Van Basten: “Cruijff is altijd mijn idool geweest”

0324cruijff_vanbasten

Marco van Basten had in zijn leven veel te maken met Johan Cruijff. Hij herinnert de voetballegende als een intelligente speler. De inmiddels 51-jarige Van Basten kan zich nog goed herinneren dat hij Cruijff een keer tegenkwam op het jeugdcomplex van Ajax. “Ik weet nog dat ik hem voor het eerst in de ogen keek. Ik zal een jaar of vijftien zijn geweest. Hij liep de trap af, ik de trap op. Ik voelde erg de behoefte hem een hand te geven en te zeggen: Onthou mijn naam. Maar ik heb het niet gedaan. Ik denk dat ik toch te veel respect voor hem had.”

“Zo kort na zijn dood realiseer ik me wat hij heeft betekend voor het voetbal, maar ook voor Nederland”, schrijft Van Basten in een column voor Voetbal International. “Johan is vroeger altijd mijn idool geweest. Tussen mijn zevende en tiende keek ik ’s avonds op de bank naar de Europa Cup-wedstrijden van het grote Ajax. Ruud Krol, Johan Neeskens, Sjaak Swart, Johan Cruijff…”

Cruijff boekte in de jaren zeventig grote successen met Ajax. “Los van het feit dat die ploeg gewoon heel erg goed was, vond ik Johan ook een mooie, elegante voetballer.” Later zou Van Basten zijn debuut bij Ajax maken als vervanger van Cruijff en met Cruijff als trainer onder andere de Europa Cup 2 winnen.

Bron: Goal.com

Related posts

39 Comments

    1. De seijs

      Mooie woorden Marco. Ja hij was echt goed. Kan het nog steeds niet geloven. Ja …………

    1. BobbyHaarms

      Ik ook niet Indojood, het beheerst echt wederom mijn dag ? Ik hou echt mijn hart vast wat betreft Ajax zonder zijn inbreng, groot of klein..

      1. Indojood

        Het doet echt fokking pijn. Ik zal waarschijnlijk een stortvloed aan berichten gaan schrijven want ik wil mijn emoties kwijt en delen met alle Ajacieden en ook de Culés in Barcelona.

        1. ajaxhoger

          Inderdaad , het doet flink pijn , elke keer als ik er over lees , krijg ik tranen in mijn ogen .
          Mijn vrouw snapt er niks van .

      2. ajaxhoger

        bobby we hebben er nog een die zijn lijn wil volgen , die is wel ontslagen , maar die jongen stond vlak bij johan , die hadden samen veel contact .
        Het gaat echt niet verloren zijn denkwijze .

        1. BobbyHaarms

          Dat is gelukkig waar Ajaxhoger! Alleen is er niemand die het zo onnavolgbaar kan uitleggen dan Johan himself..

  1. ajaxhoger

    Toch raar dat zo,n man je raakt , ik zit ook nog steeds vol met ongeloof , dat komt omdat hij zo veel voor onze club heeft gedaan .
    Er valt een groot gat , ik hoop dat het goed opgevuld gaat worden met vele schalen , en succes in de CL , maar dat zal wel een droom zijn .
    Johan blijft onze held .

  2. J.C.= Respect = AjaxBarcelona

    Ik denk, nee weet het zelfs zeker: zelfs van de kakkies. Zie de wedstrijd Feijenoord Sparta van gisteren. Indrukwekkender dan nu bij de interland.

  3. jood84

    ik ken aardig wat lampies en kakkies die er geen moeite mee hebben helaas. maar niet iedereen kan verstand hebben 😉

  4. J.C.= Respect = AjaxBarcelona

    Ik neem alleen mensen met gezond verstand serieus 🙂 zitten ook wel kakkies en lampies tussen 🙂

  5. -buitenkantje rechts-

    Mijn twee grootste voetbalidolen.. Johan en later Marco.. Zou zo mooi zijn als Marco het stokje zou kunnen overnemen in de geest van Johan..

    1. J.C.= Respect = AjaxBarcelona

      De voetbal kwaliteiten had Marco maar verder op grote afstand van Johan. Heeft niet de uitstraling die nodig is.

      1. -buitenkantje rechts-

        Verschillende karakters.. Johan was altijd me het geheel bezig.. Was altijd bezig met het team, de medespelers..de manier van spelen. Marco was veel meer individualist.. Keihard en meedogenloos voor zichzelf..

  6. Indojood

    Idd Van Basten heeft zichzelf al ongeschikt verklaard als coach en in zijn VI column het plan Cruijff belachelijk gemaakt. Na Cruijff de beste speler die Ajax heeft voortgebracht maar heeft zich richting Cruijff niet altijd loyaal opgesteld, zo jammer. Bergkamp is er ook zo een. Je ziet ook dat Criijff enorm veel waardering had voor mensen die hem durfden tegen te spreken zoals Rijkaard en Ling. Later is Cruijff vierkant achter Rijkaard gaan staan bij Barcelona en zag in Ling de de ideale man om bij Ajax aan de slag te gaan.

    1. Litmanen

      Ik begrijp je niet helemaal. De relatie tussen vBasten en Johan is vertroebeld omdat vBasten niet mee wilde met de gedachte van Johan. Dan klopt jouw conclusie toch niet?

      1. In memory of J.C.

        Verschil is dat Rijkaard en Ling het niet altijd eens waren met Cruijff maar hem nooit hebben afgekraakt of belachelijk gemaakt. Rijkaard en Ling waren het oneens in een respectvolle discussie. Dat is het grote verschil met van Basten.

        1. Litmanen

          Ten eerste vind ik jouw nickname respectloos, zo kort na het overlijden van Johan. The memory is van ons allemaal.
          Dit is niet de plaats en de tijd ook om andere grote Ajacieden af te zagen, zo van : ” die mag wat over Johan zeggen en die niet”.
          Van Basten heeft op een keurige, respectvolle manier afscheid genomen van zijn jeugdidool in VI.

          En in de geest van Johan Cruijff over het meningsverschil met Marco: waar twee katten vechten hebben er drie schuld….

          1. In memory of J.C.

            Beste Litmanen, mijn nieuwe nickname is alleen maar respect richting Johan. Was die van jouw ook maar zo. Ik zaag niemand af, ik heb een mening. Van Basten is in mijn ogen wat dat betreft een huichelaar, net als als vd Sar en net als Overmars. Met mijn nick zal je moeten leven hier net als ik met de nick Litmanen.

          2. Litmanen

            Je zaagt vBasten, vdSar en Overmars in 1 zin af. Alleen daarom ben je al je nickname niet waard.
            Verder ga ik de discussie niet meer met je aan, want op andere topics haal jeook al bij mensen het bloed onder de nagels vandaan.
            Dit hoort een tijd van bezinning te zijn. Een tijd van rouw. Ik was geen volger van de visie van JC op wat er bij Ajax moest gebeuren, maar mijn bewondering en respect voor alles wat hij ons gegeven heeft is niet te beschrijven.
            De grootste voetballer aller tijden, een geweldig sociaal mens en een bevrijder van de Catalanen.

          3. In memory of J.C.

            Nee hoor, ik heb het zelf aangegeven. Is niet iets om stiekum over te doen.

          4. Litmanen

            Vreemde man bij jij. Altijd op de man spelen, altijd het conflict zoeken. Beetje Asperger. Maar goed, inhoudelijk ga ik de discussie niet meer aan.

          5. In memory of J.C.

            Jammer, had graag de voorbeelden gehad. Wel kijken wanneer en waarop ik reageer. Maar gelukkig zoek jij het conflict niet.

      2. Indojood

        Rijkaard kreeg een conflict en liep weg van de training maar Rijkaard heeft JC nooit verloochend en geloofde in zijn visie. We hebben het mogen meemaken bij Barca. Van Basten is twee keer met JC een samenwerking gestart maar twee keer ging het mis. Later gaf hij nog een trap na door het plan Cruijff belachelijk maken. Nogmaals, schitterende speler maar tegenwoordig kan hij me niet bekoren. Erg jammer.

Comments are closed.