Wat schreven de kranten

De diverse koppen boven de wedstrijdverslagen en op de voorbladen van de sportkaternen vertellen veelal een eigen, treffend verhaal over de laatste Klassieker. Ajax won, met 0-1. Aan voetballen kwam de Amsterdammers nauwelijks tot geheel niet toe.

De Volkskrant opent het sportkatern met een illustratieve foto uit de laatste Klassieker. Het beeld vertelt vooral de afloop van de meest recente Feyenoord – Ajax: wanhoop bij verliezend Feyenoord en gelatenheid (maar natuurlijk ook blijdschap over de zege) bij de Ajacieden.

‘Beschamend Ajax pakt wel alle punten’, kopt het ochtendblad boven het wedstrijdverslag. ‘De Klassieker (…) was uitzonderlijk, qua uitslag dan. Feyenoord was opmerkelijk veel beter dan het ontluisterende Ajax, doch de kampioen stal de zege dankzij een benutte vrije trap van Ricardo van Rhijn in de 5e minuut.’ Waarna alle loftuitingen voor de verliezende ploeg zijn. Feyenoord imponeerde, maar Ajax won desondanks. ‘Aardig niveau had alleen Feyenoord. Feyenoord was passie, druk naar voren en lef. Ajax was een vroeg doelpunt maken en tegen houden, angstig, zonder samenspel, met hier en daar dramatische staaltjes verdedigen.’ Als toegift wijdt de Volkskrant een apart artikel aan matchwinnaar Ricardo van Rhijn. De rechtsback schoot Ajax uit een vrije trap naar de overwinning. ‘Lachend vertelt de verdediger dat hij zich niet meer kan herinneren wanneer hij voor het laatst uit een vrije trap had gescoord: het moet in de D- of C-jeugd zijn geweest.’

‘Applaus, maar geen punten’, kopt het AD op de voorpagina. Waarna boven het wedstrijdverslag in het sportkatern prijkt: ‘Feyenoord speelt Ajax zoek in de Kuip, krijgt van Legioen alle lof, maar houdt geen punt over aan Klassieker.’ Ook in dit verslag is de loftrompet voor de verliezende partij. De dramatische competitiestart en afloop van de Klassieker verdoezelen de sportieve verbeteringen bij de Rotterdammers. ‘Het verhaal van deze Feyenoord – Ajax duurde tien onnavolgbare minuten’, schrijft de krant in een tweede verslag van de Klassieker. ‘Nooit kende de Klassieker zo’n absurde ouverture als gisteren in de Kuip, met drie ballen op de lat en eentje in de goal, aan de overkant. Het waren alle clichés over Lucky Ajax en Het Grote Lijden, gevangen in één onvergetelijke beginfase.’ Waarna Joël Veltman aan het woord komt en de winst samenvat: ,,Eigenlijk is het krankzinnig dat we deze wedstrijd hebben gewonnen.’’

‘Feyenoord scoort applaus’, kopt De Telegraaf op het voorblad van het sportkatern Telesport. ‘Het was de verwachting dat de Klassieker in positieve of negatieve zin de wedstrijd van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer zou worden’, schrijft de ochtendkrant in het wedstrijdverslag. ‘Niet Vermeer echter, maar zijn oud-collega Jasper Cillessen eiste in de Kuip de hoofdrol voor zich op. Het zeldzaam slechte Ajax stelde Cillessen in staat zich te onderscheiden en met cruciale reddingen drie punten te stelen (0-1).’ Naast een artikel dat grotendeels gaat over de doelman van Ajax, komt ook Van Rhijn ruimschoots – in een apart artikel – aan het woord. De verdediger vertelt onder meer hoe en waar hij zijn vrije trap de voorbije maanden heeft geperfectioneerd. Onder meer het traditionele trainingskamp in De Lutte was vruchtbare grond, zo blijkt. ‘Tijdens de trainingsweek in De Lutte keken de koeien hoofdschuddend toe hoe ze de ene na de andere bal van de voet van Van Rhijn naast zich zagen belanden’, schrijft de krant. Waarna Van Rhijn zelf vertelt: ,,Ik kreeg door veel te oefenen wat meer vertrouwen en meer rust.’’

Ook de kop boven het verslag in het regionaal verschijnende Haarlems Dagblad liegt er niet om: ‘Ajax wint en dat is een wonder’. ‘Het onvoorspelbare karakter van het spel maakt voetbal zo mooi en vaak intrigerend’, schrijft de krant iets verderop. ‘Je kunt een tegenstander anderhalf uur je wil opleggen maar na het laatste fluitsignaal toch met lege handen staan. (…) De landskampioen had verrassend genoeg weinig tot niets te vertellen tegen Feyenoord, maar nam wel drie punten mee naar Amsterdam.’ (…) Ajax hield vooral tegen. De ploeg stond in een nauw steegje met de rug tegen de muur en had lange tijd geen zicht op de uitgang. Cillessen hield Ajax op de been. (…) Ajax kneep de handen dicht, die van Feyenoord bleven leeg.’

Tekst: Ajax.nl

Related posts