De Boer verwelkomt supporters

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax – feyenoord is het de beurt aan trainer De Boer.

Beste Ajacieden,

Van harte welkom bij de Klassieker!

Toen vorige week zondag iets voor half drie het eindsignaal bij feyenoord – Twente (1-4) klonk, moesten wij in Alkmaar nog beginnen tegen AZ. Op internet las ik later dat veel Ajacieden zich op dat moment al rijk rekenden. Een gehavend feyenoord zou met nul punten uit twee wedstrijden naar het ‘oppermachtige’ Ajax moeten afreizen. Het liep allemaal anders.

Want hoe onvoorspelbaar alles is, bleek de uren en dagen daarna. En mede daardoor staat vandaag gewoon weer een spannende Klassieker op het programma. Dat is dan ook wat ik mijn ploeg altijd voorhoud: trek je niks aan van de resultaten van de concurrentie maar focus je op je eigen prestaties.

De nederlaag in Alkmaar is hard bij me aangekomen. Verliezen is altijd vervelend, maar de manier waarop kan het nog erger maken. We speelden een matige eerste helft en begonnen juist erg goed aan de tweede helft. Na de 2-1 van Siem de Jong was het wachten op onze 3-1. Helaas gooiden we de wedstrijd niet in het slot. Een lichte overtreding van Ricardo van Rhijn leidde tot een penalty en een rode kaart. De wedstrijd werd verloren en Ricardo werd een dag later voor één wedstrijd geschorst. Op diezelfde dag bleek dat Siem een klaplong bleek te hebben opgelopen. Dat we hem minimaal zes weken missen is voor ons een behoorlijke aderlating, maar we vinden het vooral voor hem vervelend dat hij dit heeft en ook in het ziekenhuis moest blijven. Het is belangrijk dat hij goed en volledig herstelt van deze nare blessure.

En zo hebben we nog maar drie in plaats van zes punten uit twee wedstrijden en missen we vandaag twee belangrijke spelers. Maar dat is geen reden om bij de pakken neer te zitten. Ik vind dat we een sterke selectie hebben die, zeker in thuiswedstrijden, gewoon moet kunnen winnen. Dat feyenoord nog geen punten heeft zegt mij niet zoveel. Voor Ronald Koeman en zijn ploeg is dit juist een mooie wedstrijd om de slechte smaak van de seizoenstart weg te spoelen. Ik verwacht dan ook geen aangeslagen ploeg zonder vertrouwen, maar een fanatieke tegenstander die er alles aan zal doen om het ons lastig te maken. Wij zijn er hoe dan ook klaar voor.

Onze doelstellingen blijven hetzelfde. We willen weer kampioen worden en daarbij overwinteren in de UEFA Champions League. Ik krijg al weken dezelfde vragen over de onze doelstellingen versus de transfergeruchten. Maar we hebben nou eenmaal twee periodes per jaar te maken met ‘transferwindows’, dat geldt voor alle clubs en trainers. Dus voor nu geldt dat we tot begin september zijn overgeleverd aan het risico dat er nog spelers verkocht kunnen worden. Daarna kom ik misschien nog terug op onze doelstellingen. Maar liever niet. In dat laatste geval zou het betekenen dat we een iets minder zware loting hebben gehad dan vorig jaar en dat we de selectie intact hebben kunnen houden.

Maar voor nu de focus op Ajax – feyenoord. Ik wil jullie allemaal heel veel plezier wensen vanmiddag in de ArenA. Laten we dit weekend feestelijker afsluiten dan vorige week.

Frank de Boer
Trainer/Coach

Tekst: Ajax.nl

Related posts