Ajax in slotminuut onderuit tegen Liverpool

Ajax heeft de uitwedstrijd in de Champions League tegen Liverpool nipt met 2-1 verloren. De man in vorm, Mohammed Kudus, tekende op prachtige wijze de 1-1 aan. De treffer bleek net onvoldoende voor een punt, omdat de thuisclub in de slotfase via Joël Matip alsnog toesloeg (2-1). Dat was bijzonder pijnlijk en onnodig voor het elftal van Alfred Schreuder dat via Daley Blind en Steven Bergwijn twee grote kansen had gekregen om er, ondanks het overwicht van Liverpool, met de winst vandoor te gaan.

Dat Ajax ondanks de chaos op Schiphol fanatiek zou worden ondersteund, ondervond Klopp ruim een uur voor de Champions League-kraker. De coach van Liverpool verscheen zoals gebruikelijk voor de camera’s van de rechtenhouders voor een voorbeschouwing, maar kon de vragen niet verstaan door het enthousiasme in het tussen de 2400 en 2600 fans tellende uitvak. Het Three little birds van Bob Marley klonk zo hard dat Klopp de interviewer meermaals vroeg zijn zin te herhalen.

Na een bepaald niet indrukwekkende minuut stilte voor de overleden Queen Elizabeth, leek Ajax  aanvankelijk te worden bevangen door plankenkoorts. Dusan Tadic en Bassey moesten al in de eerste vijf minuten diep in het eigen strafschopgebied in actie komen om een dramatische start te verijdelen. Pas na een minuut of zes leek er een beetje rust in het spel van de Amsterdammers te komen en na een klein kwartiertje legde Ajax de eerste fatsoenlijke aanval op de prachtige mat. Toch was het Liverpool dat genadeloos toesloeg. Jurriën Timber ging het kopduel aan met Luis Diaz, waarna Jota er in slaagde Mo Salah te bereiken die de score kon openen: 1-0.

Na een 1 minuut 24 durende prachtaanval, waarin het elftal van Schreuder 27 balcontacten had, bleken de woorden van de Ajax-fans dat alles goed zou komen in elk geval voor even profetisch. Steven Berghuis bezorgde de bal bij Kudus, die met links en via de onderkant van de kruising vernietigend raak schoot: 1-1. Liverpool-keeper Alisson Becker stond erbij en keek ernaar.

Het was een jongensboekverhaal, want Kudus had de dagen voor het Champions League-treffen een aantal Engelse kranten gesierd. De Ghanese gelegenheidsspits werd de afgelopen transferperiode begeerd door Everton, de blauwe club van Liverpool. Zou het Everton-target de stadsgenoot pijn doen? Ja, was het antwoord, want de (nog) niet-te-koop-verklaarde Ajacied scoorde sinds hij Brian Brobbey verving – na Rangers (1) en SC Heerenveen (2) – in het derde duel op rij.

De verliezend Champions League-finalist van afgelopen seizoen reageerde goed op de tegenslag en kreeg voor rust een aantal goede kansen om opnieuw de leiding te nemen. Maar Liverpool had buiten Remko Pasveer gerekend. De doelman onderscheidde zich in twee instanties na een kopbal van Virgil van Dijk, redde in één actie tot twee keer toe op inzetten van Trent Alexander-Arnold en hield Van Dijk nogmaals van scoren af. Ondanks een aantal levensgevaarlijke corners van de thuisclub haalde Ajax de rust met 1-1.

In het tweede bedrijf, waarin Ajax zijn zaakjes beter voor elkaar had en het elftal van Schreuder voetballend meer speldenprikken uitdeelde. Schreuder wisselde de moegestreden en goed spelende Rensch voor Jorge Sanchez. Blind kreeg op aangeven van Tadic een droomkans, maar kopte diagonaal net naast, terwijl een bekeken poging van Bergwijn in de handen van Becker strandde. Omdat het slotoffensiefje van Liverpool aanvankelijk nauwelijks kansen en geen doelpunten opleverde, leek Ajax Anfield Road met de borst vooruit en – veel belangrijker – met een gelijkspel te kunnen verlaten. Maar Matip en het horloge van Dias met de doellijntechnologie beslisten anders (2-1).

Kudus heeft Ajax op 1-1 gezet met een geweldige treffer

Calvin Bassey in duel met Mo Salah

In de slotseconde valt totch de 2-1

Liverpool – Ajax 2-1 (1-1)
17. Mohammed Salah 1-0
27. Mohammed Kudus 1-1
89. Joël Matip 2-1

Opstelling Liverpool:
Alisson; Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Tsimikas; Elliott (66.Firmino), Fabinho, Thiago; Salah, Jota (66.Nuñez), Diaz

Opstelling Ajax:
Pasveer; Rensch (68.Sánchez), Timber, Bassey, Blind; Álvarez, Taylor (80.Grillitsch); Tadić, Berghuis, Bergwijn; Kudus (86.Brobbey)

Related posts