Zeer matig Ajax speelt met 1-1 gelijk tegen FC Groningen

Het vertrek van Toby Alderweireld en Christian Eriksen heeft zijn sporen nagelaten bij Ajax. De Ajacieden kwamen tegen FC Groningen niet verder dan een 1-1 gelijkspel, mede door een zwakke verdediging.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Trainer Frank de Boer koos voor Stefano Denswil als vervanger van de vertrokken Alderweireld in het centrum van de verdediging bij Ajax. Viktor Fischer, die al weken niet in vorm is, moest op de bank beginnen. Tobias Sana mocht daardoor in de basis beginnen. Thulani Serero startte op de plek van Christian Eriksen, die afgelopen week naar Tottenham Hotspur verhuisde.

In de eerste helft hadden de Amsterdammers het overwicht, al resulteerde dat niet in directe doelkansen. Lasse Schöne opende de score in de 20e minuut met een afstandschot, dat door Groningen-keeper Marco Bizot verkeerd werd ingeschat. Daarna bleef het rustig in de Euroborg.

In de tweede helft probeerde Groningen te profiteren van de matige vorm van de tegenstander en zette de thuisploeg meer druk naar voren. Zeefuik werd in de ploeg gebracht voor de onzichtbare Andraz Kirm en hij zag dat Botteghin tien minuten na rust dicht bij de gelijkmaker kwam, maar Vermeer redde uitstekend. In de rebound schoot Rasmus Lindgren tegen een opponent aan, waardoor Ajax met de schrik vrijkwam. De bezoekers kregen hierna kansen op de 0-2, via vooral Bojan, maar de Spanjaard ging daar erg slecht mee om. Johan Kappelhof maakte nog bijna een eigen doelpunt, maar zag de bal tot zijn opluchting net naast rollen.

Groningen bleef in leven en kwam een kwartier voor tijd op gelijke hoogte. Botteghin kon weer koppen na een corner en mikte op Vermeer, die de bal echter niet kon klemmen of naar buiten kon boksen. Zeefuik was attent en profiteerde van het slippertje van de keeper, waardoor hij de 1-1 over de lijn kon frommelen. Het betekende een tegenvaller voor Ajax, dat kort hierna direct een goede kans kreeg om weer op voorsprong te komen, maar Bojan hielp ook deze kans om zeep. Aan de andere kant van het veld had Vermeer nog een prachtige redding in huis bij een fraai schot van Richairo Zivkovic, voordat Poulsen in de blessuretijd nog een grote kans op de 1-2 miste. Groningen kwam hierna ook nog dicht bij de zege, maar Kostic raakte de paal, waardoor de ploegen in evenwicht uit elkaar gingen.

FC Groningen – Ajax 1-1 (0-1)
’18 Schöne 0-1
’76 Zeefuik 1-1

Scheidsrechter: Gözübüyük
Toeschouwers: 20.000
Gele kaarten: Chery, v,d Velden(FC Groningen), Fischer, Boilesen(Ajax)

Opstelling FC Groningen: Bizot, Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum, Kieftenbeld, Lindgren (69. Zivkovic), Chery(85. Hiariej), Kirm (46. Zeefuik), Van der Velden, Kostic.

Opstelling Ajax: Kenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Niklas Moisander, Stefano Denswil, Nicolai Boilesen, Christian Poulsen, Lasse Schöne, Thulani Serero, Tobias Sana(81. Viktor Fischer), Kolbeinn Sigthórsson(69. Danny Hoesen), Bojan(82. Lucas Andersen)