Ajax begint competitie goed en wint vrij eenvoudig met 3 – 0 van Roda JC

Ajax is het nieuwe seizoen in de Eredivisie begonnen met een overwinning. De ploeg van Frank de Boer was vrijdagavond in eigen huis met 3-0 te sterk voor het door blessures geteisterde Roda JC Kerkrade, dat echter het gevoel zal hebben dat er meer te halen was geweest. Ajax was weliswaar in het grootste gedeelte van de wedstrijd dominant, maar Roda kreeg in de tweede helft nog een paar goede kansen om terug in het duel te komen. Wiljan Pluim mocht zelfs een strafschop nemen, na een overtreding van Daley Blind op Krisztián Németh, maar de middenvelder schoot hoog over. De 3-0 van Viktor Fischer betekende vervolgens de beslissing in de wedstrijd.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

De landskampioen moest opgelucht ademhalen, al leek er na de eerste helft nog geen vuiltje aan de lucht te zijn. De eerste kans van de wedstrijd was nog wel voor Roda: Németh werd in de vijfde minuut diep gestuurd en kwam alleen voor Kenneth Vermeer te staan, maar de spits schrok blijkbaar van de behoorlijke mogelijkheid en schoot slap in. Hierna deelde Roda slechts nog een paar speldenprikjes uit: Ajax was in de eerste helft de bovenliggende partij en kwam drie minuten na de kans van Németh op voorsprong. Nadat een eerste vrije trap van Christian Eriksen nog op de lat was beland, werd de tweede slecht verwerkt door Filip Kurto. De keeper van Roda tikte de bal op de instormende Ricardo van Rhijn, die zo het eerste doelpunt van dit Eredivisie-seizoen maakte.

Ajax bleef na de openingstreffer de bovenliggende partij en ging op zoek naar meer doelpunten. Tot veel kansen leidde dit niet, maar een kwartier voor rust kwam Ajax toch op 2-0: Kees Luijckx schoot de bal bij het uitverdedigen niet ver genoeg weg, waarna Eriksen aangespeeld kon worden. De Deen bewaarde het overzicht en vond met een prima pass de instormende Siem de Jong, die zijn 150ste Eredivisie-duel voor Ajax opluisterde met zijn 51ste treffer: 2-0. Het feest op de tribunes van de Amsterdam ArenA barstte al los en Bojan Krkic maakte na een mooie actie bijna de derde treffer van de avond, maar het schot van de Spaanse nieuwkomer werd gekeerd door Kurto.

Ajax had het niet lastig en nam de 2-0 voorsprong zonder problemen mee de rust in. In de eerste tien minuten na de thee kregen Fischer en Bojan kansen om de marge van Ajax te vergroten, maar zij slaagden er niet in om Kurto te kloppen. Bojan had de bal overigens moeten afspelen op Sigthórsson, maar ging voor eigen succes. Het leek Roda niet te inspireren om nog wat van de wedstrijd te maken: de bezoekers liepen in het eerste kwartier van de tweede helft alleen maar achter de tegenstander aan en Fischer kreeg na een voorzet van Van Rhijn opnieuw een goede kans, maar nu schoot hij over. De wedstrijd leek door de hitte hierna wat weg te zakken, maar uit het niets kreeg Roda vervolgens twee enorme kansen om terug in de wedstrijd te komen.

Guus Hupperts en Németh hadden de aansluitingstreffer op hun schoen, maar Vermeer lette goed op en hield zijn doel schoon. Dat lukte de keeper zelfs toen Roda een strafschop kreeg, nadat Blind bij een indraaiende vrije trap Németh naar de grond had getrokken. Met nog twintig minuten op de klok kon Pluim de wedstrijd weer spannend maken, maar de inzet van de middenvelder was beroerd en zeilde hoog over het doel van Vermeer. Het laatste beetje hoop op een comeback verdween daarmee bij Roda, dat een kleine tien minuten voor tijd ook nog de 3-0 om de oren kreeg. Een inzet van invaller Lasse Schöne werd gekeerd door Kurto, de rebound werd op de paal geschoten door De Jong, maar vervolgens wist Fischer wél voor de definitieve beslissing te zorgen.

Ajax-Roda JC 3-0 (2-0)
8. Ricardo van Rhijn 1-0
31. Siem de Jong 2-0
83. Viktor Fischer 3-0
Opmerkelijk: (71) Pluim schiet penalty hoog over

Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 51445