Column Ron Schiltmans: ‘Ajax zichtbaar beter’

0706ajaxteamfoto

De eerste week van Ajax’ voorbereiding op het nieuwe seizoen, wilde de thermometer alleen met frisse tegenzin onder de 30 graden. Het is symboliek voor de hooggespannen verwachtingen die Ajax in de zomermaanden al een leven lang bij mij wekt, ongeacht de prestaties van een vorig seizoen. Dankzij internet en Fox Voetbal kunnen we tegenwoordig bijna alle eerste stappen van verse Ajacieden live volgen, daar waar ik als puber in die schier oneindige zomers altijd uitkeek naar het Amsterdam zevennulzoveel Toernooi. Vaak was dat pas de eerste kennismaking met nieuwe Ajaxspelers en ik telde er bij de eerste wedstrijd elk jaar zo op het oog weer minimaal drie of vier. Maar dan bleken het toch gewoon nog Schoenaker, Lerby, Kieft of Keje Molenaar te zijn, door een tropische vakantiezon veel blonder dan ze enkele weken daarvoor weer kampioen waren geworden.

Tegenwoordig is dat dus ondenkbaar, dat je bijna twee maanden nauwelijks iets ziet of leest over wie er vanaf het begin van het nieuwe seizoen de Ajaxkleuren zal verdedigen. We zien live de allereerste oefenwedstrijd van een opvallend fel Ajax tegen Dinamo Moskou. Er schijnt daarom binnenkort bij het nieuwe uittenue ook standaard voor elk gezinslid een stevige zonnebril met fikse korting meegeleverd te worden. Tegen de lasogen. Die zonnebrillen maakt Adidas zelf en je hebt ze al voor een luttele 143 Euro. En aangezien een groot deel van het Ajaxpubliek toch al een extra hypotheekje vanwege de nieuwe perperdure seizoenkaarten nam, kan er ook nog wel een goedkoop setje zonnebrillen vanaf.

Voor wie na de hittegolf de bui alweer ziet hangen: ik ga hier verder niet meer zaniken over welk nieuw uniek uitshirt dan ook. Dat CSKA Moskou vrijwel hetzelfde shirt heeft ook niet. Als Ajax graag vrijwillig in het gifgroen met op heuphoogte een afgrijselijk zwart-rood randje voor schut loopt tijdens uitwedstrijden: mijn zegen hebben ze. Mijn tv kan gewoon op zwart-wit. Dat randje heeft trouwens een functie, maar daarover later meer. En hoe vaker ik het er hier over heb, hoe erger het elk jaar lijkt te worden. Met de temperaturen van de laatste tijd noemen we dat al snel ‘roepend in de woestijn’. Het blijkt water naar de zee dragen en dat is me veel te ver lopen. We gaan het hier vanaf nu weer over voetbal hebben. Over waar de Ajacieden komend seizoen zullen lopen. En dan moet ik gewoon eerlijk bekennen dat er zich alweer een lichte opwinding van mij meester heeft gemaakt.

Frank de Boer heeft zich tijdens zijn campingvakantie…

Lees verder op: Ron Schiltmans.nl

Related posts

23 Comments

  1. FrankiC

    Schiltmans schrijft voor een boulevard- of modeblad, neem ik aan. Nulkommanul 0 nieuwswa

  2. Joeguh9

    Ergerlijk stuk trouwens, hou lekker je telefoon en tv uit als je geen voetbalnieuws wilt horen!

  3. Litmanen

    Leuk stukje. Heeft gelijk over de shirts, het doodsaaie voetbal en de hoop dat de nummer10 het spel ten goede gaat komen.
    Snap de bovenstaande reacties niet, er staat geen onwaarheid in.

    1. FrankiC

      Kom op Litmanen. Ouwe wijven gezever is het, in plaats van nieuws. Dat er geen onwaarheid in staat maakt een stuk niet meteen goed.

          1. Litmanen

            Als krant niet maar wel het dichtst op het vuur bij Ajax. Hebben contact met alle kampen binnen Ajax.

  4. Bastoflex

    Haha super leuke colum om te lezen. Leuk gevoel voor humor en leuke beeldspraak.

    Overigens verwacht ik ook dat het spel van Ajax dit seizoen een stuk attractiever is dan vorig seizoen. Mag ook wel want anders beleef ik er weinig plezier aan.

  5. lezerG

    Een columnist is iemand die overal een precies evenlange mening over heeft

  6. -buitenkantje rechts-

    Voor de mensen die geen zin hebben om het stukje te lezen zal ik het even samenvatten: kleur uittenue.. Spelen met een 10 door Klaassen..slechte voetbal afgelopen seizoen.. Hoop op beter voetba
    Komend seizoen.. Klaar.

  7. Gekhenkie

    Sommige mensen herkénnen niet eens een column, ook al lezen ze hem helemaal. Laat staan dat ze hem weten te waarderen. Ben het helemaal met de schrijver eens, dat groen is afgrijselijk. Maar waarschijnlijk zullen we van dezelfde leeftijd zijn. Ouwe zeuren dus.

  8. Velibor

    Wel een beetje nostalgie natuurlijk om te beginnen over die 700 toernooien want dat had best wat toen hoor en laten we blij zijn dat bij het thuisshirt het rode gedeelte gewoon verticaal blijft en niet zoals bij Barca ineens horizontaal want das toch wel erg wennen .

  9. Emilio4Ajax

    Deze app hoeft niet altijd nieuws te bevatten in de trant van wat wij verwachten te lezen, maar af en toe een colum als deze, met gevoel voor humor en toch to the point… geweldig… ;)) Anders is niet altijd verkeerd…

Comments are closed.