Ajax vervalt in oude fouten en sleept nipt gelijkspel uit het vuur tegen Fortuna

Ajax is er niet in geslaagd thuis te winnen van Fortuna Sittard. Na een redelijke eerste helft waarin Ajax al na 8  minuten op een 1-0 voorsprong kwam stapelden de fouten zich in het tweede bedrijf op en bogen de gasten de wedstrijd om in hun voordeel: 1-2 . Brian Brobbey moest er als invaller aan te pas komen om in elk geval één punt te redden. Daarmee kende Ajax een dramatische generale repetitie voor het Conference League-duel bij Aston Villa. Bekijk hier ons fotoverslag van deze wedstrijd

Voor het treffen met de Limburgers moest Van ’t Schip noodgedwongen twee wijzigingen in zijn elftal doorvoeren. Devyne Rensch was na zijn rode kaart tegen FC Utrecht geschorst en werd vervangen door Josip Sutalo, terwijl de medische staf het licht op rood zette voor een basisplaats voor Brobbey, die al weken met allerlei kleine pijntjes kampt en op de bank plaatsnam. De plaats van de onbetwiste nummer één spits van Ajax werd ingenomen door Chuba Akpom.

De Engelsman liet voor de zoveelste keer zien een prima invaller te kunnen zijn, maar niets in de Amsterdamse basisformatie te zoeken te hebben. De Engelsman stond – net als eerder Brobbey in de 5-4-1-formatie – op een eiland en hielp zijn ’moment of fame’ om zeep door in de twaalfde minuut op aangeven van Kristian Hlynsson een reuzenkans op de 2-0 te missen. De manier waarop hij de bal blind tegen Fortuna-keeper Michael Verrips schoot, was het zoveelste bewijs dat er afgelopen zomer geen fijnbesnaarde spits is aangetrokken.

Als Akpom wél rustig een hoek zou hebben uitgezocht, had hij het Ajax een stuk makkelijker kunnen maken. De thuisclub was vier minuten daarvoor via Kenneth Taylor op voorsprong gekomen. De middenvelder ontving de bal op veertig meter van het vijandelijke doel en bij Fortuna herkende alleen ex-Ajacied Kaj Sierhuis dat gevaar. De spits probeerde Taylor tevergeefs bij zijn arm te pakken, zag vervolgens dat al zijn ploeggenoten achteruit liepen en Taylor de bal fraai binnenschoot: 1-0.

Zo leek het uit Amsterdams perspectief net als de voorgaande acht edities in de Johan Cruijff ArenA tegen fortuna, waarin Ajax telkens vier of vijf keer scoorde, een makkie te worden. Maar na de misser van Akpom ging er tot de rust helemaal niets meer goed. Alleen Taylor kreeg uit een pass van Jordan Henderson nog een kans, maar zijn schotje met rechts was wel een prooi voor Verrips. Uit de corner die volgde werd een kopbal van Ahmetcan Kaplan van de lijn gehaald.

De 1-1 van Fortuna Sittard – na 49 minuten – was niet eens onverdiend en moest Henderson zich aanrekenen. De Engelsman ging het duel met Deroy Duarte te slap aan en gunde de Fortuna-speler ook nog eens een vrije doortocht. Duarte vuurde vervolgens knap raak: 1-1.

Drie minuten later steeg een luid applaus op, omdat Brobbey zich ging warmlopen. En na 62 minuten schakelde Van ’t Schip met een driedubbele wissel terug op het vertrouwde 4-3-3-systeem. Brobbey, Carlos Forbs en Branco van den Boomen vervingen Hlynsson, Sosa en Mannsverk. Het resulteerde direct in een grote kans voor Taylor, maar Fortuna scoorde wél. Akpom verloor de bal en Sierhuis was er na een gekraakte voorzet als de kippen bij om binnen te werken: 1-2. Het was na balverlies van Tristan Gooijer een wonder dat Inigo Cordoba niet de 1-3 maakte. Diant Ramaj redde knap.

Brobbey kreeg de grootste kans op in elk geval een punt voor het armoedige Ajax, maar de spits kopte de bal uit een voorzet van Henderson recht in de handen van Verrips. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd werkte Brobbey van dichtbij alsnog de gelijkmaker binnen: 2-2. Daarmee onderstreepte hij dat Ajax niet zonder hem kan.

Bekijk hier ons fotoverslag van deze wedstrijd

Ajax – Fortuna Sittard 2-2 (1-0)
8. Kenneth Taylor 1-0
49. Deroy Duarte 1-1
66. Kaj Sierhuis 1-2
88. Brian Brobbey 2-2

Opstelling Ajax:
Ramaj; Gooijer (80.Gaaei), Šutalo, Kaplan, Hato, Sosa (62.Forbs); Henderson, Mannsverk (62.van den Boomen), Taylor; Hlynsson (62.Brobbey), Akpom.

Opstelling Fortuna Sittard:
Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Özyakup (76.Voet), Duarte; Lonwijk (76.Da Cruz), Oratmangoen (67.Rosier), Córdoba (86.Griffith), Sierhuis (86.Peterson).

Related posts