UPDATE: De Jonge waarschuwt supporters: ‘Blijf op je stoel zitten’

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft deze vrijdag een duidelijke waarschuwing uitgedeeld aan de KNVB, voetbalclubs en supporters. Wanneer fans komend weekend niet netjes op hun stoel blijven zitten, kan dat volgens De Jonge reden zijn om de maatregelen weer aan te scherpen. Deze boodschap heeft De Jonge samen met Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) overgebracht in een gesprek met de KNVB.

“Het moet het komende weekend beter dan het de afgelopen weekenden ging’’, doelt De Jonge over de volle vakken in de stadions en de springende en feestende fans. “Als mensen niet gewoon blijven zitten, en de stadions niet voor maximaal twee derde zijn gevuld, kan dat reden zijn om de maatregelen weer aan te scherpen.”

In diverse stadions was vorig weekend een derde van de vakken niet in gebruik en zat de resterende twee derde vol. Dat moet anders volgens De Jonge. “Geplaceerd moet wel echt geplaceerd zijn”, benadrukt hij. “Als je met z’n allen op een kluitje gaat staan is daar geen sprake van.” De Jonge hoopt dat ingrijpen niet nodig zal zijn. “Dat willen we niet. We willen juist dat er weer genoten kan worden van mooie dingen, zoals voetbal.”

Het demissionaire kabinet besloot eerder deze maand nog dat vanaf 20 september volle stadions bij wedstrijden in het betaald voetbal mogelijk weer zijn toegestaan. De limiet van twee derde van de capaciteit bij een evenement in de open lucht wordt dan losgelaten. Deze versoepeling kan echter alleen doorgaan als de coronabesmettingen beheersbaar blijven en de vaccinatiegraad verder oploopt. Op 17 september wordt besloten of het verantwoord is om deze stap te zetten.

[UPDATE 18:00uur]
Feyenoord heeft na de waarschuwing van demissionair minister Hugo de Jonge direct een statement op de officiële website geplaatst. De Rotterdamse club kondigt aan dat voor de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles de supporters meer verspreid zullen worden in De Kuip. Of Ajax ook tot een dergelijke maatregel over gaat is nog niet bekend. De club heeft nog niet gereageerd.

Related posts

1 Comment

Comments are closed.