‘Babel en Vermeer transfervrij door nalatig Ajax inzake Perez’

Naar nu blijkt heeft Ajax een risico genomen door Kenneth Perez niet te straffen voor het uitschelden van Nicky Siebert. Dat meldt De Telegraaf. De Deen maakte de assistent-scheidsrechter tijdens het competitieduel Ajax – FC Twente uit voor ‘kankerneger’. “Dat Ajax geen maatregelen heeft genomen, kan de club op basis van het arbeidsrecht letterlijk duur komen te staan”, zegt advocaat Jan Kabalt. ,,De Surinaamse jongens zijn volgens mij transfervrij.”

De jurist schermt met het wetsartikel 679 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Kabalt: ,,In bepaalde gevallen heeft de werknemer het recht om ontslag op staande voet te nemen. Dat is als zich een dringende reden voordoet. Bijvoorbeeld als de werkgever hem mishandelt, beledigt, zijn loon niet voldoet of hem aan gevaren blootstelt. Hij hoeft zelfs geen opzegtermijn in acht te nemen. In het geval van het roepen van ‘kankerneger’ door een speler naar een grensrechter, wordt in ieder geval de grensrechter beledigd.”

Ook de Surinaamse Ajacieden zijn echter gekrenkt door de woorden van Perez, zo stelt de advocaat. ,,Als de club van de speler niet optreedt tegen dit soort zaken, zou gezegd kunnen worden dat de club dit gedrag van een ondergeschikte gedoogt en dus indirect de donkere jongens beledigt. Verdedigbaar is ook dat de club zich niet als een goed werkgever gedraagt door niet op te treden tegen de speler in kwestie, waarmee de club tegenover andere spelers ernstig tekort schiet.”

Winnie Haatrecht, de zaakwaarnemer van Ryan Babel en Kenneth Vermeer, is op de hoogte van de wetgeving. ,,Er zijn zeker mogelijkheden om de contracten te laten ontbinden. Ajax zal ons in de toekomst, als ze die spelers verkopen, denk ik wel dankbaar zijn dat we daar nu waarschijnlijk geen gebruik van maken. Babel en Vermeer hebben de excuses van Perez kennelijk geaccepteerd, want ze zijn niet naar me toegekomen dat ze weg wilden bij Ajax. Al is Perez natuurlijk veel te ver gegaan.”

Related posts