Ajax geen echte Joodse club

De laatste dagen is het verband tussen Ajax en het Jodendom weer in de publiciteit. Ajax is overigens van oorsprong helemaal geen Joodse voetbalclub. Voor de Tweede Wereldoorlog waren er twee joodse verenigingen in Amsterdam; Wilhelmina Vooruit en Hortus Eendracht Doet Winnen. Wel speelden er sinds voor de oorlog al Joden bij Ajax, maar niet meer dan bij andere verenigingen.

De aanhang van de club was wel voor het merendeel joods. Dat kwam omdat Stadion De Meer, het oude stadion van Ajax, dicht bij de joodse buurt lag. Ook onder de aanhangers van bezoekende elftallen waren veel joodse supporters. Vandaar de geuzennaam ‘Joden’. Het bestuur van Ajax en het CIDI hebben zich altijd verzet tegen het gekoketteer met het jodendom.

Verder heeft Ajax verschillende bekende joodse spelers en verenigingsmensen gehad. Te denken is aan Bennie Muller en Sjaak Swart, die in de jaren zeventig speelden voor Ajax. Ook oud-voorzitters Jaap en Michael van Praag waren van joodse afkomst. De huidige voorzitter, Uri Coronel, heeft ook joodse voorouders. De laatste joodse speler bij Ajax was Daniël de Ridder.

Buiten Ajax is er nog een voetbalclub in de wereld die de geuzennaam ‘Joden’ hanteert; het Engelse Tottenham Hotspur. Het CIDI wil dat Ajax de geuzennaam ‘Joden’ gaat verbieden en is hier vrij kortzichtig in. Ajax supporters mogen dan wel de naam ‘Joden’ hanteren maar zij zullen altijd respect houden voor deze gemeenschap. Het zijn echter de kwetsende spreekkoren, die de supportersschare van de clubs die tegen Ajax spelen ten gehore brengen, die nu maar eens bestraft moeten worden.

Bron: De Telegraaf

Related posts