Ten Cate: ‘Ajax heeft wéér kwaliteit ingeleverd’

Opnieuw werd Ajax in de zomerse transferwindow beroofd van enkele sterkhouders. Henk ten Cate begrijpt de teleurstelling bij de technische staf. “Ik kan me heel goed voorstellen hoe Frank de Boer zich op 31 augustus voelde.”

“Ajax heeft wéér kwaliteit ingeleverd; zoals gewoonlijk kun je inmiddels elke zomer zeggen… Maar na het vertrek van Siem de Jong verliest De Boer ook nog eens Daley Blind vlak voor de deadline. Daarop kun je niet meer anticiperen; wat je ervoor terugkrijgt, is altijd minder”, vertelt de oud-trainer van Ajax in Voetbal International.

“Ik maakte het in 2007 mee toen Ajax achtereenvolgens Ryan Babel, Tom De Mul én Wesley Sneijder verkocht; drie heel belangrijke selers die het voorgaande seizoen bij elkaar ongeveer veertig goals hadden gemaakt. Iedereen kon zien dat hun vertrek grote invloed had. Sneijder vertrok een paar dagen voor de eerste wedstrijd tegen Slavia Praag (derde vorronde Champions League, red.) naar Real Madrid.”

“Het lijkt me duidelijk dat Ajax met hem en ook met Ryan Babel meer kans had gehad die groepsfase te halen. Het heeft een boel geld opgeleverd, maar in speltechnisch opzicht waren de gevolgen dramatisch. Voor het huidige Ajax heeft het nóg meer impact.”

“Voor de groepsfase van de Champions League zijn mijn verwachtingen dan ook niet hoog. Incidenteel kan aardig resultaat neerzetten, maar het kwaliteitspeil bij FC Barcelona en Paris Saint-Germain ligt zó veel hoger. De derde plaats is het maximaal haalbare.”

Tekst: Elfvoetbal

Related posts