Verbouwing de Toekomst in volle gang

Wie deze dagen sportcomplex de Toekomst bezoekt, begrijpt meteen dat de bouwvakantie nog niet zijn intrede heeft gedaan in Amsterdam. Sinds bekend werd dat Jong Ajax komend seizoen in de Jupiler League acteert, wordt er hard gewerkt om de faciliteiten nog meer te verbeteren. Zo ligt er onder meer een nieuwe tribune in het verschiet. Tijd voor een gesprek met Jong Ajax-coach Fons Groenendijk.

Groenendijk is tevreden met de op stapel staande veranderingen. ,,Maar”, voegt hij er onmiddellijk aan toe. ,,Ik ga er verder niet over en dat is maar beter ook, want ik ben niet zo technisch.” Niet veel later legt de opvolger van Gery Vink uit waarom een extra tribune langs het hoofdveld van de Toekomst noodzaak is. ,,We krijgen volgend seizoen in de Jupiler League te maken met uitsupporters, die naar hun vak moeten worden begeleid. Daarnaast zal het tijdens wedstrijden wat drukker worden dan voorheen het geval was in de beloftencompetitie. Daarop moeten we dus voorbereid zijn. Er wordt in elk geval hard aan gewerkt, dus hopelijk is alles op korte termijn gerealiseerd.”

De nieuwe tribune wordt volgens plan recht tegenover de Bobby Haarms Tribune gebouwd. ,,En misschien verdwijnen de dug-outs ook wel naar de overkant”, neemt Groenendijk alvast op een voorschot op zijn eventuele nieuwe werkplek. Verder speelt Jong Ajax enkele (risico)duels in de ArenA.

Behalve de verbouwingen rondom het hoofdveld worden nog meer faciliteiten op de schop genomen. Allemaal bedoeld voor het creëren van een nog betere opleiding. ,,De faciliteiten moeten gewoon top zijn, hetgeen ook een onderdeel is van de opleiding”, beaamt de oud-speler van onder meer Ajax en Manchester City. ,,Alles wordt geperfectioneerd, ook op medisch gebied om maar iets te noemen. Het moet van goed naar uitmuntend. Dat hele proces is nu aan de gang.”

Groenendijk hoopt ten zeerste dat het publiek straks warmloopt voor zijn talentvolle ploeg. ,,Ik heb nu nog geen idee. Het zal waarschijnlijk afhangen van ons vertoonde spel, maar ook van de gevraagde entreeprijzen. Ik vind dat er een goede combinatie moet zijn: We moeten leuk voetbal laten zien en het moet aantrekkelijk zijn voor de mensen die komen.”

Buiten het beoogde knusse onderkomen, dat volgens Groenendijk plaats moet gaan bieden aan ongeveer drieduizend toeschouwers, speelt Jong Ajax komend seizoen bij tijd en wijle in volle stadions. ,,Clubs als Sparta rotterdam, De Graafschap, Willem II en VVV-Venlo zijn qua entourage natuurlijk gewoon eredivisiewaardig. Als je daarheen moet, speel je voor tienduizend man. Dat zijn leerzame wedstrijden. Hoewel we op basis van de reglementen geen kampioen kunnen worden, zijn we wel bezig met de laatste stap naar het eerste elftal. In de Jupiler League krijgt mijn selectie te maken met elementen die ze in de jeugd niet altijd zijn tegengekomen, zoals spanning en strijdlust. Dat is een goede leerschool.”

Opleiden luidt dus het devies. Groenendijk wil zich dan ook niet vastpinnen op een bepaalde klassering. ,,Dat is voor ons helemaal niet interessant”, laat hij aan duidelijkheid niets te wensen over. ,,Het gaat erom die jongens naar een hoger plan te helpen en te laten doorgroeien naar het eerste elftal. Als dat lukt hebben we onze belangrijkste doelstelling bereikt. Het zou belachelijk zijn over een kampioenschap te praten, want we kunnen niet eens promoveren. Daarom gaat het ons veel meer om dat laatste stukje opleiding en werken we op basis van trainingen ook heel nauw samen met het eerste elftal. Dat moet heel goed op elkaar aansluiten, opdat spelers die de laatste stap maken meteen weten wat er van hun wordt gevraagd.”

Groenendijk heeft komende jaargang in elk geval voldoende opties tot zijn beschikking. ,,Het gros dat dadelijk zijn wedstrijden afwerkt in Jong Ajax traint ook nog bij het eerste elftal. We hebben inderdaad dus best veel mogelijkheden, maar uiteindelijk is het eerste elftal leidend. Ik zal dus moeten afwachten welke spelers uit de A-selectie beschikbaar zijn voor ons.”

Volgens de reglementen van de KNVB mogen spelers die Jong Ajax vertegenwoordigen in de Jupiler League maximaal vijftien optredens in het eerste elftal achter hun naam hebben. ,,Daarna zijn ze niet meer beschikbaar voor ons. Al kun je spelers die vijftien keer in actie komen voor het eerste bestempelen als een volwaardig lid van Ajax 1. Tegelijkertijd is er een kern die dat aantal niet zomaar haalt. Die zijn allemaal beschikbaar voor ons. Hoewel we maar drie dispensatiespelers mogen opstellen van 23 jaar en ouder.”

Voor Groenendijk betekent zijn rentree in de Jupiler League een weerzien met oude bekenden. ,,Ik heb bij FC Den Bosch sowieso een fantastisch goed gevoel. Daar heb ik een hartstikke leuke tijd gehad en ben ik ook redelijk succesvol geweest. Maar ook bij Willem II heb ik het heel erg naar mijn zin gehad. Al was mijn ontslag destijds onnodig, maar zulke dingen gebeuren in de voetballerij.”

Jong Ajax debuteert op 5 augustus om 20:00 uur voor eigen publiek tegen Telstar.

Tekst: Ajax.nl

Related posts