Feyenoord vernedert Ajax in De Kuip: 6-0

Feyenoord heeft het gebrek aan kwaliteit en zelfvertrouwen bij Ajax op meedogenloze en pijnlijke wijze blootgelegd. in De Kuip waren de Rotterdammers heer en meester en werd het, niet eens geflatteerde, de grootste nederlaag van Ajax ooit: 6-0. Daarmee zakt Ajax ook nog eens naar de beschamende zesde plaats in de Eredivisie.

Halverwege stond het al 3-0. De cornerverhouding was 7-0. En het elftal van Arne Slot schoot acht keer tussen de palen. Dat de ploeg van John van ’t Schip daar nul doelpogingen tegenover zette, was nog tot daaraantoe. Maar dat geen enkele Ajax-speler in de eerste 47 minuten met de bal in het vijandige strafschopgebied kwam, was veelzeggend. Zeker wie bedenkt dat Ajax sinds 1991 in alle Klassiekers in de Kuip minimaal één keer scoorde.

Opnieuw werd pijnlijk duidelijk dat de met pek en veren vertrokken bestuurders Maurits Hendriks (Chief Sports Officer), Sven Mislintat (directeur voetbalzaken) en Jan van Halst (eerst technisch commissaris en later algemeen directeur ad-interim) er een ongelooflijke puinhoop van hebben gemaakt. De ’toezichthouders’ Cees van Oevelen, Annette Mosman, Georgette Schlick en – in eerste instantie ook nog – Van Halst stonden erbij en keken ernaar hoe voor 115 miljoen euro een dramatisch slechte selectie werd gesmeed. Het levende bewijs stond op het veld in de Klassieker.

Een geknakte spelersgroep die in de laatste vijf duels van de Eredivisie nog alle zeilen moet bijzetten om in elk geval vijfde te worden en direct Europees voetbal af te dwingen. Door de nederlaag bij Feyenoord liep het verschil op tot 24 punten in het voordeel van de Rotterdammers. Alleen in het seizoen 1964/’65 was de achterstand op de aartsrivaal met 31 punten nóg groter.

Feyenoord – Ajax 6-0 (3-0)
34. Igor Paixão 1-0
36. Yankuba Minteh 2-0
45+2. David Hancko 3-0
56.Yankuba Minteh 4-0
62. Quinten Timber 5-0
67. Igor Paixão 6-0

Opstelling Feyenoord:
Wellenreuther; Nieuwkoop, Beelen, Geertruida, Hancko; Wieffer, Timber, Stengs (76.Lingr); Minteh (76.Jahanbakhsh), Giménez (77.Ueda); Paixão (84.Ivanušec)

Opstelling Ajax:
Rulli; Gaaei (46.Van den Boomen), Rensch, Kaplan, Hato, Taylor; Tahirović, Mannsverk; Hlynsson (46.Akpom), Bergwijn (77.Rijkhoff), Godts (64.Vos)

Related posts