BROBBEY DEFINITIEF OP HUURBASIS TERUG NAAR AJAX

Ajax heeft zijn eerste winterversterking binnen. Bronnen rondom de club melden dat er een akkoord is met RB Leipzig over de huur van Brian Brobbey (19), zo meldt De Telegraaf deze maandagmiddag. Brobbey keert dus na een half jaar terug op het oude nest. Ajax wilde graag een optie tot koop in de huurovereenkomst opnemen, maar de Duitsers bleken daar niet toe bereid, waardoor er op zijn vroegst komende zomer over een definitieve overgang van Brobbey wordt gesproken. Het is nu wachten op een officiële mededeling van de clubs. De komst van Brobbey is geen verrassing. Net voor de kerst werd de spits al medisch gekeurd in Amsterdam.

Het aantrekken van Brobbey, die afgelopen zomer transfervrij uit de Amsterdam ArenA vertrok, was een vurige wens van Erik ten Hag, die het in de eerste wedstrijden van 2022 zonder Sébastien Haller moet stellen. De spits komt met Ivoorkust uit op Afrika Cup en mist onder meer de lastige uitduels met FC Utrecht en PSV. Het betekent allerminst dat Brobbey slechts als stand-in van Haller wordt gezien, want binnen Ajax is iedereen overtuigd van de bijzondere kwaliteiten van Brobbey.

Vorig seizoen bleek de winterse aankoop van Haller een gouden greep in de titelrace. Bij de finish verzekerde Ajax zich van deelname aan de groepsfase van de Champions League en dus minimaal veertig miljoen euro. Met het aantrekken van Brobbey en eventueel later Steven Bergwijn hoopt Overmars dat kunstje nu te herhalen.

De aanvaller, die afgelopen zomer een contract tot medio 2025 ondertekende bij Leipzig, kwam in de afgelopen maanden tot veertien wedstrijden voor de Duitse club. De nu bij Ajax teruggekeerde spits wist geen enkele keer te scoren, al liet hij wel drie assists noteren. Jesse Marsch zag in Brobbey geen basisspeler en ook onder zijn opvolger Domenico Tedesco was het uitzicht op een vaste plaats in de voorhoede niet bijster groot.

De Telegraaf wijst erop dat directeur voetbalzaken Marc Overmars voor de huur van Brobbey ‘nog wel even over zijn eigen schaduw heen moest stappen’. Bij Ajax was immers de regel dat de deur in principe dicht bleef voor jeugdspelers die de club transfervrij hadden verlaten. Voor Brobbey wordt volgens het dagblad een uitzondering gemaakt omdat de aanvaller ‘een fantastisch karakter’ heeft en ‘een verwachte meerwaarde’ zal hebben.

Related posts