Ajax traditioneel sterk in openingsduels

Ajax opent het seizoen aanstaande zondag met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Ajax is traditioneel sterk in openingsduels, van de 58 seizoensouvertures won Ajax maar liefst 46 keer. Voor de laatste thuisnederlaag in een openingswedstrijd moeten we 56 jaar terug in de tijd: op 24 augustus 1958 verloor Ajax met 0-1 van stadsgenoot DWS.

In thuisduels is Ajax sowieso beter op dreef geweest dan in uitduels. Van de 29 thuisduels waarmee Ajax het seizoen opende won het 26 keer. Buiten de nederlaag tegen DWS verspeelde Ajax alleen punten in 2001 en 2012: Roda JC en AZ namen destijds een puntje mee uit de Amsterdam ArenA. Noodlottig bleek dat directe puntverlies overigens niet, in beide seizoenen werd Ajax landskampioen.

De grootste overwinningen in openingsduels werden gek genoeg allemaal behaald in uitduels. In 1966 versloeg het Ajax van Rinus Michels Elinkwijk op eigen veld met 0-7. De allergrootste overwinning werd behaald in Doetinchem, waar Ajax op 19 augustus 2007 De Graafschap versloeg met 1-8. Klaas Jan Huntelaar was trefzeker met vier treffers, terwijl Luis Suarez ook zijn eerste Ajax-doelpunten voor zijn rekening nam.

Wat dat betreft bieden ook de openingswedstrijden die Ajax en Vitesse uitvochten hoop. Beide wedstrijden wist Ajax te winnen en in beide seizoenen werd Ajax ook landskampioen. In 2003 won het Ajax van Ronald Koeman met 1-2 in Arnhem, terwijl het in 1997 onder leiding van Morten Olsen Vitesse in de eigen ArenA versloeg: 5-0.

De laatste jaren is Ajax overigens iets minder op dreef. Sinds de eerder genoemde 1-8 bij De Graafschap heeft Ajax geen twee keer op rij meer zijn openingswedstrijd kunnen winnen. Het laatste verlies dateert van 2009, destijds verloor Ajax ondanks een doelpunt van Miralem Sulejmani met 2-1 bij Willem II. In de reeks daarna volgden nog twee gelijke spelen tegen FC Groningen en AZ, beide keren werd het 2-2.

Mocht Ajax zondag winnen van Vitesse, kan het niet alleen vertrouwen putten uit de historie. Vitesse is de enige Nederlandse club die de afgelopen twee jaar met de volle buit wist terug te keren uit de ArenA. Wanneer Ajax de drie punten in eigen huis houdt, heeft het direct al drie ‘winstpuntjes’ te pakken ten opzichte van de vorige twee seizoenen.

Tekst: Ajax.nl

Related posts