‘Bale honderd miljoen? Dan was Cruijff miljarden waard’

Johan Cruijff (67) en Franz Beckenbauer (69) waren beiden aanwezig bij het WINSTON golf Senior Open-toernooi in de buurt van het Noord-Duitse Schwerin. Het tweetal, dat veertig jaar geleden tegenover elkaar stond in de WK finale van 1974, gaf een interview aan Bild.

‘Er wordt mijn hele leven lang al over me geschreven, dus ik sta er niet meer van te kijken als er een verhaal niet klopt’, reageert Cruijff op het per ongeluk gepubliceerde bericht van de Volkskrant, waarin hij per abuis dood werd verklaard. De legendarische nummer 14 voelt zich echter nog bijzonder kwiek, evenals zijn Duitse ex-collega Franz Beckenbauer. Dat schrijft Voetbal International vandaag.

Tiqui-taca
‘Continu bezig blijven, dat houdt me jong’, laat de oud-libero optekenen door Bild. ‘In tegenstelling tot Johan, die al jaren met pensioen is en van de zon geniet in Barcelona, moet ik nog steeds werken om mijn vijf kinderen en acht kleinkinderen te voeden’, voegt hij er lachend aan toe.
Der Kaiser is nog steeds als erevoorzitter nauw betrokken bij Bayern München. Hij is te spreken over de inbreng van Pep Guardiola, al maakt hij de kanttekening dat hij het tiqui-taca-voetbal niet te ver door moet voeren in Beieren. ‘Dat kun je uitvoeren als je Lionel Messi, Andres Iniesta en Xavi in je ploeg hebt, maar een Franck Ribéry en Arjen Robben moeten het van hun solo-acties hebben.’

Een ander heikel punt – het aantal Spanjaarden in de ploeg van Guardiola – wilde Cruijff wel even belichten. ‘Die discussie vind ik hypocriet’, haalde hij uit naar de criticasters. ‘Bayern heeft die spelers niet gehaald omdat het Spanjaarden zijn, maar omdat ze goed kunnen voetballen. Als een speler als Toni Kroos de club verlaat, zijn er niet veel die hem kunnen vervangen. Xabi Alonso is er daar een van.’

Miljarden
FC Hollywood telde een slordige acht miljoen euro neer voor de komst van de middenvelder. ‘Ach, als Gareth Bale en Cristiano Ronaldo al ongeveer honderd miljoen euro waar zijn, dan zou Johan vroeger miljarden hebben gekost’, laakt Beckenbauer het hedendaagse marktmechanisme op de transfermarkt. Cruijff: ‘En Franz zou onbetaalbaar zijn geweest voor Real Madrid. Hij was niet alleen een superster, maar kon als speler van een team een onverslaanbare eenheid maken.’

Related posts