De erfenis van Marc Overmars: Wie wordt zijn opvolger?

Het plotselinge vertrek van Marc Overmars bracht zondagavond een schokgolf teweeg in de Nederlandse voetballerij. De directeur voetbalzaken verstuurde volgens een verklaring van Ajax over een langere periode ‘grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s’ en besloot op te stappen toen hij daarmee werd geconfronteerd. Ajax heeft nog niets bekendgemaakt over de opvolging van Overmars. Daardoor leeft de vraag: wie zouden kandidaten kunnen zijn om de nieuwe directeur voetbalzaken te worden in de Johan Cruijff ArenA?

Overmar was sinds juli 2012 in dienst bij Ajax als Technisch Directeur. Gezien zijn jarenlange ervaring, dossierkennis en contacten in de voetballerij wordt het moeilijk hem te vervangen. Het is sowieso de vraag of Ajax op zoek gaat naar een externe vervanger of de vacature intern probeert in te vullen. Op de korte termijn lijkt een interim-benoeming voor zijn naaste assistent Gerry Hamstra voor de hand te liggen. De invulling voor de lange termijn wordt een grotere uitdaging. Overmars werd de afgelopen jaren regelmatig in verband gebracht met een overstap naar vermogende clubs uit het buitenland, dus nij Ajax zal er ongetwijfeld een lijst met potentiële opvolgers klaar liggen.

Naast Hamstra worden een tiental namen genoemd. Henk Veldmate (momenteel: hoofd scouting Ajax), Marcel Brands (laatste functie: director of football Everton), Jordy Zuidam (momenteel: technisch directeur FC Utrecht), Jordi Cruijff (momenteel: technisch adviseur Barcelona), Patrick Kluivert (laatste functie: bondscoach Curaçao), Max Huiberts (momenteel: directeur voetbalzaken AZ), Frank Arnesen (momenteel: technisch directeur Feyenoord), Henk van Stee (laatste functie: sportief directeur Sparta), Martin van Geel (momenteel: algemeen directeur Willem II)

Related posts