Oud-Ajacied Henk Groot (84) overleden

Oud-Ajacied en international Henk Groot (84) is overleden. De aanvaller speelde in zijn carrière voor zowel Ajax als Feyenoord en werd met beide clubs landskampioen. Ook kwam hij 39 keer uit voor het Nederlands elftal. Groot werd namens Ajax twee keer topscorer van Nederland en staat tot op de dag van vandaag met zijn 194 goals zesde op de ranglijst van spelers met de meeste doelpunten ooit in de eredivisie.

Groot belandde pas op zijn 21ste bij Ajax, nadat hij in zijn jonge jaren als semiprof had gespeeld bij Stormvogels. Samen met zijn broer Cees vormde hij in Amsterdam een uiterst productief duo. Na vier jaar Ajax had Groot zich op de transferlijst laten zetten, waarna Feyenoord de kopsterke spits overnam. “Ik wilde helemaal niet weg. Anderhalf jaar eerder was er Italiaanse belangstelling maar Ajax liet mij niet gaan. Ik vond dat er wel wat tegenover moest staan, want ik kon in Italië 25 keer meer verdienen. Ajax was onvermurwbaar”, zou Groot daar later over vertellen in het jubileumboek van Ajax. “Toen heb ik een gesprek aangevraagd met de voorzitter. Je had als speler verder weinig invloed op je bestemming. Uiteindelijk verkocht Ajax mij aan de concurrent.”

Related posts