman, Niklas Moisander, Daley Blind; Davy Klaassen, Christian Poulsen, Thulani Serero(/64 Lerin Duarte); Bojan(/38 Kolbeinn Sigthorsson), Siem De Jong, Ricardo Kishna(/79 Lesley de Sa).

Related posts