‘Regelmatig wedstrijden gemanipuleerd in Nederland’

In de Nederlandse voetbalcompetitie zijn de afgelopen tien jaar met enige regelmaat wedstrijden gemanipuleerd. Dat zegt Paul R., een Nederlandse verdachte in een Duits onderzoek naar matchfixing, zaterdag in De Volkskrant.

Volgens het dagblad sluiten de uitspraken van R. aan bij bevindingen uit eigen onderzoek. Volgens de 45-jarige R. was hij slechts een tussenpersoon die geld voor anderen inzette op de Aziatische gokmarkt. R. wordt op z’n vroegst in het najaar uitgeleverd aan Duitsland, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het manipuleren van elf voetbalwedstrijden in allerlei landen. Hij zit sinds vorig jaar november vast vanwege heling van gestolen schilderijen.

Volgens R. kunnen kenners als hij op goksites zien dat een wedstrijd wordt gemanipuleerd door fiksers. Dat kan door de quoteringen van teams nauwlettend in de gaten te houden. De verdachte vindt het vreemd dat justitie en een onderzoekscommissie van de minister van Sport hem nog niets hebben gevraagd over matchfixing in Nederland. ”Ze moeten met de juiste deskundige spreken”, zegt hij.
Competitiemanager Gijs de Jong van de KNVB hoopt ook dat justitie met R. zal praten. ”De KNVB is voor justitieel onderzoek, liefst zo snel mogelijk”, aldus De Jong.

Tekst: NuSport

Related posts