Goed kwartiertje voldoende voor zege op FC Utrecht: 2-0

Ajax is de tweede competitiehelft goed gestart. De Amsterdammers versloegen in eigen stadion FC Utrecht met 2-0. John Heitinga en Wesley Sneijder zorgden voor rust op fraaie wijze voor de doelpunten. De Braziliaan Leonardo maakte in de tweede helft zijn debuut voor Ajax.

Klik hier voor het uitgebreide fotoverslag van dit duel

Henk ten Cate kon over een vrijwel fitte selectie beschikken. Alleen de Spanjaard Roger en derde doelman Kenneth Vermeer waren niet inzetbaar wegens blessures. Ten Cate gaf de voorkeur aan de spelers die voor de winterstop in het merendeel van de wedstrijden ook het basisteam vormden. De van NAC overgekomen Leonardo startte op de reservebank, net als Kenneth Perez, Olaf Lindenbergh, Geoge Ogararu, Mauro Rosales en Hedwiges Maduro. Marcus Rosenberg moest door dit luxe-probleem zelfs genoegen nemen met een plekje op de tribune.

Het was Utrecht dat vanaf de aftrap het beste van het spel had. Met kunst en vliegwerk werd in de beginminuten een tegentreffer voorkomen. Na een kleine tien minuten herstelde Ajax zich snel en nam het initiatief over. In het goede kwartiertje dat volgde scoorde Ajax twee keer; Eerst was het John Heitinga die van afstand knap raak schoot. Daarna was het de beurt aan Wesley Sneijder om met een fantastisch diagonaal schot in de bovenhoek Ajax op 2-0 te zetten.

De wedstrijd leek daarna gelopen. Utrecht leek niet bij macht Ajax het vuur aan de schenen te leggen. Integendeel; Het had problemen genoeg om de Amsterdamse score niet verder te doen oplopen. In de tweede helft, na het inbrengen van Leonardo, zette Ajax nog even aan. De beste kans was voor Tom de Mul maar hij schoot van dichtbij hoog over.

Tevreden
Henk ten Cate was na afloop tevreden over de zege. Wel had hij wat moeite met de eindstand van 2-0. ,,De uitslag had hoger moeten uitvallen”, aldus de coach na afloop. ,,We hebben vier opgelegde kansen gemist.” De trefzekerheid van zijn spelers was het enige minpunt dat Ten Cate zondag kon noemen. ,,In verdedigend opzicht hebben we helemaal niets weggegeven. We speelden goed. Vorig seizoen pakte Ajax nul punten tegen Utrecht, nu zes. Deze zege geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Grote aanwinst
Ook over het debuut van de Braziliaan Leonardo was hij positief: ,,Er gaat ontzettend veel dreiging van hem uit. Hij houdt altijd minimaal twee tegenstanders bezig. Van de ruimte die hij met zijn acties creëert, moeten we gaan profiteren. Dit is pas het begin. Leonardo is een grote aanwinst.”

Ajax-FC Utrecht 2-0 (2-0)
11. Heitinga 1-0
21. Sneijder 2-0

Scheidsrechter: Bossen
Toeschouwers: 50.000
Kaarten: Geel: Vermaelen(Ajax)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Grygera, Stam, Vermaelen, Gabri (’64 Ogararu), Heitinga, Sneijder, Emanuelson (’76 Lindenbergh), De Mul, Huntelaar, Babel (’56 Leonardo)

Opstelling Fc Utrecht:
Vorm, Cornelisse, Pieters, Broerse (’60 Kopteff), Shew-Atjon (’62 Valentijn), Kruys, v.Dijk, Caluwé (’79 De Jong), Somers, Nelisse, Fortuné

Related posts