Ajax verliest Klassieker na slechte tweede helft (Incl foto’s)

Ajax heeft zondagmiddag de Klassieker met 2-3 verloren en daardoor een behoorlijke dreun ontvangen in de strijd om de landstitel. Het verschil tussen Feyenoord en Ajax is daardoor opgelopen tot zes punten, met nog acht wedstrijden te gaan. In de eerste helft pakte Ajax nog een 2-1 voorsprong maar in een slechte tweede helft wist Feyenoord in de slotfase de volle winst te pakken. 

Bij Ajax stond Jorge Sánchez weer eens in de basis, door een blessure van rechtsback Devyne Rensch. Het was de enige wijziging ten opzichte van het duel met Heerenveen van vorige week. Feyenoord kende één wijziging in de basis vergeleken met het Europa League-duel met Sjachtar Donetsk: Quilindschy Hartman was weer beter en verving Marcos López als linksback. Binnen vijf minuten wist het in blakende vorm verkerende Feyenoord de sfeervolle Johan Cruijff ArenA stil te krijgen. Uirt een scherpe aanval scoorde Santiago Gimenez de 0-1. Gimenez was zo in de wolken dat hij leek te vergeten dat het een uitwedstrijd zonder Feyenoord-supporters was en rende naar een Mexicaanse vlag, die in het hol van de leeuw niet voor hem, maar voor de Ajax-spelers Jorge Sanchez en Edson Alvarez was bedoeld. Een bierdouche was het gevolg. Tien minuten later was er weer een Mexicaans feestje maar ditmaal was het Alvarez die kon juichen. De Ajax-middenvelder kopte bij de tweede paal binnen uit een scherpe hoekschop van Steven Berghuis: 1-1. Die gelijkmaker was de beloning voor een sterke fase, waarin Ajax de strijd met name op het middenveld wist te winnen.

In de 37ste minuut kwam Ajax op voorsprong. Berghuis bediende Steven Bergwijn met een splijtende pass, hij legde de bal breed op Dusan Tadic, die de verre hoek vond: 2-1. Voor de Servische aanvoerder was het al zijn achtste doelpunt in een Klassieker, terwijl hij ook acht keer een assist leverde tegen Feyenoord. De rollen waren gek genoeg meteen omgedraaid na rust, waarbij Slot duidelijk omzettingen had gedaan. Feyenoord maakte de dienst uit en had vrij snel te pakken wat het wilde: de gelijkmaker. Dit keer kwam het doelpunt tot stand via rechts. Alireza Jahanbakhsh leverde een voorzet op maat of voor de inlopende Sebastian Szymanski. De Poolse middenvelder stond net als Giménez bij de 0-1 helemaal vrij en scoorde: 2-2. Een gelijkspel was voor Feyenoord waardevoller dan voor Ajax, dus ging de regerend landskampioen op zoek naar een nieuwe voorsprong. Lang lukte het om een gaatje te vinden in de defensie van Feyenoord. En nadat Timon Wellenreuther met een prachtige reflex Mohammed Kudus van de 3-2 had afgehouden, sloeg Feyenoord keihard toe. Hancko kopte een corner door en Lutsharel Geertruida kopte de 2-3 langs Rulli. Een spannende slotfase volgde, maar Ajax kon niet meer voorkomen dat Feyenoord voor het eerst in achttien jaar als winnaar van het veld stapte in Amsterdam.

Ajax – Feyenoord 2-3 (2-1)
‘5 Gimenez 0-1
’17 Alvarez 1-1
’37 Tadic 2-1
’52 Szymanski 2-2
’86 Geertruida 2-2

Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 53.546
Gele kaarten: Taylor, Sanchez, Timber (Ajax), Hartman, Idrissi, Pedersen, Kokcu, Lopez (Feyenoord)

Opstelling Ajax: Geronimo Rulli, Jorge Sánchez, Jurrien Timber, Calvin Bassey, Owen Wijndal (64′ Francisco Conceição), Edson Álvarez, Steven Berghuis, Kenneth Taylor, Mohammed Kudus, Dusan Tadic, Steven Bergwijn.

Opstelling Feyenoord: Wellenreuther, Geertruida, Trauner (64′ Pedersen), Hancko, Hartman (24′ López), Wieffer, Kökcü, Szymanski, Jahanbakhsh, Giménez, Idrissi.

Related posts

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.