‘Combishirt van Ajax en 010 achter dik glas’

Hoe bijgelovig was Johan Cruijff? Het Amsterdam Museum gaat in een nieuwe expositie in op voetbal en religie. En omdat de expopositie in Amsterdam is, is er natuurlijk veel aandacht voor Ajax.

Zo leer je alles over de bijgelovige trekjes van Ajax’ legendarische nummer 14. ‘Cruijff zei altijd; ‘als iedereen een schietgebedje doet, dan is het altijd een gelijkspel”, vertelt conservator Annemarie de Wildt. Aan de andere kant schopte hij voor de wedstrijd altijd een kauwgompje uit de middencirkel. Dat móest dan op de helft van de tegenstander terechtkomen.”

Een opvallend stuk op de tentoonstelling is een combinatieshirt van Ajax en feyenoord. ‘Dit shirt maakt onderdeel uit van een project waarbij de maker shirts van tegenstanders combineert. Maar deze staat voor de zekerheid wél achter extra dik glas’.

Tekst: AT5  

Related posts