Blind: ‘Wij kunnen de Spanjaarden ook laten lopen’

Het Nederlands elftal zal het initiatief vrijdagavond niet constant aan Spanje laten, stelt Daley Blind vooruitblikkend op het eerste WK-duel van Oranje in Brazilië.

De verwachting is dat Spanje in de Arena Fonte Nova het spel naar zich toe zal trekken en Nederland op de tegenstoot loert. ”In het combinatiespel zijn zij meester, maar wij zijn ook sterk in balbezit. Wij kunnen Spanje ook laten lopen”, aldus Blind tegen NU.nl. ”Wij moeten onze momenten pakken, de rust hebben om zelf ook te combineren.”

Blind wordt door bondscoach Louis van Gaal op de positie van linkervleugelverdediger geposteerd. Hij hoefde naar eigen zeggen nauwelijks te wennen aan het 5-3-2-systeem. ”Ik had vrij snel door wat er van mij verwacht werd.”

Zo is volgens hem het hele team flink gegroeid tijdens de WK-voorbereiding. ”Dat zag je ook terug in de wedstrijden die we gespeeld hebben. Verdedigend geven we heel weinig weg en op de counter zijn we gewoon hartstikke gevaarlijk. Ik heb er heel veel vertrouwen in. Het gaat ons echt lukken om de vrije man te vinden.”

Voor Spanje geldt dat ze het vaak van korte combinaties moeten hebben. Maar de regerend wereldkampioen kan ook variëren. ”Met Xavi en Iniesta beschikken ze ook over spelers die zomaar een steekbal kunnen geven. Daarvoor moeten we op onze hoede zijn. We hebben ons goed in Spanje verdiept en weten hoe we ze kunnen stoppen.”

Tekst: NuSport

Related posts