‘UEFA kiest voor andere opzet van potindeling bij CL-loting’

Het lijkt er steeds nadrukkelijker op dat er met ingang van volgend seizoen een ander systeem gehanteerd wordt om te bepalen welke clubs er in pot 1 terechtkomen bij de loting van de Champions League. De UEFA wil de kampioenen van de zeven of acht landen die het hoogst geplaatst zijn op de coëfficiëntenlijst in pot 1 stoppen en dus een status als groepshoofd geven. De voorbije jaren kwam de potindeling tot stand op basis van de prestaties van de clubs in de vijf vorige seizoen.

De Spaanse krant El Mundo Deportivo meent dat dat de UEFA het definitieve besluit om over te gaan op de nieuwe indelingswijze al heeft genomen. Met de huidige gang van zaken kwam het geregeld voor dat er meerdere landskampioenen ingedeelde werden in pot 2, waardoor er meerdere ‘poules des doods’ geformeerd werden. Voor Ajax had dit de nodige gevolgen: in 2012 werd de Nederlandse kampioen bij Real Madrid, Borussia Dortmund en Manchester City ingedeeld, terwijl de Ajacieden dit seizoen aantreden tegen FC Barcelona, Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia.

De nieuwe indeling zou positief zijn voor Nederland, momenteel de nummer negen op de coëfficiëntenlijst. Deze positie staat, tenzij Nederland met twee plekken stijgt, voor een plaats in pot 2. Deze jaargang zat Ajax in de derde pot, waar de kans op sterkere tegenstanders groter is.

Tekst: FC Update

Related posts