Wat schreven de kranten

Als enige Nederlandse vertegenwoordiger in de UEFA Champions League is de aandacht voor Ajax rond een Europese speelronde uiteraard groot. Zo ook na het duel met Paris Saint-Germain dat verrassend in een 1-1-gelijkspel eindigden. De kranten waren vol lof over het vertoonde spel van Ajax, vooral na rust.

‘Effectief Ajax blijft overeind’, lezen we in het Noordhollands Dagblad de ochtend na het gelijkspel tegen PSG. ‘Waar Jasper Cillessen het nodige te doen had, kwam de eerste bal van Ajax tussen de palen pas een kwartier voor tijd. De vrije trap van Schöne net buiten het strafschopgebied vloog in de linkerhoek. De goal voelde bevrijdend. Ajax rook bloed. Een paar minuten later kreeg Schöne een nieuwe kans, nu van veel verder, maar stuitte hij op de paal. De Boer bracht ook nog Arek Milik, wetende dat een puntje thuis tegen PSG op papier aardig is, maar voor een serieuze kans op ronde twee een driepunter pas echt opschiet. Het intense offensief leidde echter niet tot een écht geluksgevoel in de Arena.’

In De Telegraaf prijkt een foto van de juichende Lasse Schöne over zes kolommen. ‘Enthousiasme Ajax beloond’ luidt de kop. ‘Het gelijkspel van Ajax was een beloning voor het ongelooflijke enthousiasme dat het elftal van Frank de Boer aan de dag legde. Belangrijker nog: het houdt de droom op het bereiken van de knock-outfase van de Champions League levend. De vol overgave spelende Amsterdammers toonden hun goede wil, maar bleken aanvankelijk een maatje te klein voor het speeltje van de kroonprins van Qatar Tamim Bin Hamad al Thani (0-1).’ De krant benoemde de wissel Viergever-Zimling uitgebreid met een citaat van de trainer: ,,Zimling viel op omdat hij de pass durfde uit te stellen en negen vande tien ballen vooruit speelde”, aldus De Boer’.

‘Onverwachte meevaller Ajax’ schrijft het Algemeen Dagblad . Want dat Ajax nog een punt wist te halen, had de journalist niet meer verwacht getuigen zijn opmerkingen in het wedstrijdverslag ‘Hoe goed was Ajax niet weggekomen, net na de rust toen Niklas Moisander tegenstander Lucas een vrije doortocht verschafte, maar de Braziliaan mikte naast.’ En ‘Lange tijd had je voor de rust niet het idee dat Ajax überhaupt een goal zou maken.’ En ook nog: ‘Maar toch bekroop je, vooral de eerste helft het gevoel: dit is druistig eredivisievoetbal versus Europese top.’ ‘De Boer greep in de rust in en liet Nick Viergever in het kleedlokaal achter voor Niki Zimling. Ajax behoefde meer kracht, en kreeg meer kracht. Nadat de kampioen van Nederland had gezwijnd in de beginfase, drong het aan en rook het de gelijkmaker, en was daar dezelfde overtuiging als tijdens het thuisduel met FC Barcelona vorig seizoen. In de slotfase hing een sensatie in de lucht.’

In de Volkskrant is de kop boven het wedstrijdverslag ‘Gretig Ajax sleept punt uit het vuur tegen Paris SG’. ‘Verliezen mag tegen een ploeg als PSG, maar dan wel met het hoofd omhoog en de borst vooruit. Zoiets. Woensdag zal hij tot zijn vreugde hebben gezien dat Ajax voetbalde in die geest. Natuurlijk kwam de landskampioen vooral in de eerste twintig minuten meermaals goed weg, toen de Fransen nalieten een tweede keer toe te slaan. Maar Ajax rechtte de rug en toonde de mentaliteit die voor de coach een vereiste is. Al in de openingsfase liet Ajax zich zien als de ploeg die vorig seizoen thuis verrassend won van Barcelona. Gretig en zonder een spoor van angst jagend op de hoger aangeslagen opponent. Dat begon al in de eerste minuut, toen Davy Klaassen David Luiz fel op de huid zat en hem in het nauw drong. Wat in zo’n periode opvalt, is het hoge niveau dat de ploeg óók kan halen, mits iedereen maar meedoet aan het vastzetten van de tegenstander.’

Tekst: Ajax.nl

Related posts