Wat doet tie nauw?!: Mariano Juan

Na een behoorlijke (veel te lange) pauze toch eindelijk weer een speler in onze rubriek ‘Wat doet tie nauw?!’ waarin we Ajax-spelers uit het verleden nog eens in beeld brengen en waarin we proberen te achterhalen hoe de carrière van hen verlopen is nadat ze vertrokken zijn uit Amsterdam. Deze keer de beurt aan de Argentijn Mariano Alcides Juan die bij Ajax speelde in de periode 1996/97 en 1999.

Mariano Juan werd gescout door Ajax tijdens het wereldkampioenschap voor teams onder de twintig in Quatar. In de finale in1995 won Argentinië met 2-0 van Brazilië. Het succes bleef niet onopgemerkt. In juli 1996 maakte hij, op voorspraak van toenmalig Ajax-trainer Louis van Gaal, de overstap van River Plate naar Ajax en tekende een vijfjarig contract.

Eredivisie
De getalenteerde verdediger maakte op 18 augustus 1996 zijn debuut in de met 0-3 verloren wedstrijd om de Johan Cruijff schaal tegen p$v. In datzelfde seizoen speelde hij nog achttien maal voor Ajax, waarvan 16 duels in de eredivisie. Ajax zou dat seizoen uiteindelijk eindigen op een teleurstellende 4de plaats.


Juan in dienst bij Ajax

Champions League
Ook zou Juan dat seizoen nog 2 maal uitkomen in de Champions League namelijk tegen Auxerre(uit) en Grashoppers(thuis). Ajax bereikt, door transfers en blessures, met een gehavend team zowaar, na twee jaar op rij in de finale staan te hebben, toch weer de halve finale maar verliest zowel thuis (1-2) als uit (4-1) kansloos van Juventus.

Doelpunt voor Ajax
Morten Olsen, de opvolger van Louis van Gaal die naar Barcelona is vertrokken, probeert Juan voorafgaand aan het nieuwe seizoen wel uit in een aantal oefenwedstrijden. Maar lijkt niet gecharmeerd van de Argentijn. Juan lijkt de slag met concurrenten zoals Tobiasen, Rudy, Oliseh, Sier en Gorré te verliezen. Het seizoen 1997/1998 mag Juan slechts 1 keer als wisselspeler in het eerste opdraven en wel in de uitwedstrijd tegen Sparta. Ajax wordt dat seizoen kampioen. Juan mag ook even het podium op komen om de schaal te laten zien, maar diep in zijn hart moet het hem heel veel pijn hebben gedaan. De jonge Argentijn wil voetballen in het eerste, wil laten zien dat hij een belangrijke speler is. Het zou er helaas voor Juan niet meer van komen.

Trainerswissel
Dan eind 1998. Niet de mindere resultaten, maar een onoverbrugbare kloof tussen trainer en de spelersgroep heeft er toe geleid dat het bestuur van Ajax trainer Morten Olsen op non-actief heeft gesteld. Met de aanstelling van Jan Wouters als hoofdtrainer verwacht het bestuur discipline terug te brengen. Van Praag: ,,Ajax moet uit het dal komen. We moeten meedoen om het landskampioenschap en we moeten de Champions League halen. Dit is het moment om de wederopstanding van Ajax te beginnen door nu Jan Wouters aan te stellen als trainer “, legt voorzitter Van Praag de beslissing van het bestuur uit. ,,Een wisseling van de wacht tijdens de winterstop komt te laat. Er is dan maar twee weken voor de competitie weer begint. Dan maar nu door de zure appel heen bijten.”

Over deze trainerswissel en het verloop daarna is nog veel te vertellen, maar dat is een heel ander verhaal. Nu verder met Juan. Deze krijgt in juli 1999, net als Peter Hoekstra, Dean Gorré, Andrzej Rudy en Giorgi Kinkladze, van Jan Wouters te horen dat er voor hem geen plaats meer is in de A-selectie en hij wordt verhuurd aan Racing de Avellaneda in zijn thuisland. Het jaar erop is Juan terug, noodgedwongen omdat hij nog een contract heeft voor een jaar. Speelminuten krijgt hij echter totaal niet waarna Juan in januari uit zijn lijden verlost wordt; Op 14 januari 2000 maakt Ajax bekend dat Mariano Juan voor de rest van het seizoen speelt bij de Spaanse tweede divisieclub Getafe Club de Futbol. Ajax heeft de Argentijnse verdediger tot 30 juni 2000 verhuurd. Getafe heeft ook een optie tot koop. Op 20 juli 2000 komt naar buiten dat het huurcontract van Juan bij Getafe wordt verlengd zodat Mariano Juan ook het volgend seizoen bij het Spaanse Getafe speelt.

Na 2 seizoenen Getafe gaat Juan voor 1 seizoen naar het eveneens Spaanse Toledo. Hierna verkast hij naar de Argentijnse tweede divisie club Huracán, waar hij 3 seizoenen zal uitkomen. Zijn carrière is echter nog niet ten einde. Zeker niet als plots in 2006 tweede divisie B club CD Leganés hem overhaalt weer naar Spanje te komen. Daar speelde hij tot eind vorig seizoen.


Juan in dienst bij CD Leganés

Palmares Mariano Juan
Naam: Mariano Alcides Juan
Geboren: 17-05-1976, Buenos Aires, Argentinië
Land: Argentinië
Positie: Verdediging/middenveld
Clubs:
1994/96 River Plate
1996/97 Ajax
1998/99 Racing Club de Avellaneda
1999/00 Ajax
2000/02 Getafe
2002/03 Toledo
2003/06 Huracán
2006/07 Leganés

Eerder verschenen in deze rubriek:
Aaron Mokoena
Felix Gasselich
Marcio Santos
Froylán Ledezma
Georgi Kinkladze
Finidi George
Andrzej Rudy

Mail ons jouw ‘Wat doet ie nou’ spelersverhaal en win zo’n een uniek origineel Ajax-dartbord!
Op de website zijn we in 2005 gestart met deze rubriek ‘Wat doet tie nou?’ waarin we Ajax-spelers uit het verleden nog eens in beeld brengen en waarin we probeerden te achterhalen hoe de carrière van hen verlopen is nadat ze vertrokken zijn uit Amsterdam. Spelers als Felix Gasselich, Finidi George en Marcio Santos. Uit de vele mailtjes die wij ontvingen bleek dat deze rubriek erg gewaardeerd werd. Door tijdgebrek is hij echter in mooie dood gestorven. Zonde, want er zijn vast nog veel meer spelers met een interessant verhaal. Weet jij zo’n verhaal te achterhalen en te schrijven? MAIL het ons! De leukste, mooiste, beste inzendingen zullen we plaatsen op onze site en de allerbesten worden beloond met een fantastische prijs: Een uniek origineel Ajax-dartbord compleet met een set originele Ajax-wedstrijddartpijlen. Doe dus mee en win!

Related posts