Ajax pijnlijk kansloos en machteloos onderuit bij Brighton: geen druk, geen inzet, geen geloof

Ook onder interim-coach Hedwiges Maduro is het Ajax niet gelukt de dramatische reeks van acht duels zonder zege niet te beëindigen. Brighton & Hove Albion bezorgde Ajax de zesde nederlaag in de laatste negen wedstrijden: 2-0. Daarmee staat Ajax de zoveelste machteloze exercitie dit seizoen niet alleen 17e in de Eredivisie maar ook stijf onderaan in poule B van de Europa League. Presenteert Ajax zich op bezoek bij PSV, de ongeslagen koploper van de Eredivisie, net zo machteloos als op Engelse bodem dan moet de club voor het ergste vrezen.

Het was een utopie te veronderstellen dat Maduro na twee oefensessies – ‘korte, goede vertrouwenwekkende trainingen’ – het lek boven zou krijgen. Wel probeerde hij zijn ploeg defensief meer houvast te bieden. Aan de opstelling viel dat niet af te lezen. Het elftal verschilde slechts in detail met dat van Steijn tegen FC Utrecht.

De bekritiseerde Steven Berghuis, die de boel zondag als invaller liet lopen, was fit genoeg voor een basisplaats. Tweevoudig doelpuntenmaker Kristian Hlynsson startte op de bank terwijl Diant Ramaj onder de lat stond als vervanger van de geblesseerde Jay Gorter.

Qua speelstijl gooide Maduro alles om. Met nagenoeg dezelfde spelers wilde hij Ajax anders laten verdedigen, aanvallen en druk zetten. ,,Ondanks de korte tijd heb ik het idee dat de spelers weten wat we van ze verwachten.” In de praktijk gold dat in de eerste helft alleen met betrekking tot het verdedigen, maar verder… Offensief speelde Ajax niets klaar. De nadruk lag zo op verdedigen: de zwakste linie tot dusver dit seizoen.

Er werd een enorme bus van tien Ajax-mannen voor de neus van Ramaj geparkeerd. Het enige waar zij zich om bekommerden was Brighton van het scoren te houden. Een beproefde tactiek van trainers die ergens tussentijds instappen: de nul houden en van daaruit vertrouwen tanken. Lang leek dit Ajax te lukken, maar uiteindelijk lukte het Joao Pedro om in de 42e minuut de score te openen voor de Engelsen. Ramaj toonde zich aan de bal redelijk comfortabel, maar op schoten van afstand zag het er allemaal een stuk minder zeker uit bij de Duitser. Een zwak verwerkt schot van Pedro werden hem en Ajax niet noodlottig. Maar een tweede poging van Kaoru Mitoma tikte hij voor de voeten van Pedro, die simpel scoorde.

Aanvallend had Ajax helemaal niets in te brengen omdat het dramatisch was gesteld met de passnauwkeurigheid van achteruit. Nooit werden de voorwaartsen bereikt. Maduro begreep dat Ajax vanwege de achterstand niet kon volharden in het afbraakvoetbal van de eerste helft. IJslander Hlynsson verving de onzichtbare Carlos Forbs. De 19-jarige had 45 minuten lang in de achterzak van de 37(!) jarige James Milner vertoeft.


Taylor weet het ook niet meer

Na twee plaagstootjes van Berghuis met twee schoten waarvan één op de paal trok Brighton met ex-Ajacied Joel Veltman en jeugdinternational Jan Paul van Hecke de wedstrijd weer simpel naar zich toe. In de 53e minuut maakte de van FC Barcelona gehuurde Ansu Fati een einde aan alle eventuele Amsterdamse aspiraties. Simpel plaatste hij de bal langs Ramaj.

De rest van de wedstrijd liep Ajax volledig letterlijk achter de feiten en achter Brighton aan. Kansloos en machteloos: geen druk, geen inzet, geen geloof. Zondag staat de interim-trainer voor zijn tweede en laatste klus alvorens hij wordt afgelost door John van ’t Schip. Daarmee komt de vijfde trainer aan het roer dit kalenderjaar bij Ajax. In negen maanden werd eerste Alfred Schreuder vervangen door John Heitinga. Die moest op zijn beurt plaatsmaken voor Steijn en de nieuwe man Maduro verdwijnt na de uitgeklede topper zondag tegen PSV van het toneel voor John van ’t Schip.

Maar wie op dit moment ook als trainer-coach voor de groep staat; de kwaliteit bij Ajax ontbreekt om potten te breken. Het zal heel veel tijd kosten alvorens het lek daadwerkelijk boven is. Mislintat en RvC bedankt voor het in iets meer dan een jaar tijd de club volledig naar de kloten te hebben geholpen!

Related posts